2773
שאלה
יש לנו בבית כיור אחד שמשמש גם לבשרי וגם לחלבי. אנחנו מקפידים לא לשטוף כלים משני הסוגים יחד וגם לא לשפוך נוזלים חמים לכיור כשיש שם כלים. הפעם היו כלים חלביים בכיור (פחות מ24 שעות) ובטעות שפכתי עליהם מים רותחים מסיר פרווה. אני לא זוכרת אם היו מים לפני זה בכיור. מה דין הכלים? אם הכלים נטרפו האם כל הכלים או רק אלה שנגעו באותו זמן בדפנות הכיור? תודה רבה!
תשובה
באופן כללי זה לא אוסר, כי הכיור עצמו הוא פגום מכל מיני מאכלים ודברים שהיו בו פעם, ולכן קשה לומר שהוא בלע ונהיה חלבי. הבעיה היחידה שיכולה להיות היא אם יש בכיור גם כלים חלביים וגם בשריים, ואז אם שפכת עליהם מים רותחים יש חשש שאולי אפשר להגיע למצב של איסור. אז זה מקרה נדיר, כי גם אז הרבה פעמים האוכל שעליהם כבר מקולקל והם לא נאסרים.
הכיור עצמו, שעשוי מחרסינה, לא בולע. וגם אם הוא בולע, הוא בולע דברים פגומים. ואפילו אם נאמר שזה בולע, המציאות שהחלב יצא מהכיור ויבלע בסיר בשרי כ"כ רחוקה עד שזה כמעט ולא מעשי.
עיקר הסיבה שאנחנו עושים שני כיורים היא כדי שלא יתערבבו הכלים בכיור, שלא ישפכו מים רותחים על צלחת עם חלב ביחד ועל צלחת עם בשר ביחד, אבל שדפנות הכיור עצמו יאסרו את הכלים, זה דבר נדיר ממש ולא צריך לחשוש לזה.