פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט שנד ד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט שנד ד

סעיף ד[עריכה]

גנב כחושה והשמינה, או שמינה והכחישה, משלם כשעת גניבה. הגה: והא דגנב כחושה והשמינה משלם כשעת הגניבה, דוקא שהוציא עליה הוצאות, אבל נתפטמה ממילא הוי כאילו הוקרה, ואם שחטה משלם כשעת העמדה בדיןג (טור ס"ד).

ב"ק סה,א: אמר רב: קרן - כעין שגנב, תשלומי כפל ותשלומי ארבעה וחמשה - כשעת העמדה בדין... אמר רב ששת, אמינא: כי ניים ושכיב רב אמר להא שמעתא; דתניא: כחושה, והשמינה - משלם תשלומי כפל ותשלומי ארבעה וחמשה כעין שגנב! אמרי, משום דא"ל: אנא פטימנא ואת שקלת? ת"ש: שמינה, והכחישה - משלם תשלומי כפל ותשלומי ארבעה וחמשה כעין שגנב! התם נמי, משום דאמרינן ליה: מה לי קטלה כולה מה לי קטלה פלגא, כי קאמר רב - ביוקרא וזולא הוא דקאמר. היכי דמי? אילימא דמעיקרא שויא זוזא ולבסוף שויא ד' זוזי, קרן - כעין שגנב, לימא, פליגא דרב אדרבה! דאמר רבה: האי מאן דגזל חביתא דחמרא מחבריה, מעיקרא שויא זוזא ולבסוף שויא ד' זוזי, תברה או שתייה - משלם ד', איתבר ממילא - משלם זוזא! אמרי: כי קאמר רב, כגון דמעיקרא שויא ד' ולבסוף שויא זוזא.

א. ואינה בעולם (בין אם הוא שבר בין אם נשבר).

ב. איבדו: סמ"ע: חייב משום שקיי"ל סתם אבידה הוי כפשיעה (נתיבות - כלומר, קרובה לפשיעה), אם לא ידוע שאבד ללא פשיעה.

קצות,נתיבות: מדובר שאיבדו בידיים כגון שזרקו לנהר, שאז חייב מדין מזיק, אך על פשיעה פטור, שכן גזלן לא קיבל עליו שמירה מעולם ואפילו שומר חינם לא הוי (כדברי תוס' בב"ק דף נו, שמצאנו דברים ששומר חייב וגזלן פטור, שכן על פירות שהרקיבו גזלן יכול לומר הרי שלך לפניך, משא"כ שומר).

ג. נתפטמה ממילא: תוס': משלם גם את הקנס כעין שגנב. התוס' מוכיחים זאת משיטת ר' חנינא הסובר שטלה ונעשה איל לא הוי שינוי ובכל זאת משלם כפל כעין שגנב, משום שאומר לו "טלה גנבתי ממך ולא איל", וא"כ ה"ה אצלנו אע"פ שהשמינה לא הוי שינוי יכול לומר לו "רזה גנבתי ממך ולא שמינה".

רי"ף,רמב"ם,רא"ש,רמ"א: דינו כהוקרה ומשלם את הקנס כשעת העמדה בדין. לשיטת ר' אילעא הסובר שטלה ונעשה איל הוי שינוי (וקיי"ל כמותו) אין את הסברא הנ"ל של ר' חנינא ולשיטתו הדין תלוי רק בשאלה אם הוי שינוי או לא.

ארבעה וחמישה: ב"ק סה,א: אמר רב: קרן - כעין שגנב, תשלומי כפל ותשלומי ארבעה וחמשה - כשעת העמדה בדין.

רא"ש,סמ"ע: כפל משלם כשעת העמדה בדין ממש אך ארבעה וחמישה משלם כשעת טביחה ומכירה.

רש"ל,ש"ך: גם ארבעה וחמישה משלם כשעת העמדה בדין.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.