- מדורים
- שידוכים ובחירת בן זוג
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מרדכי צמח בן מזל
בתנו נפגשת כבר זמן ממושך עם בחור הנמצא, יחסית, בתחילת שירותו הצבאי. יש להם רצון משותף להקים בית, אולם אנו כהורים דואגים ונבוכים בשאלה, מה לייעץ לבתנו. הבחור שואף להשקיע מאוד בשירות הצבאי, ביחידה מובחרת, בפיקוד וכד'. האם לומר לבת שבמצב כזה כדאי לנתק את הקשר, או שכדאי להתחתן במועד קרוב או אולי יש דרכים נוספות.
תשובה:
יפה כתבתם את ההתלבטות שלכם, כהורים, מה לייעץ לבתכם. אולם, לא כתבתם שני פרטים עיקריים: האחד, מה הבת והבחור עצמם חושבים ומתכננים, האם הם רוצים להתחתן כעת או לא. והשני, האם הבת שואלת אתכם ומתייעצת בכם או שאתם המעונינים לייעץ לה גם כשאינה שואלת. אלה הן שתי נקודות עיקריות: בראשונה "נקרא לנערה ונשאלה את פיה". גם רבקה אמנו היתה צריכה להכריע בשאלה, האם להמתין "ימים או עשור" או ללכת מיד עם עבד אברהם כדי להנשא ליצחק. היא הכריעה, ללכת עם האיש ומזה זכינו להמשך בנין בית ישראל. גם אצל בתכם, חשוב לדעת מה הם רוצים. על גבי הרצון שלהם, יכולה לבוא ההדרכה שלכם, וזאת, כמובן בתנאי שהם מבקשים עצה.
ולמעשה: ברור שיש קושי גדול לבנות בית תוך כדי שירות צבאי של הבעל, ובפרט בשירות ביחידה מובחרת, הדורש את כל הזמן ואת תשומת הלב של הבחור. ביטוי שגור בפי העם: "הוא התחתן עם הצבא". מפני שהשירות הצבאי דורש להציב את צה"ל וצרכיו כראשון במעלה. וממילא נבחרת האשה להיות מספר 2 בחשיבותה. קשה מאוד וכמעט בלתי אפשרי לבנות בית בריא באופן זה. אם בתכם וגם הבחור מבינים שניהם את היסוד הזה, יש מקום להציע להם הצעות, כיצד להתנהל בשנות השירות הצבאי. ההצעה חייבת לבוא כעצה טובה ולא כאמירה פסקנית. אם תתנו להם פקודות, מן הסתם הם יסתגרו בתוך עצמם ולא ירצו לשתף אתכם כלל בקבלת ההחלטות. אולם אם תבהירו להם שההחלטה היא בידם, ואתם משמשים רק כיועצים הפותחים להם עוד כיווני חשיבה. גישה כזאת דווקא תפתח להם את הפתח להתחשב יותר בעצתכם.
העליתם אפשרות להציע לבתכם לנתק את הקשר. בין שכוונתכם לניתוק מוחלט ובין שכוונתכם לניתוק זמני, הצעה כזאת מן הסתם תידחה על הסף. אתם כהורים חייבים להבין, שהבחור והבחורה תולים בקשר זה את כל עתידם, אך גם את ההווה שלהם. קשר כזה כיום, ממלא את כל מחשבותיהם. אם היו בשלב מוקדם יותר, עוד לפני החלטה להקים בית יחדיו, אולי ניתן היה להמליץ על ניתוק כזה או אחר של הקשר. אולם ברגע שהבשילה המחשבה על הקמת בית, אין טעם לנסות ולדבר על חזרה לאחור. לכן, מבחינתכם, כהורים טובים הדואגים להווה של בתכם, ולעתידה, ההצעה הטובה ביותר היא, לדלל את המפגשים, להגדיל את הפער בין המפגשים, עד כדי מפגש אחת לחודש. בינתיים, לעסוק איש איש בענינו. בתכם תהא עסוקה בלימודים או בנושאים אחרים. הבחור יוכל לשקוע כל כולו בהתמסרות להכשרה הצבאית שהוא עובר, ומידי מספר שבועות הם ירעננו את הקשר ביניהם. כדאי להציע גם לא להרבות בשיחות טלפון, לא יותר מפעם פעמיים בשבוע. התנהלות כזאת צריכה להתפרס על פני שנה או שנתיים, עד אשר לבחור תהיה פניות נפשית לעסוק בנושא הקשר, והשקיעה בצבא לא תהווה סתירה לכך. למרות שהדבר נראה מופרך ורחוק, הכיצד אפשר לבקש מהם לדחות את החתונה למשך כשנתיים, במצב הנוכחי זו העצה הטובה ביותר עבורם.
כמו כן, הייתי מציע לכם לשקול האם אתם תביאו בפניהם את ההצעה או שתמליצו להם להתייעץ עם גורם אחר, אשר ממנו יוכלו לשמוע הצעה דומה. לפעמים, הורים מתוך נגיעתם לנושא, עלולים להביא דברים טעונים ריגשית, והדבר עלול לפגוע בשיקול הדעת הנדרש.
מה צריך לעשות בשביל לבנות את בית המקדש?
מה הייעוד של תורת הבנים?
מי צריך את הערבה?
פסח שני
האם מותר לפנות למקובלים?
ריסוק קרח בשבת- סוחט או מוליד?
איך עושים קידוש?
בריאת העולם בפרשת לך לך
תורה מן השמים
איך ללמוד גמרא?
הלכות שטיפת כלים בשבת