פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קעה מט
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף מט[עריכה]
המוכר לא' מן השותפין שלו במשא ומתן, אע"פ שאינו שותפו בקרקע זכה בה, ואין שאר שותפין או שאר בני המצר נוטלים עמוא (גמ' ע"פ רמב"ם). הגה: אם הלוקח לית ליה ארעא ודחיקא ליה שעתא, והמצרן אין צריך לה רק להרווחא בעלמא, י"א דלית ביה משום דינא דבר מצרא. (תוס' פ"ק דב"ב והגהות מיימוני פי"ב ב' דעות); ויש חולקיןב (תוס' בפ"ק דב"ב והגהות מרדכי שם בשם מוהר"ם), ומדברי מוהר"ם סימן ש"מ ומהרי"ו סימן צ"ט נראה כסברא הראשונה, ודוקא שהלוקח מן העיר ולא יכול למצוא בית במקום אחר, אבל בלאו הכי המצרן קודם לכולי עלמא (מהרא"י ומהרי"ו סימן צ"ה).
א. מצרן שקדם לשותף: סמ"ע – אין השותף מוציאו, אא"כ הוא שותף באותה שדה.
ב. לוקח דחוק ומצרן להרווחה: רש"י: מביא בב"ב ה,א פירוש לגבי רוניא שאין דינא דב"מ בגלל שהוא עני וזקוק לפרנסה, וא"כ הישר והטוב הוא לא לסלק את העני.
ר"ת: דוחה פירושו משום שאין מרחמין בדין.
רמ"א: מביא שתי הדעות ונראה לי מלשונו שמכריע כרש"י, שאין בכך דין מצרנות.
מהרא"י,סמ"ע: כיוון שנחלקו בכך המע"ה ומשאירים בידי הלוקח (כרש"י מספק).
מהרא"י,רמ"א: נחלקו דוקא כשהלוקח מהעיר ואינו יכול למצוא בית במקום אחר.
רשמי שאלה - משמע ממהרא"י שכו"ע מודים שאין דין מצרנות דוקא בידוע בודאות שהיה יכול למצוא במקום אחר שאין שם מצרן.
מהרא"י,סמ"ע: יתכן שנחלקו דוקא כשיש גם ללוקח בית אלא שדחוקה לו השעה, אך אם אין לו כלל מודים החולקים שאין דין מצרנות, ומאידך אם יכול למצוא בית אחר אלא שהוא צר וזה מרווח יש דין מצרנות.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.