פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רנ כג
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף כג[עריכה]
בריא שאמר: כתבו ותנו מנה לפלוני, מת, אין נותנים אפילו במיפה כחו. ויש מי שאומר דהיינו משום דאמר: כתבו ותנו, אבל אם אמר: תנו, ולא אמר: כתבו, נותנים משום מצוה לקיים דברי המת. וי"א דלא אמרינן מצוה לקיים דברי המת אלא היכא דאתפסיה ביד שליש (וע"ל סימן רנ"ב).
מצוה לקיים דברי המת:
גיטין יד,ב: תניא: הולך מנה לפלוני, והלך ובקשו ולא מצאו - יחזרו למשלח, מת משלח - ר' נתן ור' יעקב אמרו: יחזרו ליורשי משלח, ויש אומרים: ליורשי מי שנשתלחו לו, ר' יהודה הנשיא אמר משום ר' יעקב שאמר משום ר"מ: מצוה לקיים דברי המת, וחכ"א: יחלוקו, וכאן אמרו: כל מה שירצה שליח יעשה, א"ר שמעון הנשיא: על ידי היה מעשה, ואמרו: יחזרו ליורשי משלח... אמר רב יוסף: הלכה כר"ש הנשיא. והא קיי"ל: דברי שכיב מרע ככתובין וכמסורין דמו! רב יוסף מוקי לה בבריא. והא ליורשי משלח קאמר, וקיי"ל: מצוה לקיים דברי המת! תני: יחזרו למשלח.
↵ ב"י - מוכח מכאן שגם בבריא אומרים מצוה לקיים דברי המת.
כשלא הושלש: ר"י: אומרים 'מצוה מחמת מיתה' גם כשלא הושלש. תוס' והרא"ש כתבו שלשיטה זו גם במתנת שכ"מ במקצת בלא קנין קנה, משום מצוה לקיים דברי המת, ומה שאמרו שלא קנה זה רק בנותן לשליח ומת המקבל בחיי הנותן.
ר"ת,רמ"ה: רק כשהושלש. ראיה - בגיטין יג,א נאמר במשנה: "תנו מנה לאיש פלוני, ומת - יתנו לאחר מיתה". והגמרא אומרת, שודאי לא מדובר בבריא, שהרי לא משך. וקשה, גם אם לא משך מ"מ חייב מטעם מצוה מחמת מיתה? אחד התירוצים מובא בשם ר"ת - רק כשהושלש לכך מתחילה אומרים 'מצוה לקיים דברי המת'.
שו"ע: ויש מי שאומר כר"י, וי"א כר"ת. אמנם השו"ע בסימן רנב,ב פסק כר"ת.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.