- הלכה
- שאלות כלליות
85
שאלה
שלום וברכה!
בקשר לשאלה הקודמת, כתבת לעניין אורך הציצית אם יש שיעור של 36 ס"מ לפניו ו36 ס"מ לאחריו אפשר לברך על הציצית, אז, האם החור [הנקב] שבשביל להכניס את הראש הוא בכלל 36 ס"מ? וכתבת לעניין האורך, אז מה אם הרוחב, הרי מוכרים היום גם טלית קטן עם הכשר גם פחות משיעור של 48 לרוחב [ואני בדקתי ציצית אחת שרוחבה הוא רק 41 כזכור לי]?!
תשובה
שלום וברכה,
א. לדעת המשנה ברורה הנקב שמכניסים בו את הראש אינו מצטרף לשיעור הבגד. החזון איש מחמיר מצד אחד ומיקל מצד שני. מצד אחד הוא סבור שחייבים שכל אחד מהכתפיות חייב להיות רחב יותר מהנקב. למשל שהנקב יהיה 18 ס"מ וכל צד של הבגד יהיה 21 ס"מ. לדעתו אם זה לא כך הציצית פסולה. אולם מאידך החזון איש פוסק שאם עושים את הבגד כך שהכתפיות אכן רחבות מהנקב אזי הנקב מצטרף לשיעור הבגד.
ב. לגבי הרוחב - יש אומרים שניתן לברך על שיעור שלשת רבעי אמה - לגר"ח נאה 36 ס"מ (הגר"ד ליאור). יש מצריכים שהרוחב יהיה אמה - 48 ס"מ (הגר"ע יוסף והגר"מ אליהו). גם לשיטת החזון איש הרוחב צריך להיות אמה אלא שלשיטתו אמה זה גדול יותר, ויש לעשות 60 ס"מ.
מקורות והרחבה:
ב. המשנה ברורה לא כתב את מדת הרוחב המינימלית. לדעת החזון איש צריך רוחב אמה (לשיטתו אמה זה כ 58 ס"מ והוא הורה לעשות 60 ס"מ). הבן איש חי הגר"מ אליהו והגר"ע יוסף גם הורו שהרוחב צריך להיות אמה (לשיטתם אמה זה 48 ס"מ).
אף שהמשנה ברורה לא כתב בפירוש מהו שיעור הרוחב המינימלי, יש לשים לב למשהו - המשנה ברורה כתב לגבי שיעור האורך שניתן לברך על אורך שלשת רבעי אמה מקדימה ומאחורה (לגר"ח נאה - 36 ס"מ). בשער הציון כתב שמקורו הוא הגר"ח פלאג'י. הפסקי תשובות העיר שהגר"ח פלאג'י עצמו סבור שהרוחב גם יכול להיות שלשת רבעי אמה (לגר"ח נאה - 36 ס"מ). לפי זה יתכן שהמ"ב יסתפק ב36 ס"מ. כך אכן פסק הגר"ד ליאור (מובא באתר ישיבה) שניתן לברך על ציצית שיש לו רוחב 36 ס"מ, וכן אורך 36 ס"מ מקדימה ו36 ס"מ מאחורה.
כל מה שכתבתי כאן כבר כתבתי בתשובה הראשונה בהרחבות, עם כל המקורות. ניתן לעיין כאן:
https://www.yeshiva.org.il/ask/137278
כל טוב!