פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רנג ז
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ז[עריכה]
בד"א שזוכה בהם משום ירושה, כשהיה היורש הזה אחת מבנותיו או אחד משאר יורשים. אבל אם היה אחד מבניו, לא עשאו אלא אפוטרופוס, כמו שנתבאר בסימן רמ"ו. (ב"ב קלא,ב).
הראשונים מקשים בין הגמרא שבסעיף ו, שמשמע שהיורש מקבל בתורת ירושה, לזו שבסעיף ז, שמשמע שהוא רק אפוטרופוס. הרמב"ם מיישב שבסעיף ו מדובר על שאר יורשים חוץ מבנו, ואילו הרשב"ם יישב שבסעיף ו מדובר דוקא כשאומר לשון היכולה להתפרש גם לירושה וגם למתנה (ואז גם בנו יורש), אך כשאומר בפירוש לשון מתנה אינם זוכים בתורת ירושה אלא בתורת מתנה (וכשהמקבל הוא בנו - רק נעשה אפוטרופוס). הטור מצד אחד הביא בסימן רמח רק את הרשב"ם ומצד שני כאן כתב את חילוקו של הרמב"ם שמדובר דוקא בשאר יורשים, וקשה הרי לפי הרשב"ם איננו זקוקים לחילוק זה. הד"מ מתרץ שהטור מצד אחד פסק כרשב"ם שכשמפרש לשון מתנה זוכה היורש בתורת מתנה, אולם מצד שני סבר שכשהמקבל הוא בנו, גם בלשון מתנה הוא רק אפוטרופוס (כי לא מצאנו שהגמ' חילקה).
↵ פירש שנותן מתנה: גאונים,רמב"ם,שו"ע רמח,א: בכל זאת הראוי ליורשו זוכה בתורת ירושה.
רשב"ם,מהרי"ל: זוכה בתורת המתנה.
רמ"א: כאן כתב שזוכה בתורת מתנה וציין לעיין לעיל, אולם תמוה כי לעיל השו"ע פסק כרמב"ם והרמ"א לא השיג. בסעיף ז הרמ"א לא השיג, ומשמע מכך שפסק כהסברו בטור שמודה לסעיף זה.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.