דבורה הנביאה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(5 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''דבורה אשת לפידות''' היתה [[נביא]]ה ושופטת, החמישית מבין ה[[שופטים]].
'''דבורה אשת לפידות''' היתה האישה היחידה ששימשה כשופטת, הרביעית מבין השופטים המוזכרים ב[[ספר שופטים]], ואחת משבע ה[[נביא|נביאות]] שהיו בעם ישראל.
==חייה==
 
היתה מ[[שבט אפרים]]. דבורה היתה יושבת תחת "תומר דבורה" שבין [[הרמה]] ובין [[בית אל]] בהר אפרים ושפטה את ישראל, בזמן שהיו משועבדים ליבין מלך [[כנען]] ו[[סיסרא]] שר צבאו. יבין היה בעל צבא עוצמתי, והוא שיעבד את ישראל בחזקה {{מקור|שופטים ד ג|כן}}.  בני ישראל צעקו אל ה', והוא הציווה את דבורה לשלוח את [[ברק בן אבינועם]] מ[[שבט נפתלי]], להושיע את ישראל מיד יבין. דבורה מצווה את ברק לאסוף עשרת אלפים איש מבני נפתלי ומ[[שבט זבולון|בני זבולון]] בהר תבור. היא מתנבאת לו כי ה' יוליך לפניו את צבא סיסרא לנחל קישון, ויתנו ביד ברק. ברק התנה את צאתו לשליחות זו בתנאי שדבורה תלך עמו, ודבורה אמרה כי אמנם תלך, אך בגלל זאת ה' ימסור את סיסרא בידי אשה ולא בידי ברק. כפי שנתנבאה, אכן צבא סיסרא ניגף לפני ברק, וסיסרא עצמו נהרג בידי [[יעל] אשת חבר הקיני. לאחר הנצחון, שרה דבורה את שריתה המפורסמת (ראה לקמן). היא ששפטה את ישראל במשך ארבעים שנה {{מקור|שופטים ד}}.  
==קורות חייה==
===תקופתה של דבורה===
לאחר מותו של [[אהוד בן גרא]], חזרו בני ישראל לעשות את הרע בעיני ה'. כעונש, השתעבדו ישראל ליבין מלך [[כנען]], שישב בחרושת הגויים. בראש צבאו של יבין עמד שר הצבא [[סיסרא]], ובצבאו היו תשע-מאות רכב ברזל.
 
דבורה נהגה לשבת תחת "תומר דבורה" שבין [[הרמה]] ובין [[בית אל]] בהר אפרים, וישראל עלו אליה לשם למשפט.
 
===ציווי ברק===
לאחר שבני ישראל צעקו אל ה', שלחה דבורה, וקראה ל[[ברק בן אבינועם]] מ[[שבט נפתלי]], להושיע את ישראל מיד יבין. דבורה ציוותה את ברק בשם ה' לאסוף עשרת אלפים איש מבני נפתלי ומ[[שבט זבולון|בני זבולון]] אל הר תבור, ומשם לרדת אל נחל קישון - ו-ה' ימשוך לשם את סיסרא וצבאו ויתן אותו ביד ברק.
 
ברק התנה את צאתו לשליחות זו בכך שדבורה תלך עמו - ודבורה אמרה כי אמנם תלך, "'''אפס כי לא תהיה תפארתך על הדרך אשר אתה הולך כי ביד אשה ימכר ה' את סיסרא'''". לאחר הסכמתה, אסף ברק עשרת אלפים איש מבני זבולון ונפתלי, ועלה איתם ועם דבורה אל הר תבור.
 
===המלחמה בסיסרא===
כאשר שמע סיסרא שבני ישראל התאספו להר תבור, הוא אסף את צבאו אל נחל קישון, שלמרגלות הר תבור. אז אמרה דבורה לברק: '''קום, כי זה היום אשר נתן ה' את סיסרא בידך - הלא ה' יצא לפניך!'''. ברק ירד בראש צבאו לנחל, וה' המם את סיסרא וצבאו - על פי השירה, עלה נחל קישון על גדותיו, מה שהפך את היתרון העצום של סיסרא - תשע מאות רכב הברזל - לחיסרון, שכן הרכב נתקע בבוץ.
סיסרא ירד מהמרכבה, וברח ברגל משדה הקרב, וברק רדף אחרי צבאו עד חרושת הגויים, והשמיד את כל הצבא.
 
===מות סיסרא===
סיסרא נמלט, והגיע אל אוהל חבר הקיני, שם אשתו של חבר, [[יעל]], יצאה לקראתו, והציעה לו להכנס לאוהל. סיסרא נכנס, ויעל כיסתה אותו בשמיכה, ונתנה לו חלב לשתות למרות שהוא ביקש מים.
 
סיסרא ביקש מיעל לעמוד בפתח האוהל, ואם יעבור מישהו וישאל אם יש שם אדם - לשקר ולומר שאין. הוא נשכב ונרדם, ויעל לקחה יתד של אוהל ופטיש, ניגשה אליו בשקט, ותקעה את היתד ברקתו. כך התקיימו דברי דבורה שסיסרא יהרג בידי אישה.
 
כאשר עבר שם ברק, הזמינה אותו יעל להכנס, והראתה לו את סיסרא, ששכב מת כשהיתד תקועה ברקתו. לאחר סיום המלחמה, שקטה הארץ במשך ארבעים שנה.
 
==[[שירת דבורה]]==
==[[שירת דבורה]]==
לאחר הנצחון, דבורה שרה יחד עם ברק את שירתה, בה היא מתארת את המצב העגום בו שרו ישראל, מתארת את הנצחון, משבחת את ה' על ההצלה, מציינת לשבח את המתנדבים למלחמה, בני שבט [[שבט אפרים|אפרים]], [[שבט בנימין|בנימין]], חלק מ[[שבט מנשה|מנשה]], זבולון, נפתלי ו[[שבט יששכר|יששכר]], ומגנה את המתשתמטים בני שבט [[שבט ראובן|ראובן]], חלק משבט מנשה, ו[[שבט דן|דן]], וכן יושבי העיר מרוז הסמוכה למלחמה שלא חשו לעזרה. היא משבחת גם את יעל, שהרגה את סיסרא, ומזכירה את אם סיסרא שמצפה לשוב בנה כגיבור מן המלחמה ובוכה כאשר הא מבושש לבוא. היא מסיימת בתפילה: "כן יאבדו כל אויביך ה' ואהביו כצאת השמש בגברתו" {{מקור|שופטים ה|כן}}.  
לאחר הניצחון, שרה דבורה שירה ביחד עם ברק. בשירה משבחים דבורה וברק את ה' על ההצלה, מתואר המצב הקשה  ששרר בישראל לפני המלחמה, מצוינים לשבח המתנדבים למלחמה: בני השבטים [[שבט אפרים|אפרים]], [[שבט בנימין|בנימין]], חלק מ[[שבט מנשה|מנשה]], זבולון, נפתלי ו[[שבט יששכר|יששכר]], ומגונים המתשתמטים מהמלחמה: בני שבט [[שבט ראובן|ראובן]], חלק משבט מנשה ו[[שבט דן|דן]], וכן יושבי העיר מרוז הסמוכה למלחמה שלא הגיעו למלחמה כלל, למרות שיכלו לעזור.


בשירתה, אומרת דבורה בהקשר למצב הקשה בו היו ישראל בימי שטון יבין:  "עד שקמתי דבורה, שקמתי אם בישראל", וחז"ל לימדו אותנו כי כעונש על כך היא כביכול נרדמה ונאלצה לעורר את עצמה במילים "עורי עורי דבורה, עורי עורי דברי שיר" {{דרוש מקור}}.  
בשירה מתואר גם הניצחון במלחמה, ומתוארת השתתפותם של כל איתני הטבע במלחמה. מוזכרת לשבח יעל, שהרגה את סיסרא, ובסוף מוזכרת אם סיסרא, שמצפה לחזרתו של בנה כגיבור מן המלחמה, ולא מבינה מדוע הוא מתעכב. השירה מסתיימת בתפילה: "כן יאבדו כל אויביך ה' ואהביו כצאת השמש בגברתו" {{מקור|שופטים ה|כן}}.  


שירת דבורה נקראת כ[[הפטרה|הפטרת]] [[פרשת בשלח]] (למנהג האשכנזים קוראים גם את סיפור המלחמה ולמנהג הספרדים קוראים רק את השירה).  
שירת דבורה נקראת כ[[הפטרה|הפטרת]] [[פרשת בשלח]] (למנהג האשכנזים קוראים גם את סיפור המלחמה ולמנהג הספרדים קוראים רק את השירה).  
==דמותה של דבורה==
כאמור, היתה דבורה אחת משבע הנביאות - האחרות הן [[שרה]] אשת אברהם, [[מרים]] אחות משה ואהרן, [[חנה]] אם שמואל, [[אביגיל]] אשת דוד, [[חולדה]] ו[[אסתר]] - ואף השופטת האישה היחידה. למרות זאת, לא רואה דבורה את עצמה במעמד של גבר, וכאשר מבקש ממנה ברק לצאת איתה למלחמה, היא רואה זאת בעין שלילית, ואומרת שלא בדרך זו תהיה תפארתו. גם בשירה החלוקה ברורה: '''עורי עורי דבורה עורי עורי דברי שיר - קום ברק ושבה שביך בן אבינעם'''. המלחמה היא לגבר, והשירה לאישה.
פירוש השם "'''לפידות'''", הוא על פי הפשט שם בעלה, אך במדרש אומרים חז"ל, שהיתה עושה פתילות להאיר במשכן. וכן מוזכר במדרש (ילקוט שמעוני): בעלה של דבורה עם הארץ היה. אמרה לו: בוא ואעשה לך פתילות ולך לבית המקדש שבשילה - אז יהיה חלקך בין הכשרים שבהם ותבא לחיי העולם הבא. והיא עושה פתילות והוא מוליך לבית המקדש... והיא מתבוננת [כלומר, חושבת] ועושה פתילות עבות, כדי שיהא אורן מרובה. והקב"ה, בוחן לבות וכליות, אמר לה: דבורה, את נתכוונת להרבות אורי - אף אני ארבה אורך ביהודה ובירושלים. יש מדרש שבעלה הוא ברק בן אבינועם (מובא ברד"ק). מצודת דוד מפרש את המילה לפידות, "אשת חיל - זריזה במעשיה כלפיד אש".
בגמרא מובא שהיתה יושבת תחת התומר כדי למנוע יחוד.
דבורה קוראת לעצמה בשירה "אם בישראל", ומשבחת את עצמה שבעם ישראל כבר חדלו פרזון [לשבת בערים ללא חומה] - עד שהיא קמה. חז"ל אומרים, שכתוצאה מכך שהתגאתה, ניטלה ממנה הנבואה, ולכן עונים השומעים, ואומרים לה: "עורי עורי דבורה, עורי עורי דברי שיר" ({{מקור|בבלי:פסחים סו ב$בבלי פסחים סו, ב}})


{{שופטים}}
{{שופטים}}
[[קטגוריה:שופטים]]
[[קטגוריה:שופטים]]
[[קטגוריה:נביאות]]
[[קטגוריה:נביאות]]

גרסה אחרונה מ־00:24, 31 במרץ 2021

דבורה אשת לפידות היתה האישה היחידה ששימשה כשופטת, הרביעית מבין השופטים המוזכרים בספר שופטים, ואחת משבע הנביאות שהיו בעם ישראל.

קורות חייה[עריכה]

תקופתה של דבורה[עריכה]

לאחר מותו של אהוד בן גרא, חזרו בני ישראל לעשות את הרע בעיני ה'. כעונש, השתעבדו ישראל ליבין מלך כנען, שישב בחרושת הגויים. בראש צבאו של יבין עמד שר הצבא סיסרא, ובצבאו היו תשע-מאות רכב ברזל.

דבורה נהגה לשבת תחת "תומר דבורה" שבין הרמה ובין בית אל בהר אפרים, וישראל עלו אליה לשם למשפט.

ציווי ברק[עריכה]

לאחר שבני ישראל צעקו אל ה', שלחה דבורה, וקראה לברק בן אבינועם משבט נפתלי, להושיע את ישראל מיד יבין. דבורה ציוותה את ברק בשם ה' לאסוף עשרת אלפים איש מבני נפתלי ומבני זבולון אל הר תבור, ומשם לרדת אל נחל קישון - ו-ה' ימשוך לשם את סיסרא וצבאו ויתן אותו ביד ברק.

ברק התנה את צאתו לשליחות זו בכך שדבורה תלך עמו - ודבורה אמרה כי אמנם תלך, "אפס כי לא תהיה תפארתך על הדרך אשר אתה הולך כי ביד אשה ימכר ה' את סיסרא". לאחר הסכמתה, אסף ברק עשרת אלפים איש מבני זבולון ונפתלי, ועלה איתם ועם דבורה אל הר תבור.

המלחמה בסיסרא[עריכה]

כאשר שמע סיסרא שבני ישראל התאספו להר תבור, הוא אסף את צבאו אל נחל קישון, שלמרגלות הר תבור. אז אמרה דבורה לברק: קום, כי זה היום אשר נתן ה' את סיסרא בידך - הלא ה' יצא לפניך!. ברק ירד בראש צבאו לנחל, וה' המם את סיסרא וצבאו - על פי השירה, עלה נחל קישון על גדותיו, מה שהפך את היתרון העצום של סיסרא - תשע מאות רכב הברזל - לחיסרון, שכן הרכב נתקע בבוץ. סיסרא ירד מהמרכבה, וברח ברגל משדה הקרב, וברק רדף אחרי צבאו עד חרושת הגויים, והשמיד את כל הצבא.

מות סיסרא[עריכה]

סיסרא נמלט, והגיע אל אוהל חבר הקיני, שם אשתו של חבר, יעל, יצאה לקראתו, והציעה לו להכנס לאוהל. סיסרא נכנס, ויעל כיסתה אותו בשמיכה, ונתנה לו חלב לשתות למרות שהוא ביקש מים.

סיסרא ביקש מיעל לעמוד בפתח האוהל, ואם יעבור מישהו וישאל אם יש שם אדם - לשקר ולומר שאין. הוא נשכב ונרדם, ויעל לקחה יתד של אוהל ופטיש, ניגשה אליו בשקט, ותקעה את היתד ברקתו. כך התקיימו דברי דבורה שסיסרא יהרג בידי אישה.

כאשר עבר שם ברק, הזמינה אותו יעל להכנס, והראתה לו את סיסרא, ששכב מת כשהיתד תקועה ברקתו. לאחר סיום המלחמה, שקטה הארץ במשך ארבעים שנה.

שירת דבורה[עריכה]

לאחר הניצחון, שרה דבורה שירה ביחד עם ברק. בשירה משבחים דבורה וברק את ה' על ההצלה, מתואר המצב הקשה ששרר בישראל לפני המלחמה, מצוינים לשבח המתנדבים למלחמה: בני השבטים אפרים, בנימין, חלק ממנשה, זבולון, נפתלי ויששכר, ומגונים המתשתמטים מהמלחמה: בני שבט ראובן, חלק משבט מנשה ודן, וכן יושבי העיר מרוז הסמוכה למלחמה שלא הגיעו למלחמה כלל, למרות שיכלו לעזור.

בשירה מתואר גם הניצחון במלחמה, ומתוארת השתתפותם של כל איתני הטבע במלחמה. מוזכרת לשבח יעל, שהרגה את סיסרא, ובסוף מוזכרת אם סיסרא, שמצפה לחזרתו של בנה כגיבור מן המלחמה, ולא מבינה מדוע הוא מתעכב. השירה מסתיימת בתפילה: "כן יאבדו כל אויביך ה' ואהביו כצאת השמש בגברתו" (שופטים ה).

שירת דבורה נקראת כהפטרת פרשת בשלח (למנהג האשכנזים קוראים גם את סיפור המלחמה ולמנהג הספרדים קוראים רק את השירה).

דמותה של דבורה[עריכה]

כאמור, היתה דבורה אחת משבע הנביאות - האחרות הן שרה אשת אברהם, מרים אחות משה ואהרן, חנה אם שמואל, אביגיל אשת דוד, חולדה ואסתר - ואף השופטת האישה היחידה. למרות זאת, לא רואה דבורה את עצמה במעמד של גבר, וכאשר מבקש ממנה ברק לצאת איתה למלחמה, היא רואה זאת בעין שלילית, ואומרת שלא בדרך זו תהיה תפארתו. גם בשירה החלוקה ברורה: עורי עורי דבורה עורי עורי דברי שיר - קום ברק ושבה שביך בן אבינעם. המלחמה היא לגבר, והשירה לאישה.

פירוש השם "לפידות", הוא על פי הפשט שם בעלה, אך במדרש אומרים חז"ל, שהיתה עושה פתילות להאיר במשכן. וכן מוזכר במדרש (ילקוט שמעוני): בעלה של דבורה עם הארץ היה. אמרה לו: בוא ואעשה לך פתילות ולך לבית המקדש שבשילה - אז יהיה חלקך בין הכשרים שבהם ותבא לחיי העולם הבא. והיא עושה פתילות והוא מוליך לבית המקדש... והיא מתבוננת [כלומר, חושבת] ועושה פתילות עבות, כדי שיהא אורן מרובה. והקב"ה, בוחן לבות וכליות, אמר לה: דבורה, את נתכוונת להרבות אורי - אף אני ארבה אורך ביהודה ובירושלים. יש מדרש שבעלה הוא ברק בן אבינועם (מובא ברד"ק). מצודת דוד מפרש את המילה לפידות, "אשת חיל - זריזה במעשיה כלפיד אש".

בגמרא מובא שהיתה יושבת תחת התומר כדי למנוע יחוד.

דבורה קוראת לעצמה בשירה "אם בישראל", ומשבחת את עצמה שבעם ישראל כבר חדלו פרזון [לשבת בערים ללא חומה] - עד שהיא קמה. חז"ל אומרים, שכתוצאה מכך שהתגאתה, ניטלה ממנה הנבואה, ולכן עונים השומעים, ואומרים לה: "עורי עורי דבורה, עורי עורי דברי שיר" (בבלי פסחים סו, ב)