1608
שאלה
פורסם כי הרב נשאל לגבי גילוח בחול המועד והתיר להתגלח, איך הרב מתיר כזה דבר בו בזמן שכל האחרונים אוסרים זאת, בספר "חיכו ממתקים" יש ציטטות של כל האוסרים (עמוד מז בשורות הקטנות).
ושם נאמר "וכן כתב בספר רבי ידידיה טיאה וויל בנו של הקרבן נתנאל (סימן מג) וז"ל:ומי שעובר ועושה כן ראוי לנדותו כמחלל המועדות ולקרותו עבריין שעובר על דברי סופרים שעונשו ידוע בגמרא, ע"כ". וכן כל האחרונים חולקים על דעת ר"ת והנודע ביהודה על שהתירו רק למי שהתגלח בערב יו"ט?
תשובה
איסור תספורת בחול המועד הוא כדי שלא ידחו את התספורת לחול המועד ויכנסו לחג כשמראיהם מנוול (מכוער), אבל מי שרגיל להתגלח בכל יום או כל כמה ימים, גם כשיתגלח לפני החג לא יועיל לו לחג, ולכן לא שייכת בזה גזירה זו. ומצד איסור מלאכה בחול המועד אין איסור, שכן זה לצורך המועד וכבודו.
ואין להקשות ממה שגם למי שהסתפר לפני החג אסור להסתפר בחול המועד, מפני שטעם האיסור, שהרואים לא ידעו שהסתפר לפני החג לכבודו. אבל לעניין גילוח אין שום חשש שהרואים יחשבו שלא התגלח לכבוד החג.
ואין להביא ראיה מדברי אחרונים שלפני כמה דורות, מפני שלא נהגו אז להתגלח בכל יום, וממילא לא היה בזה גנאי להיות לא מגולחים כמה ימים. אבל כאשר יש בזה גנאי, הרי שיסוד הגזירה לאסור תספורת בחול המועד הוא המתיר להתגלח בחול המועד עצמו, ובמיוחד לקראת שבת וחג.