427
שאלה
להלן שאלה ששאלתי ותשובה שקיבלתי מהרב זלמן מלמד
שאלה:
מצאתי הרבה מאוד מקורות מגדולי ישראל בדורות שונים, שמתנגדים ותוקפים בחריפות את שיטת הלימוד בפלפול, ובפרט כאשר מאריכים בו, ולא רק פלפול של כל אחד, אלא אפילו פלפול כמו לימוד פשוט של תוס’, הארחות צדיקים תוקף את אלו שלומדים אותו "קודם שידע צורת התלמוד (=הש"ס.ד)". המהר"ל (נתיב התורה פט"ו בסוף) אפילו תוקף את פסיקת ההלכה מתוך השו"ע, והוא מעדיף פסיקה מתוך המשנה שהיא המקור לגמרא ולהלכה.
כל הספרים שמצאתי, וראיתי שיש עוד הרבה מקורות מלבד אלה שאציין לקמן, כולם מדברים בסגנון אחד, והעולה מכולם הוא שצריך ללמוד ראשית את כל התנ"ך, אחר כך את המשנה, ורק אחר כך את הגמרא, וכך להתקדם לאט לאט. וכולם מדגישים את חשיבות החזרה, שלא להתקדם לפני שעושים הרבה חזרות על החומר הראשון, וכן להמשיך לחזור עליו במשך כל זמן ההתקדמות וכל החיים.
מה שכתבתי הוא רק קמצוץ מההתקפות החריפות שנכתבו ע"י גדולי ישראל, וביניהם גם המהר"ל והשל"ה שממש הכו על חטא בדבריהם, מה שאומר שייתכן שדרך הלימוד שהם מסרו לתלמידיהם ותלמידיהם לתלמידיהם - היתה משובשת.:
המהר"ל: "כי גם אני החלתי כמוהם ויותר מהם"
השל"ה: "חבל על דאבדין שהוצאתי רוב ימי בחילוקים גדולים ונפלאים חטאתי עויתי פשעתי על כן באתי להזהיר הדורות הבאים ובזה יתהפכו זדונותי לזכויות. יאמרו נא יראי ה’ ויפרסמו כל הנ"ל בקרב כל ישראל לזכות את הרבים"
אציין את רוב המקורות שהיו לנגד עיני, להראות עד כמה שכל מה שאמרתי נתמך בהם:
1. מסכת סופרים פט"ו הלכות ו-ט.
2. ארחות צדיקים שער התורה.
3. אבן שלמה להגר"א פרק ח’ סעיפים א-ב, והערות א’-ב’.
4. הקדמת בני הגר"א לביאורו על השו"ע.
5. של"ה מסכת שבועות דף ל’ ע"ב.
6. הקדמת התוי"ט לביאורו על הרא"ש - במסכת ברכות ומסכת בבא קמא.
7. מהר"ל גור אריה ספר דברים על הפסוק ושיננתם
8. מהר"ל נתיב התורה פ"ה ופט"ו בסוף.
9. מהר"ל דרך חיים סוף פ"ו משנה ז’ ד"ה אמר יהודה בן בצלאל.
10. ספר ראש הגבעה לתלמיד הגר"א.
רציתי לשאול, מה כל זה אומר לגבי הלימוד בישיבות היום, והאם צריך לשנות את שיטת הלימוד, עד כמה שאני מבין מדובר בשינוי משמעותי?
תשובה:
אתה בודאי מניח שכל מקורות אלו שהזכרת ידועים היטב לגדולי התורה וראשי הישיבות בדורינו ובדור הקודם. ואם הם מלמדים ומדריכים ללמוד בדרך שלומדים היום יש להניח שהם בחנו מה הדרך הנכונה ללמד את בני דורינו ואפשר לסמוך עליהם. ולא צריך לחפש הדרכות אחרות כי אין לך אלא שופט שבימיך. רק גדולי הדור יודעים מה מתאים לקחת מהדרכת הדורות הקודמים ויש הרבה הדרכות, והדרכות שונות.
ע"כ.
ואני ממשיך לשאול.
מי אומר שכל המקורות היו לנגד עיניהם של כל גדולי הדורות. האם כל גדולי הדורות עברו על כל הספרים בעולם? ולמדו כל מאמר נידח בשל"ה? הרי גם המהר"ל כותב שאילו היה רואה את דברי הארחות צדיקים היה ניצל מדרך הלימוד המוטעית שהוא נהג בה בעצמו, לפי דבריו. וגם אילו ראו, מי שאומר שהתעמקו בזה. ואולי הם סברו שגדולי הדורות שמסרו להם את דרך הלימוד בודאי לא טעו, והם לא ידעו שגדולי הדורות שמסרו להם טעו גם הם. הרי זה בדיוק מה שאמרתי בשאלתי הראשונה, שהשל"ה והמהר"ל מכים בדבריהם על חטא, מה שאומר שהם מסרו לתלמידיהם דרך מוטעית.
תשובה
כל תלמיד חכם המורה דרך בלימוד בודק היטב ומברר מה דעת התורה וחכמי התורה איך נכון ללמוד. ואפשר לסמוך על גדולי התורה כמו שכתבתי לך אין ספק שגדולי התורה מכירים את הדעות של החכמים שאתה ציינת.