פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט שמא ז
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ז[עריכה]
האומר לחבירו: השאילני קרדום לעדור בו הפרדס הזה, עודר בו אותו הפרדס בלבד, ואינו רשאי לעדור בו פרדס אחרא, אפילו הוא כמוהו. אמר לו: פרדס, סתם, עודר בו פרדס אחד אי זה שירצה, אפילו אינו שלו. שאלו לעדור בו פרדסים הרבה שלוב, עודר בו כל פרדסים שלו, ואפילו נשחת כל הברזל בעדירה, מחזיר לו הנצב של עץ. ויש מי שאומר דדוקא באותה שנה, אבל לא בשנה אחרת. (ב"מ קג,א).
א. סמ"ע: לפי הרא"ש והטור בסי' שח סע' ב (וכן משמע מהשו"ע בסי' שיא) הסוברים שהשוכר רשאי לשנות למשא זהה או קל יותר (דלא כרמ"ה), צריך לפרש שאינו יכול לשנות ולהיפטר בממ"מ, אולם לכתחילה רשאי לשנות[1].
נתיבות: נחלקו דוקא בשוכר כיון שתמורת תשלום מסתמא היה משכיר לו גם למשא האחר, אולם בשואל חוששים תמיד שמא קפידא הוא ואין לשנות כלל.
ב. לשון הגמרא: פרדיסי - רפיק ואזיל כל פרדיסי דאית ליה.
קשה - בב"ב סא,ב כתוב שהקונה 'ארעתא' מקבל רק שתיים, כי מיעוט רבים שניים.
רשב"א,מ"מ: כשאומר 'פרדסים' משמע שניים, אך כשאומר 'פרדסַי' או 'פרדסים שלי' משמע אפילו כולם.
תוס' בתירוץ ב': השואל הוא המוחזק ולכן ידו על העליונה, לעומת לוקח שאינו מוחזק, ולכן אין לו אלא שניים.
לשון הטור: פרדסים. ← סמ"ע - סבר כתוס' שהשואל הוא המוחזק. לכן אף כשלא אומר 'הרבה' או 'שלי'.
לשון השו"ע: פרדסים הרבה שלו. ← סמ"ע - סבר שהמשאיל הוא המוחזק.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ אמנם הסמ"ע כתב זאת לגבי הרא"ש והטור, ולא התייחס לשו"ע, אולם זה בגלל שדברי הרא"ש והטור מפורשים יותר בסי' שח, אולם למעשה הסמ"ע בסי' שיא דייק שגם דעת השו"ע כמותם, וא"כ גם את דבריו יש לפרש בדרך זו.