- שבת ומועדים
- קטניות
454
שאלה
האם בימינו קיים חשש חמץ בגרעיני חמניות (ובכלל בפיצוחים), שהרי אינם מחמשת מיני דגן?
מה הדין אם הורינו הקפידו בכך, האם ניתן לשנות מנהג זה ולהשתמש בפיצוחים בפסח?
ומה הדין לגבי נכדיי האשכנזים, הרואים את בני דודם (נכדיי הספרדים) אוכלים במבה?
תשובה
בגרעיני חמניות לא שייך בכלל חמץ. אתה יכול לשאול האם קיים בהם חומרה של קטניות, שיהודי אשכנז נוהגים לא לאכול. קודם כל צריך לדעת, שכל סוגי הקטניות שלא באו במגע עם מים, אין שום בעיה לאכול אותם. לכן, אם אדם קונה גרעיני חמניות, ואוכל אותם חיים או קולה אותם בעצמו בפסח, אין שום בעיה לאכול אותם. וכך כל סוגי הקטניות, שבהכנתם לא באו במגע עם מים, אין בעיה לאוכלם, ואפשר לקלות אותם בעצמו, ולאוכלם כרגיל. אם הדביקו את המלח עם מים, יש חשש. ולכן, יש בעיה עם מה שקונים מוכן.
לנכדים הרואים את בני דודם, צריך להסביר להם שיש מנהגי עדות וכל עדה צריכה לנהוג לפי המסורת שלהם, ואף אחד לא צריך לזלזל במנהגי עדה אחרת. "אל תיטוש תורת אמך"- כל אחד צריך להתנהג לפי המנהגים שלו. ההבדל הזה קיים גם באלול לגבי משך אמירת סליחות, קיים באב לגבי מנהגי אבילות, וכל עדה צריכה לכבד את מנהגי העדה האחרת, בלי זלזול.