324
שאלה
בני נולד לפני 12 שנה בשבת חול המעד פסח בשעת הצהריים. אנו רוצים, בעז"ה, להעלות אותו לתורה בשבת חול המועד בשנה הבאה. למעשה בעת עלייתו לתורה עדיין לא יימלאו לו 13 שנה מלאות (חסרות מספר שעות).
קראתי את תשובת הרה"ג דב ליאור לשאלה מתי נער נעשה בר-מצווה האם בגיל י"ג ויום אחד, שישנה מח’ בעניין זה, אבל ההכרעה היא כמו הש"ך והמ"א, שכבר מתחילת הלילה, כיון שנכנס אפ’ כל שהוא בליל תאריך יום הולדתו אזי אמרינן מקצת היום ככולו ונחשב כבר בן י"ג שנה ויום אחד.
השאלה שלי היא האם בעניין זה יש חילוק בין ספרדים לאשכנזים? אני ספרדי אך בני מתכוון לעלות בבית כנסת אשכנזי ואם יש מחלוקת האם הוא יכול להוציא אשכנזים ידי חובה.
שאלה נוספת היא מתי נכון יותר לחגוג את כניסתו לעול מצוות האם לפני פסח (כשעדיין לא מלאו לו 13) או בזמן ספירת העומר בשילוב עם סיום מסכת (שהרי הסעודה איננה סעודת מצווה) ראוי לציין שהנער הביע תסכול מדחייה ארוכה מדי של חגיגת בר המצווה לאחר ספירת העומר. קיום החגיגה בפסח עצמו בעייתי בשל סוגיית הכשרות.
תשובה
לעניות דעתי אין מחלוקת בין אשכנזים וספרדים בענין זה ואין צורך שימלאו 13 שנים בדיוק ע"פ השעות, אלא כבר בלילה נעשה הנער בר מצוה. ולענין מתי לקיים את חגיגת הבר מצוה לדעתי עדיף לקיים קודם הפסח, שהרי מדובר רק בסעודה ושמחה.