- הלכה
- שאלות כלליות
186
שאלה
שאלתי את הרב לגבי חובת ציצית בטי-שירטס שהקב"ה לא "ידע" שבזמננו אנשים ילבשו טי-שירטס ואי לכך לא יהיו מחויבים בציצית, והרב ענה כי חובת ציצית היא שאדם הלובש בגד שיש בו ארבע כנפות ישים ציצית. ואם אדם לא לובש בגד כזה הקב"ה לא ציווה אותו לשים ציצית. ולכן בתקופה שלא נוהגים ללכת בבגד עם ארבע כנפות אין צורך לשים ציצית בבגד אחר. אלא שחכמים תיקנו שכל אדם ילך עם בגד בעל ארבע כנפות כדי שיזכה לקיים מצווה דאורייתא חשובה זו.
אך לצערי התשובה שקיבלתי מחזקת את ספקותיי, מדוע אינה מתאימה התורה לזמננו, היתכן שיש טעם נסתר ועמוק לעניין הכנפות או שזה אחרי הכל פרי מוחו של משה רבנו ומה שהיה נכון אז...כבר לא מתאים היום, אשמח להסבר נוסף?
תשובה
מצוות ציצית היא מצווה שנתן לנו הקב"ה. לכל המצוות ישנם טעמים שחלקם כתובים בתורה במפורש וחלקם הועברו לנו במסורת על ידי חז"ל. כמו כן, בתורת הנסתר נמצאים טעמים פנימיים יותר המעמיקים בערך המצוות.
למצוות הציצית נתנה לנו התורה טעם גלוי והוא: "והיה לכם לציצת וראיתם אתו וזכרתם את כל מצות ה' ועשיתם אתם ולא תתרו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זנים אחריהם: למען תזכרו ועשיתם את כל מצותי והייתם קדשים לאלקיכם" (במדבר פרק טו פסוקים לט-מ) על ידי לבישת הציצית אדם זוכר את כל המצוות ונשמר שלא לעבור עליהם.
ושני הסברים לדבר. הראשון, באופן פשוט שכשאדם רואה את הציצית קשה לו לעבור על מצוות ה' יתברך והגמרא במנחות (דף לט עמוד א) מרחיבה בנושא זה ומביאה ברייתא: "וראיתם אותו וזכרתם... ועשיתם - ראיה מביאה לידי זכירה, זכירה מביאה לידי עשיה", וכדוגמת המעשה, המופיע בהמשך הגמרא (דף מד עמוד א), באדם אחד שנצל ממעשה עבירה כשראה את הציצית בה הוא לבוש. השני, באופן מחשבתי יותר שציצית בגמטריה 600 וביחד עם 8 חוטים ו5 קשרים שיש בציצית הגענו ל613 שזה מניין המצוות שיש בתורה. והגמרא מביאה ברייתא בהקשר זה: "תניא, היה ר' מאיר אומר: מה נשתנה תכלת מכל מיני צבעונין? מפני שהתכלת דומה לים וים דומה לרקיע ורקיע לכסא הכבוד." וכמובן, שישנם טעמים נוספים פנימיים בפנימיות התורה.
הקב"ה קבע שרק אדם הלובש בגד בעל ארבע כנפות ויותר חייב בציצית וכבר בדורות ראשונים העירו על כך שלא נהגו ללבוש בימיהם בגד של ארבע כנפות "כתב המרדכי (סי' תתקמה) בשם תוספות שנ"ץ פירוש מי שיש לו טלית בת ארבע כנפות ומחזר [אחר] עלילות כדי להפטר מן המצוה נענש ודוקא בימיהם שהיו רגילים בטליתות בת ארבע כנפים אבל אנחנו אין דרכנו בבגדים [של] ארבע כנפים אפילו בעידן ריתחא לא מיענשי ומיהו מצוה מן המובחר היא." (בית יוסף אורח חיים סימן כד). ולכן לא שייכת לכאן האמירה שהתורה לא שייכת לימינו כי ציווי הקב"ה היה על בגד בעל ארבע כנפות ואז והיום שלא נהוג ללבוש בגד כזה אין חובה לשים ציצית אלא שחכמים אמרו ללבוש בגד בעל ארבע כנפות ולשים ציצית כדי לזכות בכל המעלות הגדולות של המקיים מצווה זו.
"רשב"י אומר: כל הזריז במצוה זו - זוכה ומקבל פני שכינה, כתיב הכא: "וראיתם אותו", וכתיב התם: "את ה' אלהיך תירא ואותו תעבוד". ת"ר: חביבין ישראל שסיבבן הקב"ה במצות, תפילין בראשיהן ותפילין בזרועותיהן וציצית בבגדיהן ומזוזה לפתחיהן, ועליהן אמר דוד: "שבע ביום הללתיך על משפטי צדקך"." (תלמוד בבלי מסכת מנחות דף מג עמוד ב)

ציציות של ילדים שנפרמו או נקרעו
הרב עזריה אריאל | א סיון תשע"ד

חוטי הטלית שנוגעים ברצפה בעת קיפולה
הרה"ג דוב ליאור | ט"ז מרחשון תשס"ט

ברכה כשמחליפים לטלית קטן ללא שיעור
הרבנות הראשית לישראל | כ"ז תשרי תשפ"ה

ברכת הציצית לפני ברכת התורה
הרב בנימין במברגר | ו ניסן תשס"ט

קידוש בליל שישי שהוא מוצאי שביעי של פסח
הרב רפאל וסרטיל | כ"ה ניסן תשע"ה

הכשרת מיחם שבת לפסח
הרב יצחק בן יוסף | י ניסן תשע"ח

נוסח תיקון ליל שביעי של פסח
הרב נועם דביר מייזלס | כ ניסן תש"פ
