- משפחה, ציבור וחברה
- מזוזה
82
שאלה
שלום כבוד הרב, בטעות קבעתי מזוזות במאונך כאשר ראש המזוזה אינו כלפי פנים המשקוף (זאת אומרת, השיפוע נוטה לצד הלא נכון), ברצוני לתקן זאת. שאלתי היא כזאת: האם אפשר להוריד את המזוזות ולקבוען מחדש? מעבר לכך האם יש צורך בברכה מחדש? או האם יש צורך בברכה כאשר אוריד את המזוזות? או האם עליי לנהוג אחרת?
תשובה
שלום וברכה,
נכון להורידה ולקובעה מחדש ללא ברכה בכיוון הנכון.
אם אתה מבני אשכנז - יש לסדר שיהיה הראש מוטה קצת לכיוון הבית.
אם אתה מבני ספרד - יש לקובעה בצורה זקופה ללא הטייה (שולחן ערוך רפט ו).
מקורות והרחבה:
לכתחילה יש להניח את ראש המזוזה כלפי הבית ואת תחתית המזוזה כלפי חוץ, שהרי לדעת רבינו תם כפי שביארו הרא"ש (הלכות קטנות מזוזה ט) זה הפירוש בהלכה בירושלמי (סוף פרק בתרא דמגילה) "צריך שיהא שמע רואה את פני הפתח" - שיהא שמע לצד אויר הפתח.
אמנם מסתבר שאין בזה עיכובא.
ובמנהגי המהרי"ל (הלכות מזוזה) כתב ששורת 'שמע' צריך להיות לצד הפתח אויר לפנים. וכתב שראה מזוזות בית מהר"ש שהיתה הפוכה שורת 'שמע' לרשות הרבים וטעמו לא נתברר לו.
בספר שערי המזוזה (טו כז) כתב בשם הספר 'מזוזת מלכים' שאם שינה והפך תיבת שמע לצד חוץ אינו מעכב בדיעבד, אבל נכון להסירה ולקובעה מחדש בלא ברכה.
אם אתה מוריד ושולח לבדיקה, יש לברך אם המזוזה נמצאת פסולה ואתה שם מזוזה אחרת (ערוך השולחן רפט ד).
אם המזוזה נמצאת כשרה, אזי יש לברך אם אתה קובע אותה לאחר יום או יותר (ערוך השולחן שם).
ויש אומרים שכאשר שולחים לבדיקה יש לברך בכל אופן משום שיש היסח הדעת כי יש אפשרות שהמזוזה תימצא פסולה (הליכות עולם ח"ח עמ' רסא).
ונראה שאם מוסרים את המזוזה לבדיקה וקובעים אותה לאחר שעות רבות יש סברא גדולה לברך אפילו באותו יום, כי יש שני צדדים לברך. א. דעת הליכות עולם הנ"ל שמברכים מחדש כאשר מוסרים מזוזה לבדיקה. ב. יש אומרים שלאחר כמה שעות יש היסח הדעת גם אם לא מסרם לבדיקה [בן איש חי (ש"ש כי תבוא, ח), הליכות עולם (שם) הגר"נ קרליץ (כמובא בספר לקט שאלות המצויות חלק ה' עמוד כט)].
כל טוב!

מנחה בחטיבה
הרה"ג יעקב אריאל | א ניסן תשפ"ה

התנדבות במד"א - ללא בני משפחה שבדרך כלל איתי
הרה"ג יעקב אריאל | א ניסן תשפ"ה
סיגרים ממולאים בתפוחי אדמה ברשתות המזון
הרבנות הראשית לישראל | כ"ח אדר תשפ"ה
