- ספריה
- שונות
- משפחה חברה ומדינה
- איך מחנכים, משמעת ואהבה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אסתר בת רחל
1892
מדברי חכמים אנו לומדים שההשפעה החינוכית מתחילה כבר מזמן לידתו של הילד. עוד בטרם הגיע לידי הבנה, הוא כבר מתחיל להתחנך. הנה מצות עלייה לרגל (שמות לד ; כג): "שלֹש פעמים בשנה יֵרָאה כל זכורך את פני האדֹן ד'". "כל זכורך" - אמרו חכמים (חגיגה ד.): "לרבות את הקטנים", ואיזה קטנים חייבים? כל קטן שיכול לאחוז ביד אביו ולעלות לירושלים, להר-הבית, לבית-המקדש. הרי ילד כזה עדיין אינו מבין כלל מהו בית-המקדש ומהי עליה לרגל, ובכל זאת, בשעה שהוא יכול לבצע בפועל את המצוה, כבר יש מצוה לחנכו ולהביאו לִרְאות ולֵרָאות. כי המקום הקדוש משפיע על הנפש ומקדש אותה. וכן מצות הקהל (דברים לא ; יב): "הקהל את העם האנשים והנשים והטף". מצוה להִקהל במוצאי שביעית בבית-המקדש ולהביא את הטף, את כל התינוקות הקטנים ביותר, זו מצוה מהתורה. כנראה שעצם הִמצאותם של תינוקות במקום קדוש ובמעמד קדוש של לימוד תורה, פועלת על נפשם פעולה רוחנית פנימית. מכאן אף למדו חכמים, שיש להביא תינוקות קטנים לבית-הכנסת ולבית-המדרש, כדי שישמעו ויראו, אף שעדיין אינם מבינים כלל. כמובן כל זאת בתנאי שלא יפריעו. על רבי יהושע בן חנניה נאמר (אבות ב ; ח): "אשרי יולדתו", ובירושלמי מסופר (יבמות א ; ו), שכאשר היה עדיין קטן בעריסה, היתה אמו מביאה אותו על-יד בית-המדרש, על-מנת שאוזניו ישמעו דברי תורה.
ומכאן יש ללמוד שכל התנהגות ההורים החל משעת לידת הבן, ואף מקודם לכן, יש לה השפעה על הבנים, אם ההורים מתנהגים במידות טובות, אם יש אוירה נעימה בבית, אוירה של קדושה, של חסד, של דיבורים נכונים. כל זה חודר ומשפיע לטובה על הילדים. ואם חס-ושלום להיפך, במדה קטנה או גדולה, זה גורם השפעה שלילית.
עד כה דיברנו בעיקר על החינוך הבלתי ישיר של הבית, של ההורים, על ילדיהם. כי כאמור, החינוך העקיף - הדוגמא האישית של ההורים, היא הגורם המרכזי בחינוך הילדים, כי היא כוללת את כל החיים. מובן מאליו שעם זה יש לחנך באופן ישיר, ולשלוח את הילדים למוסדות חינוך טובים, ולהשתדל שיהיו בחברה טובה, אבל הפעם למדנו על ההשפעה של ההורים על ילדיהם, בדרך העקיפה, בדוגמא האישית.
לקום מהתחתית של התחתית
איך עושים קידוש?
למה משווים את העצים לצדיקים?
מהי עיקרה של הגאולה?
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בצורת ד'?
האם הניסים שקרו במצרים יכולים לקרות גם היום?
הכל מתחיל בפנים
המסר לחינוך הילדים שכולנו חייבים לקחת ממצוות "הקהל"
למה ללמוד גמרא?
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?
סודה של ברכה

צליית כבד בתנור חשמלי ושימוש ברשת שצלו עליה כבד
בית מדרש ג. אסף | אייר התשע"ה

הלכות שילוח הקן
הרב אליעזר מלמד | תשנ"ד

מצבים מיוחדים בטבילה – חלק א
באדיבות מכון התורה והארץ
רבנים שונים | תשע"ד
