בית המדרש

  • שבת ומועדים
  • הלכות ערב פסח
קטגוריה משנית
  • שבת ומועדים
  • הכשרת כלים וכשרות לפסח
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש להצלחת

עם ישראל

2 דק' קריאה

דיני הכשרת כלים:

מיקרוגל -
לנקות היטב ולא להשתמש 24 שעות. לאחר מכן להרתיח כוס מים עם כפית סודה עד שהחלל יתמלא אדים.

הצלחת המסתובבת - לספרדים די בעירוי מים רותחים עליה. לאשכנזים, אומנם מנהג אשכנז לא להכשיר כלי זכוכית אלא בשעת הדחק (עי' רמ"א ס"ס תנא) אך גם כאן זו שעת הדחק, כי לא ניתן להשיג צלחת מתאימה אחרת (ואם כן, יקחו עליה מן הסתם מחיר של פסח) ולכן אפשר להגעילה ברותחים בזהירות שלא תתפוצץ.

בדרך כלל לא מניחים אוכל ישירות על הצלחת, ואכן יש להקפיד, בעיקר בפסח, לא להניח שום דבר ישר על הצלחת. למהדרין, לגזור קרטון בגודל מתאים ולהניחו על הצלחת.

כמו כן, מומלץ שלא להשתמש במיקרוגל בפסח אלא בשתי עטיפות.

הכשרת שיש ומשטחים לפסח -
לספרדים די בעירוי רותחים. האשכנזים מוסיפים גם ברזל מלובן (אפשר להשתמש במגהץ חם המנותק מהחשמל יחד עם עירוי המים הרותחים מכלי ראשון - לעבוד בזהירות!)

שיש שהוכשר כהלכה אינו זקוק לכיסוי נוסף. אך אם השיש לא הוכשר כדבעי, כגון: אשכנזים שלא השתמשו בברזל מלובן, נוהגים להוסיף כיסוי, כגון, נייר מתכת עבה (הסוג הדק נקרע מהר).

נמצא, שאם מכסים בכיסוי טוב אין צורך להכשיר את השיש אלא די בניקוי יסודי. כך נוהגים לכתחילה גם בשולחנות שאי אפשר להכשירם ברותחים ולכן מכסים אותם לכל החג.

כיריים מזכוכית -
הספרדים מנקים ומסיקים והכריים כשרות.

האשכנזים כידוע מחמירים בכלי זכוכית. בעבר נהגו להקל בשעת הדחק בשריה במים מתחלפים במשך 3 יממות. לאחרונה, כשהזכוכית עמידה בחום, נוהגים להקל בשעת הדחק בהגעלה. ליבון קל עדיף מהגעלה, ולכן הסקה בחום מרבי עד שנייר נחרך מכשירה את הכיריים.

במכשיר אינדוקציה יש להניח כלי שאינו בן יומו ובתוכו נייר עד שייחרך.

אומנם כל זאת בשעת הדחק, לכן יש ממליצים להימנע משימוש בכיריים מזכוכית בפסח. אם כי יש מקום להקל גם לכתחילה, כי לא מדובר בכלי שמבשלים בו אלא רק בכיריים הנוגעים בכלים מבחוץ, ולכן די בליבון קל.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il