פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רס ה
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ה[עריכה]
המוצא מעות בחנות, אם היו בין תיבה לחנוני הרי הם של בעל החנות. ואם מצאם על התיבהא, ואצ"ל מתיבה ולחוץ, הרי הם של מוצאםב. (ואפילו יש בהן סימןג. וי"א דעל התיבה של חנוני הם) (הכל בטור ונ"י). מצא מעות בחנות השולחני, בין כסא לשולחני, הרי אלו של שולחני. מצאו על הכסא לפני השולחני, ואפילו היו צרורים ומונחין, הרי אלו של מוצאם, והוא שיהיו רוב עובדי כוכבים, שאם לא כן חייב להכריז מפני שהם צרורים יש בהם סימן.
במשנה כו,ב. ובגמרא, אמר רבי אלעזר: אפילו מונחין על גבי שולחן [הא"ש]... מנא ליה? - אמר רבא: מתניתין קשיתיה, מאי אריא דתני בין הכסא לשולחני של שולחני? ליתני על שולחן, אי נמי: מצא בשולחנות כדקתני רישא: מצא בחנות - שלו. אלא שמע מינה: אפילו מונחין על גבי שולחן - הרי אלו שלו.
א. על התיבה: רמב"ם ושו"ע: הא"ש.
פשט הגמ',טור,רמ"א: של חנוני.
ב. חצרו לא קנתה: רא"ש,רשב"א – דלא סמכה דעתיה כיון דרבים נכנסים ויוצאים. ש"ך – בתים שלנו שרבים דורסים בהם דמי לחנות.
ג. יש סימן: רש"י: מדובר דוקא בלי סימן, אך עם סימן יכריז. לא גורס 'צרורים'.
תוס',רמב"ם,שו"ע: מדובר עם סימן, אך במקום שרוב העיר גויים.
ריטב"א: מדובר עם סימן, ומכיון שיש גויים הבאים מחוץ לעיר, מתיאש כמו ברוב גויים.
רא"ש: מדובר עם סימן, ומכיון שהחנוני והשולחני דרים שם בקביעות, תולה שהם מצאוהו ואם לא השיבו לו ודאי רוצים לגוזלו, והוא לא יכול להעמידם בדין כי יכולים להתחמק ולומר שנפל מהקונים.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.