פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט שמו יד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט שמו יד

סעיף יד[עריכה]

שאלה בבעלים ושכרה שלא בבעלים, פטור, שהשכירות תלוי בשאלה. אבל אם שכרה בבעלים וחזר ושאלה שלא בבעלים, או שאלה בבעלים וחזר ושכרה שלא בבעלים וחזר ושאלה שלא בבעלים, או ששכרה בבעלים וחזר ושאלה שלא בבעלים וחזר ושכרה שלא בבעלים, כל אלו ספק שמירה, בבעלים הוא. הגה: וי"א דאם שכרה בבעלים וחזר ושאלה שלא בבעלים מקרי שמירה בבעלים (טור סי"ו בשם הרא"ש).

ארבע איבעיות אלו מופיעות בב"מ צח,ב.

תוס',רא"ש,רמ"א: גורסים לאחר שתי האיבעיות הראשונות 'ואת"ל דשייכא' (שכירות בשאלה ולהיפך), והספק בשתי האחרונות הוא אם אומרים גם כשצריך לומר פעמיים מישך שייכי (שכירות בשאלה ושאלה בשכירות). וכתב הרא"ש שלפי הגאונים שכל את"ל פושט את הבעיא הקודמת, כאן נפשטו שתי הראשונות. ועפי"ז כתב הטור שהרא"ש הכריע בשתי הראשונות שפטור, וכן פסק הרמ"א. הב"י תמה כי הרא"ש כתב זאת רק אליבא דגאונים, ואין דרכו לפסוק כן. הדרישה יישב שמצאנו שהרא"ש מסכים עם הגאונים במקומות שמסתבר לומר כן, וכאן גם משמע שפסק כמותם, שהרי לא כתב הדין לפי סברתו.

רמב"ם,שו"ע: הכריע רק באיבעיא הראשונה, וכתב שכל השאר הוי ספק. ב"י - כנראה גרס 'את"ל' רק לאחר הראשונה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.