פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רנ י

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רנ י

סעיף י[עריכה]

שכיב מרע שנתן הנכסים, שהדבר גלוי שהם כל נכסים שיש לו, הרי זה כמתנה במקצת (וצריכה קניןא) (טור). ואם קנו מידו ועמד, אינו חוזר, חוששים אנו שמא נשארו לו נכסים אחרים במדינת הים, עד שיאמר: כל נכסי שהם אלו, או שהוא מוחזק שאין לו נכסים אלא אלו ואז תהיה המתנה בכל.

ב"ב קמח,ב: אמר רב אחא בר מניומי אמר רב נחמן: שכיב מרע שכתב כל נכסיו לאחרים ועמד - אינו חוזר, חיישינן שמא יש לו נכסים במדינה אחרת. ואלא מתני' דקתני: לא שייר קרקע כל שהוא - אין מתנתו קיימת, היכי משכחת לה? אמר רב חמא: באומר כל נכסי. מר בר רב אשי אמר: במוחזק לן דלית ליה.

↵ פי' אומר כל נכסי: רשב"ם: אומר שכל נכסיו נתונים לפלוני ולפלוני.

ר"ח: אומר שהנכסים שנתן הם כל נכסיו. לפי הרשב"ם הוא לא נאמן. הרמב"ם והשו"ע כתבו 'עד שיאמר כל נכסי שהם אלו' ונ"ל ששיטתם היא כר"ח.

↵ פי' מוחזק: רשב"ם: בעדים.

ר"י,שו"ע: מספיק חזקה. הסמ"ע מדייק שזוהי דעת השו"ע, מכך שסתם וכתב 'מוחזק'.

הטעם שחוששים: עיין לעיל סעיף ג שלפי תוס' והרא"ש הטעם הוא שהיה קנין לפנינו ולא מבטלים אותו באומדנא דלא מוכח. לפי הראב"ד והנימוק"י הטעם הוא שמכך שלא אמר 'כל נכסי' מוכח שאין אלו כל נכסיו. ולפי הרשב"א מכך שעשה קנין מוכח שאין אלו כל נכסיו. לשיטת הראב"ד והרשב"א אף אומדנא דלא מוכח מבטלת את המתנה. הרמב"ם והשו"ע פסקו במקדיש נכסיו שמספק משאירים בידי השכ"מ. הקצות מיישבם מסעיפנו שיסבירו כרשב"א או כראב"ד, ואילו הנתיבות כותב שדוקא שם משאירים בידי השכ"מ משום שבנדר ובהקדש אדם מתכוון לא לכלול את הספקות. ובהערה שם כתבנו ישוב נוסף לענ"ד.

א. כשלא היה קנין: רא"ש,טור,רמ"א: לא קנה המקבל. הסמ"ע מסביר שזו כונת הרמ"א בהוספת המילים 'וצריכה קנין'. בפשטות הסברא בכך היא שזה ספק בעצם הנתינה ולא רק באומדנא, ולכן משאירים בידי השכ"מ המוחזק.

מ"מ ברמב"ם: קנה. לא אמרו שחוששים אלא לתועלת המקבלים. צ"ע מדוע, ובפרט לשיטת הרמב"ם לגבי הקדש בסעיף ג, שמספק משאירים בידי השכ"מ.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.