691
שאלה
שלום וברכה,
מי שיש לו ספר תורה כשר בביתו ונוהג לקרוא בו בימי שני וחמישי בביתו (אין מנין בקרבתו). האם יכול להגביה את הספר ולומר את פסוקי ההגבהה? והאם יכול לומר ויהי בנסוע הארון לפני הוצאת הספר?
ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום לשואל!
אין צורך לעשות הגבהה ולקרוא את הפסוקים הנ"ל. אלו מנהגים ששייכים להוצאת ספר התורה עבור קריאת התורה בציבור.
מקורות והרחבה:
ראה במנחת אשר דברים (סי' עו, אות א) שהביא שני טעמים מדוע מגביהים את ספר התורה:
א. יש בכך כבוד ספר התורה, שמגביהים את הספר ומראים לעם.
ב. בכך שמראים לציבור את הפרשה – במובן מסוים משתפים את הקהל לקחת חלק בקריאת התורה על ידי עיניהם, ובכך מקיימים את הקריאה בדיבור בשמיעה ובראייה.
שני טעמים אלו לא שייכים בקריאה ביחיד. ובכלל, כאשר אין מניין בשני וחמישי אין חובה להשלים את הקריאה ביחידות בבית, אם כי יש בזה דבר טוב וכך נהגו חלק מגדולי ישראל להשלים מספר תורה או בחומש. מי שלא שמע את הקריאה של שבת יש שכתבו שחובה להשלים מספר תורה או חומש (ראה פסקי תשובות הערה 14).
לגבי הפסוק "ויהי בנסוע הארון" וכו – נראה שהחשיבות של אמירת פסוקים אלו מתאימה לקריאת התורה בציבור (ראה סידור 'צלותא דאברהם' ח"א עמ' שסא, שעז, וש"נ).
על כן אין צורך לקרוא פסוקים אלו. מכל מקום הרוצה לומר פסוקים אלו בהוצאת ספר התורה ליחיד אין שום בעיה.
לגבי מה שכתבת שאין מניין קרוב, עיין באשי ישראל (עמ' פב, סע' כו) שלדעת הגר"ח קנייבסקי יש חובה לנסוע כשמונה עשרה דקות שהוא כשיעור זמן הליכה רגלית של מיל על מנת להתפלל במניין. ולדעת שבט הלוי (ח"ח סי' יט, ח"ט סי' לז) לעניין תפילה בציבור גם כשנוסע ברכב מודדים לפי מרחק מיל ולא לפי הזמן. ע"ש. מרחק מיל זה בערך קילומטר (ראה אשי ישראל שם, הערה סו).
כל טוב!