- תורה, מחשבה ומוסר
- תורה ומדע
2984
שאלה
ראשית, אציין כי שאלתי את השאלה מספר רבנים והתשובות שקבלתי לא סיפקו אותי בלשון המעטה. לכן אני פונה לרב בכל לשון של בקשה שיאמר לי דעתו.
השאלה היא בעניין הבחירה החופשית.
בניסויים שונים שנערכו התגלתה תופעה כי המחוקרים יכולים לדעת את בחרתו של הנבדק עוד לפני שהאחרון היה מודע לקבלת ההחלטה מצידו.
"לפני מספר עשורים, בנג’מין ליבֶּט, מנתח נוירולוגי אמריקאי והאנס קורנהוּבר, פיזיולוג גרמני, ערכו ניסויים במתנדבים כדי לבדוק רצון חופשי. הם הורו לנבדקים לנענע את אצבעם מדי פעם באופן אקראי בכל עת שירצו בתוך פרק זמן של עשר דקות. בבדיקת EEG - רישומי הפעילות החשמלית במוח, החוקרים מצאו ששלושה רבעי שנייה לפני שהאצבע ממש נעה, נוצר פוטנציאל חשמלי במוח. הם כינו אותו "פוטנציאל המוּכנות". עם זאת, תחושת הרצון העצמי של הנבדק חפפה כמעט בדיוק לרגע שבו האצבע זזה. גילוי זה עורר גל של התרגשות בקרב פילוסופים החוקרים רצון חופשי. האירועים במוח נרשמו כשנייה לפני שהאדם חווה את תחושת ה"רצון" להנעת האצבע, למרות שהרגשתו הסובייקטיבית היא שרצונו הוא שהניע את האצבע! אך כיצד ייתכן שהרצון הוא שהביא לתזוזת האצבע, אם האירוע במוח נרשם שנייה קודם לכן? נראה כאילו המוח הוא המפקד עלינו, ותחושת הרצון החופשי אינה אלא רציונליזציה-שלאחר-מעשה - אשליה. כמעט כמו שהמלך קאנוט (Canute) חשב שיש בכוחו לשלוט על הגאות והשפל, או שנשיא אמריקאי מאמין שהוא אוחז במושכות העולם".
בנוסף, ניסוי שנערך לפני שנתיים "האריך" את זמן הידיעה לעד כ-7 שניות. http://www.mpg.de/567905/pressRelease20080414. ובעברית http://www.take-care.org/onenews.asp?cid=1569.
השאלה שעולה מכך היא, האם האדם באמת בוחר בחירה חופשית או שהרגשת מודעות הבחירה שלו היא אשליה ואיננה יותר מקביעת ידועה מראש?
בבקשה הרב אני פונה בכל לשון, אנא אמור לי את דעתך. אינני מוצא מזור לנפשי.
תשובה
עליך לקרוא את המאמר בעברית עד סופו ובו תראה את התייחסות החוקר לשאלתך: "מסכם פרופסור היינס: אין אנו טוענים שהמחקר הוכיח שאין רצון חופשי. המחקר הראה שהחלטות כבר מוכנות, באופן לא מודע, זמן ארוך הרבה יותר ממה שסברנו קודם לכן. אין אנו יודעים עדיין היכן מתקבלת ההחלטה הסופית. עלינו עוד לחקור האם החלטה שהוכנה בחלקי מוח אלה ניתנת לשינוי".
גם אותו חוקר אינו יודע כיצד מתבצעת הבחירה של האדם. זה שיש תנועות במח שמהן ניתן לחזות מה הבחירה אינו שולל את הבחירה או את האפשרות לשנות בפועל את נטיית השכל לבחור בדבר אחר. אדם שרוצה דבר מסויים - אם ישאל האם הוא רוצה, המח יראה שהוא רוצה כי זו נטייתו הטבעית, אבל בסוף הוא יתגבר ויחליט שהוא לא רוצה. אם הוא יחליט שהוא רוצה זה לא אומר שההחלטה כבר נפלה אלא רק שיש לו נטיה להחלטה זו.
הדברים גם מתבארים במשפט אחר מתוך אותו מחקר: "תבניות זעירות של פעילות באונה הקדמית של המוח אפשרו לחזות את האפשרות שנבחרה עוד לפני שהנבדקים ידעו שהם עומדים להחליט לבחור בה. החיזוי לא היה אמנם מושלם, אך היה בבירור יותר מסתם הסתברות מקרית". - החיזוי לא היה מושלם.
השפעת ממצאי מגילות מדבר יהודה על חישוב התאריך
הרב פרופ' נריה גוטל | כ"א אדר תשפ"ה

לימודי "תורת האבולוציה"
הרה"ג דוב ליאור | י"ד מרחשון תשס"ז

צורת אותיות קדומה?
הרב דוד חי הכהן | א אלול תשע"א
כיצד מסבירים את ההבדלים בין התורה והמדע ביחס לבריאת העולם?
הרב אוריאל טויטו | ב שבט תשפ"א
האם מותר להסתפר ביום העצמאות?
כולל הלכה בית אל | י"ג אייר תשפ"ג

בגדים חדשים ביום העצמאות
הרה"ג דוב ליאור | ט אלול תשס"ד
תחנון ביום העצמאות
הרב חגי לרר | י"ד אייר תשע"ז
האם מותר להסתפר ביום העצמאות?
כולל הלכה בית אל | י"ג אייר תשפ"ג
קריעת בגדי סוטה - הסבר המשנה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
מסכת ברכות דף מה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
