שאל את הרב

קטגוריה משנית
שאלה
יש ברשותי תנור מחברת ’בלרס’ שהוא בנוי באופן הבא: ישנם שני תאים רגילים, אחד עליון ואחד תחתון, ומעליו יש כיריים של גז לבישול. כעת, בתוך כל אחד מהתאים ישנו אופציה של פלטה של שבת, קרי, ישנם כפתורים אחרים כדי להפעיל אותם, וכל עניין הכפתור זה on ו- off, כלומר, כיבוי והדלקה. אני אסביר שוב, כדי לדייק את דבריי. בשביל חימום התנור הרגיל ביום חול, ישנם הכפתורים המיוחדים לזה, כפתור טיימר, כפתור של מעלות חום וכו’... ולפלטות הנמצאות גם כן בתוך התאים ישנם כפתורים משלהם. האם דין הפלטות הזה הוא כדין פלטה של שבת, כלומר, האם אני יכול לקחת מאכל מוצק מבושל מן המקרר ולהכניס אותו לפלטה של שבת בתנור בשבת בבוקר?
תשובה
אתה יכול לשים את המאכל בשבת לפני שהתנור מופעל (כשמכוונים אותו שיופעל בשבת על ידי טיימר או שעון שבת). ההבדל בין המקרה הנוכחי לפלטה, הוא שבסופו של דבר התא בתנור הזה מיועד לבישול אלא שעוצמת הבישול תלויה בעוצמת החום ובכפתור שעליו לוחצים. לעומת זאת פלטה של שבת לא מיועדת לבישול, ולדעת אותם הרבנים הסוברים כך אין בה "מחזי כמבשל" והיא מקבילה למה שהיה בתקופת התלמוד "צידי המדורה". בצידי המדורה מותר לאדם לשים בשבת אוכל גושי להתחמם. כך לפי דעת אותם רבנים, אם האוכל אינו נוזלי והוא מבושל כל צורכו, לדוגמה: אורז או קציצות בשר, יהיה מותר לשים אותו בשבת לחימום על הפלטה אבל דבר נוזלי לא כי דבר נוזלי, אם יכול להגיע כשישאירו אותו בצידי המדורה לדרגת חום של יד סולדת, אסור להניחו בשבת בצידי המדורה. מותר להשאיר בתנור הזה אוכל מלפני שבת, אבל אין להניח בתנור אוכל בשבת, אלא אם אתה מניח את האוכל הגושי, לפני שהתנור נדלק באופן אוטומטי בשבת על ידי טיימר או שעון שבת (אין הבדל אם משאירים את דלת התנור פתוחה או סגורה).
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il