41
שאלה
שלום הרב,
1.בעניין תיקון המידות, ידוע שמידת הגאווה היא שורש של רוב המידות הרעות, א"כ אזי מה הסיבה שאנו לומדים על יתר המידות(כעס קנאה וכו) דלכאורה היה לנו להתמקד בתיקון המידה השורשית(הגאווה) ופחות בשאר(שהרי השאר יתוקנו ממילא), הלא כן?
2.האם יש כמה שיטות בדרך לתיוקן המידות, לדוג באיגרת הרמב"ן יש מסלול מסויים ואילו המסילת ישרים יש דיני קדימה אחרים בתהליך תיקון המידות(זהירות וכו)?
תשובה
שלום וברכה,
1. עד שאדם יעבוד על מידת הגאווה שלו שהיא מידה רעה וקשה, וממילא יתוקנו כל המידות, אך בינתיים צריך גם לעבוד על שאר המידות שלא יחטא ויפול בהם האדם. זו עבודה שאדם צריך לעשות במקביל ואין סתירה בין השתיים. לדוגמא- כדי שאדם לא יפול בהסתכלות אסורה- הוא יכול ליצור לו גדרות, מניעת ייחוד, סינון אינטרנט וכד'. אך יכול בשורש להעמיק וליצור לעצמו חוזק רוחני ונפשי שלא יהיה לו כלל יצר ופיתוי ליפול בזה. וזה אופן מאוד עליון. אך עד שיגע לכךך לא כדאי לקחת סיכונים ולכן לפחות בנתיים הוא צריך גם את הגבולות שלא יגיע למצב שיהיה לו מלחמת היצר . ולכן נכון וצריך לפעול בשני האופנים.
2. כל אדם יכול לבחור לו את הדרך שמתאימה לו בתיקון המידות. ישנם הרבה דרכים והסתכלויות ולכל אחד יש את האופי המיוחד שלו שעל פיו יבחר לו דרך שתרומם אותו ותבנה לו עולם מידות מתוקן.
ברכה והצלחה וכל טוב.