פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קעז א
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף א[עריכה]
אחד מהאחים שמינהו המלך גבאי או סופר שמכניס ומוציא בממון המלך, וכן כל כיוצא בזה מעבודת המלך, אם מחמת אביהם מינהו, כגון שהיה אביהם ידוע בדבר זה ואמר: נעמיד בנו תחתיו כדי לעשות חסד עם היתומים, הפרס שיטול וכל השכר שישתכר בעבודה לכל האחיםא. ואפילו היה חכם ביותר וראוי למנותו. ואם מחמת עצמו מינהו, הרי זה לעצמו (רמב"ם ע"פ ב"ב קמד,ב). והוא הדין להפסד, שאם נטל ממנו המלך מחמת ממון האחים ועשרם, ההפסד לכולם; ואם מחמת עצמו, שכבר היה עשיר, ההפסד לעצמו (ירושלמי). הגה: וכל זה באחין השותפים עדיין בנכסי אביהן, אבל חלקו, לא (טור בשם ר' יונה). וי"א דהוא הדין בשותפים אחרים, אם נטל אחד מהן בשביל כולן, הריוח וההפסד לאמצעב (טור). וי"א דוקא לאומנות המלך, אבל לאומנות אחרת הכל לעצמוג (שם בשם הר"י הלוי וב"י בשם הרמב"ן). וי"א דאפילו באומנות המלך, הוא נוטל תחלה טורח מלאכתו כפועל בכל יום (שם בשם ה"ר יונה).
א. אח שנלקח למלך: רמב"ם,שו"ע: נימקו שהשכר לאמצע משום שהמלך לקחו כדי לעשות חסד עם היתומים.
מיוחסות לרמב"ן: נימק שהשכר לאמצע משום שכל זמן שלא חלקו כולם כאחד כאילו האבא קיים.
ב. שאר שותפים: במיוחסות לרמב"ן כתב שיש לגרוס האחים השותפים ולא האחים והשותפים והבינו הב"י והד"מ שלדעתו בשאר שותפים אין הדין כן, ואילו הרא"ש גרס האחים והשותפים, ועפי"ז כתב הרמ"א שי"א שה"ה בשאר שותפים. אולם הסמ"ע כתב שלפי טעם המיוחסות לרמב"ן שהבאנו למעלה כ"ש שה"ה בשאר שותפים שנשתתפו בפרוש שכל הרווחים ומעשה ידיהם יהיה לאמצע, ולפי טעם הרמב"ם הדין שייך דוקא באחים.
ג. שאר אומנות: הנתיבות מנמק שההבדל הוא שדוקא מלך כל מה שהוא נותן יותר זה בשביל חסד משא"כ בשאר מעסיקים שכל מה שהם נותנים זה בשביל שכר המלאכה.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.