פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רכז ד
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ד[עריכה]
היתה האונאה יתירה על השתות כל שהוא, כגון שמכר שוה ששים בחמשים פחות פרוטה, בטל המקח והמתאנה יכול להחזיר החפץ ולא יקנה כלל, אבל המאנה אינו יכול לחזור, אם רצה זה וקבל. ויש אומרים דאף המאנה יכול לחזור בו, אלא אם כן נתרצה המתאנה פעם אחת, או ששתק יותר מן השיעור שיתבאר בסמוך סעיף ז' (טור בשם הר"י והרא"ש). מכר לו שוה ס' בנ"א או להיפך, דליכא כאן אונאה שתות, ולגבי ראשון הוי בטול מקח ולגבי שני מחילה, אזלינן בתר המקח הן לענין בטול מקח הן לענין מחילה, דטעו אינשי במקח ולא במעות (מרדכי פ' הזהב).
בין שתות מקח לשתות מעות: רמב"ם: מכר שווה שישים דינר בחמישים ופרוטה - אינו חייב להחזיר כי יש מחילה.
מ"מ,שו"ע סע' ג: הקשו שהרי זה בין שתות מקח לשתות מעות, וא"כ הדין צריך להיות כדין שתות. לכן כתבו שיש לגרוס "מכר שווה שבעים בשישים ופרוטה".
טור: גרס כגירסה המקורית ברמב"ם. ← הולכים לפי שתות מקח.
מרדכי,רמ"א סע' ד: בין שתות מקח לשתות מעות הולכים לפי שתות מקח, כיון שאנשים טועים בשווי המקח ולא בשווי המעות[1].
סמ"ע: נתקשה מדוע הרמ"א לא השיג על השו"ע בסע' ג, ובסע' ד כתב את דברי המרדכי בלי לציין שזה חולק על השו"ע[2].
חזרת המאנה בביטול מקח:
ב"ב פג,ב: א"ר חסדא מכר לו שוה חמשה בששה והוקרו ועמדו על שמונה, מי נתאנה? לוקח! - לוקח יכול לחזור בו ולא מוכר, מאי טעמא, דאמר ליה אי לאו דאוניתן לא מצית הדרת בך, והשתא דאוניתן מצית הדרת בך?! רי"ף - רב חסדא סבר כמ"ד שמי שנתאנה ידו על העליונה, וא"כ לדידן שקיי"ל שהמקח קיים ומחזיר אונאה, אין הלכה כמותו.
ב"מ נ,ב: בביטול מקח שניהם חוזרים.
קשה - למה בביטול מקח לא שייכת סברת ר"ח 'אי לאו דאוניתן וכו?
ריב"ם,רמב"ם,שו"ע: גם בביטול מקח יכול המאנה לחזור, רק אם זה שנתאנה תובע אונאתו (אך כשמוחל - לא).
ר' יונה,רא"ש,רמ"א: אף המאנה יכול לחזור אא"כ זה שנתאנה נתרצה כבר במקח[3]. והטעם הוא שאין אדם מתרצה בד"כ באונאה יתר משתות, וא"כ דמי כאילו לא היה קנין (הקנין רופף), ולכן גם המאנה יכול לחזור.
סמ"ע,נתיבות - אם המתאנה מתרצה, התרצותו היא גילוי מילתא למפרע, והמקח לא נגמר רק אחר שמתרצה, ולכן אם בינתיים קידש בחפץ אשה הריהי מקודשת.
↵ כשהמקח אח"כ הוקר: רי"ף,רמב"ם,שו"ע: אמנם לא קיי"ל כרב חסדא בשתות (כדלעיל), אך בביטול מקח קיי"ל כמותו, שאם הוקר לאחר מכן - רק הלוקח שנתאנה חוזר בו ולא המוכר המאנה.
רא"ש: יכול להתיישב גם עם ר' יונה, לפי שכשהוקר מסתמא אין הלוקח עומד לחזור (לא משתלם לו), וא"כ המקח לא רופף, ולכן אין המוכר יכול לחזור (אך הלוקח יכול).← לכן בסע' י הרמ"א לא השיג על דברי השו"ע שפסק את דברי הרי"ף הללו (כי גם ר' יונה מודה). אולם הטור כתב שהרי"ף כרמב"ם, וביאר זאת הב"י שכך משמע פשט לשון הרי"ף.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ תוד"ה שתות בדף מט,ב כתב: "אפילו למאן דאמר שתות מעות נראה יותר לילך אחר שתות מקח שהאונאה והטעות תלויה במקח אבל מעות אין אונאה וטעות תלויה בהם שאין צריכין שומא". המהרש"א הבין שכוונתו כמרדכי, אמנם הקשה מסברא, כיצד יתכן שבמחיר מסויים יהיה הדין להחזיר האונאה ואילו כשמונה ביותר לא צריך (מטעם דהוי פחות משתות מקח). הפנ"י מסביר את התוס' באופן שונה.
- ↑ יש להוסיף ולהקשות מדוע הב"י הביא בסע' ג את דברי המרדכי, ובסע' ד בבדק הבית הביא את דברי המ"מ, ולא ציין שהם חלוקים. לגבי השאלה הראשונה, נראה ליישב ע"פ כלל הנאמר בכמה מקומות ע"פ הש"ך, שכשאפשר להסביר את לשון השו"ע באופן שאינו חולק, הרמ"א לפעמים לא מציין שדבריו חולקים, אע"פ שכוונת השו"ע עצמו אינה כהסבר זה. כ"ש אצלנו שבאמת דבריו שבסעיף אינם חלוקים, אלא שמכך ששינה ולא נקט בדוגמא של הרמב"ם מוכח שחולק.
- ↑ תוד"ה ואי לאו (שם) כתבו בתירוצם הראשון "וי"ל דהכא כיון שהוא יותר משתות ה"ל רחוק מן המקח יותר מדאי וכאילו לא מכר כלל דה"ל כיין ונמצא חומץ". הברכ"ש הבין שזהו הסבר שלישי, ולפיו אפי' לאחר שנתרצה הלוקח יכול המוכר לחזור כל עוד לא עבר זמן שאפשר להראות לתגר. אולם הגר"א ציין כאן על דברי הרמ"א שהם כתי' הראשון בתוס'. משמע שתוס' כר' יונה.