רבי חסדאי קרשקש
|
יש להשלים ערך זה ערך זה עשוי להיראות מלא ומפורט, אך הוא אינו שלם, ועדיין חסר בו תוכן מהותי. הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. ראו פירוט בדף השיחה. |
רבי חסדאי ב"ר אברהם קרשקש (רח"ק) היה תלמיד חכם חכם ופילוסוף בספרד, מחבר ספר אור השם. רבו של רבי יוסף אלבו, בעל ספר העיקרים.
תולדות חייו
רבי חסדאי נולד סביב שנת ק' בברצלונה שבספרד לר' אברהם, בנו של רבי חסדאי קרשקש הראשון, רבו של הריב"ש. למד תלמוד ופילוסופיה אצל הר"ן, שם הפך לחברו של הריב"ש. שמו התפרסם ברחבי ספרד, והופנו אליו שאלות בהלכה ובתחומים נוספים. היה מקורב למלכות, ופעל למען זכויות היהודים בקטלוניה.
בשנת קכ"ז נאסר יחד עם הר"ן ועם ראשי קהילת ברצלונה בעקבות עלילת שקר. במהלך גזירות קנ"א נהרג בנו יחידו בן העשרים. לאחר מכן עבר לסרגוסה, וכנראה שהתמנה שם לראש הקהל {{מקור|
נפטר בסרגוסה בסביבות שנת ק"ע.
תקופת חייו של רבי חסדאי קרשקש על ציר הזמן |
---|
|
הגותו
רח"ק היה מראשוני המתנגדים לפילוסופיה היוונית - אריסטוטלית שרווחה עד אז בקרב ההוגים היהודים, ובראשם כנגד ספר מורה הנבוכים לרמב"ם. הוא חלק בתוקף על ההנחה שהניח אריסטו שהזמן קשור לחומר[דרושה הבהרה]. כמו כן, חלק על דעת הרמב"ם ואריסטו כי לא נתין לייחס לבורא תארים חיוביים אלא רק שליליים. גם חלק על שיטת הרמב"ם שהמתים שיקומו בתחיית המתים יחיו חיים רוחניים בלבד ללא גוף.
עיקרי האמונה
רח"ק בנה את אמונת היהדות על ששה עיקרים:
ספריו
- ספרו המפורסם ביותר הוא אור השם- חיבור פילוסופי מקיף. היה אמור להוות חלק מחיבור מחיבור כללי יותר בשם "נר אלהים" שיעסוק במצוות התורה, ופרטיהן, בדומה ל"משנה תורה" שכתב הרמב"ם (כאשר "אור השם" מקביל ל"ספר המדע" במשנה תורה). הספרר כולל השגות על ספר מורה הנבוכים לרמב"ם ועל הפילוסופיה האריסטוטלית שרווחה בקרב ההוגים היהודים עד אז. בספר גם מונה את ששת עיקרי היהודת, לשיטתו. הספר יצא לאור בשנתו האחרונה של רח"ק, ועד לשנת תש"ן לא זכה למהדורה מוגהת. בשנת תש"ן הוציאו הרב שלמה פישר.
השגותיו על שיטת הרמב"ם ספגו ביקרות קשה בקרב תומכי שיטת הרמב"ם. רבי שם טוב אבן שם טוב (השני), בפירושו למורה הנבוכים, כינה אותן "הזיות", ורבי יצחק אברבנאל והרשב"ץ השיגו עליהן בתוקף.
- ספר ביטול עיקרי הנוצרים
- דרשת הפסח
קישורים חיצוניים
- ספר אור השם (מהדורת הרב פישר), אתר "דעת".
- רבי חסדאי קרשקש, אנציקלופדיה יהודית "דעת".