331
שאלה
לפני מספר שנים כאשר למדתי בתיכון התארחתי עם כמה חברים בישיבת ההסדר מעלות. אני וחברי התארחנו בבניין מגורים ליד הישיבה שכנראה בבעלותם, וששם כנראה מתאכסנים האורחים. במהלך שהותנו שם גרמנו בטעות לשבירת חלון של אחת מדלתות החדר הפנימיות של הדירה. לא זוכר בדיוק מה היה ואיך ומי היה זה שגרם לניפוץ החלון, אני חושב שפשוט השתוללנו שם אני ועוד חבר או שניים וקרה מה שקרה.
מה אני צריך לעשות? אני לא זוכר מי היה זה ששבר את החלון. אני חושב שהיה זה חברי ולא אני, אך מצד שני אולי היה לי בזה חלק עקיף. על כל פנים, עזבנו את החדר מבלי לדווח על התקרית. אני רוצה לציין שאימי נוהגת לתרום לישיבה הזו באופן קבוע לפרקים, ומדי פעם אנו מקבלים מהם דברי דואר ואף לוח שנה טובה לפני ראש השנה.
מה דעת כבוד הרב בעניין, מה אני צריך לעשות?
תשובה
המשנה בסוף מסכת בבא קמא מלמדת שהאומר איני יודע אם גזלתי פטור, ומן הגמ' יוצא שפטור אף מלצאת ידי שמים.
אומנם במקרה שלך יש מקום יותר לחייב בכדי לצאת ידי שמים, (לא מעיקר הדין) משום שגם אתה השתוללת וא"כ יש לך צד בגרימת הנזק. זאת ועוד שכל המציאות הזו שאדם מוזמן למקום וכתוצאה מהתנהגותו מתרחשים נזקים, יש בה משום "משיב רעה תחת טובה."
התשלום שאמך משלמת אינו פוטר אותך, אא"כ מתכוונת לשלם עבורך. ובכל אופן ניתן להעביר את התשלום בצורת תרומה ואינך חייב לידע שגזלת, כפי המבואר בהלכות גניבה. (חושן המשפט סימן שנ"ה.)
הרב חננאל פאטשינו.