פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קעא א

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קעא א

סעיף א[עריכה]

אחד הקונה מחבירו חצי שדהו, או שנים שקנו מאחד שדה, או שירשו או שניתן להם במתנה או שהחזיקו בו מהפקר, וביקש אחד מהשותפין לחלוק וליטול חלקו לבדו, אם יש באותו קרקע דין חלוקה כופה את שאר השותפין וחולקין עמו. ואם אין בו דין חלוקה, אין אחד מהם יכול לכוף את חבירו לחלוק. וכן הדין במטלטלין (רמב"ם ע"פ ב"ב יא). הגה: ואם היה בו דין חלוקה וקבלו קנין שלא לחלוק, אינן יכולין לחזור בהן (תשובת רשב"א סימן תתק"ז). ראובן ושמעון שיש להן מקומות בבית הכנסת זה אצל זה, וראובן רוצה לעשות מחיצה ביניהם ולהכניס המחיצה בתוך שלו, ושמעון רוצה לעכב באמרו שאם יעשה מחיצה המקום יהיה דחוק, הדין עם ראובןא (בית יוסף סימן קנ"ז בשם הרשב"א והרא"ש כלל ה' סימן ג'). וכן רבים היושבים על ספסל אחד בבית הכנסת, והיושב בראש רוצה להוסיף עוד מקום אחד אצל מקומו, והיושב אצלו רוצה למחות באמרו שעכשיו הוא שני אצל הראש ואם יוסיף יהיה שלישי, הדין עמו ויכול למחותב. (הרא"ש כלל ה' סי' ד'). ועיין לעיל סימן קס"ב ס"ז מדיני מקומות בבית הכנסת.

א. עשיית מחיצה בספסל: נתיבות – אמנם רשאי לעשות המחיצה רק בחלקו, ואינו דומה למסיפס בחצר שכופהו לעשות בשטח שביניהם, כיוון שהדרך היא למכור מקומות בבית הכנסת רק לישיבה, והמחיצה גורמת לדוחק.

ב. הוספת מקום בספסל: שו"ת רא"ש,רמ"א: אפשר לעכב עליו מכיוון שעכשיו המקום האמצעי פחות מכובד.

קשה – יש סתירה בדברי הרא"ש שבהמשך דבריו כותב שאי אפשר לעכב על הוספת מקום.

דגמ"ר: כשיש מחיצות בין המקומות, שאז ניכר שהפך להיות השלישי, יכול לעכב.

נתיבות: אם ידוע שזה פחות מכובד יכול לעכב, אך אם לא ידוע אומרים שאין המקום מכבד את האדם. הנתיבות הוסיף לחלק גם כדגמ"ר שדוקא כשיש מחיצות יכול לעכב (אך לא בכך יישב את הסתירה ברא"ש).

חת"ס: מותר להוסיף משום שמותר לאדם לעשות בגבולו דבר הגורם להפחתת כבוד חברו (כגון הגבהת מקומו לעומת כסא חברו), כל עוד אין בכך נזק ממוני כמו השתנות ערך המקום. דברי הרא"ש שנפסקו בסעיפנו עוסקים כשמשתמש עבור כך בחלק מהספסל השייך לשאר השותפים, ולכן יכולים לעכב עליו.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.