בית המדרש

  • פרשת שבוע ותנ"ך
  • תולדות
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

הרב אברהם צוקרמן זצ"ל

2 דק' קריאה
מספרים על זוג אחד, שקבעו בטלפון את המיקום והזמן לפגישה הראשונה ביניהם. המקום היה... בנייני האומה בירושלים, השעה הייתה שעת ערב מוקדמת, מיקום וזמן שזוגות רבים נפגשים בהם.
הגיעו שניהם לפגישה, והחלו לטייל ברחוב, כשהשיחה קולחת ביניהם. והנה, תוך כדי השיחה, צפו ועלו מספר פרטים אישיים מוזרים. הנתונים שבן/ בת הזוג חשפו על עצמם, לא התאימו לבירורים המוקדמים שעשו זה/ זו על זו/ זה.
לפתע, עצר הבחור ושאל את הבחורה – סלחי לי על השאלה המוזרה, מה שמך?
כשענתה הבחורה את שמה, פרצו השניים בצחוק. התברר, ששניהם הגיעו לפגוש אנשים אחרים, וכיוון שהיו אלה פגישות ראשונות, הם התבלבלו בכתובת.
אולם, כיוון שהשיחה קלחה ביניהם, החליטו השניים להמשיך בפגישות, ומכאן הדרך לחופה הייתה קצרה.
לעיתים, בעצת מסובב כל הסיבות, ההתאמה החשובה ביותר בחיים נולדת מ'טעות ובלבול'.
מי שיתבונן בפרשיותינו יגלה 'טעות מתוכננת' כזו, שסידרה את המציאות בעצת ה' העליונה. אברהם אבינו שולח את אליעזר עבדו למצוא את האישה המתאימה ליצחק. אברהם לא מסתפק בהתאמה הרגילה של שני הצדדים, והוא מוסיף דרישה מיוחדת – "ולקחת אישה לבני ליצחק". שתי התאמות – הראשונה – 'לבני', על האישה להתאים לבנו של אברהם, לתכונותיו של אברהם. השניה – 'ליצחק', על האישה להתאים לתכונותיו של יצחק.
אך בפועל, אם נתבונן במדדים לבחירתה של רבקה, נראה שאליעזר חיפש יותר כלה לאברהם מאשר אישה ליצחק. אליעזר שם דגש על מידת החסד, מידתו של אברהם, בעוד שיצחק מידתו המיוחדת היא הגבורה.
אליעזר פועל בדרך זו גם על פי ההיגיון. אליעזר מחפש אישה לילד היהודי הראשון. על פי ראות עיניו, המדד לאישה כזו היא אישה שתתאים לבנות אורח חיים שמתאים לעם ישראל. כיוון שעד כה, אברהם אבינו היה היחידי שבנה בית יהודי אמיתי, ועד כה לא היו בתים אחרים, הוא מחפש אישה שתתאים לבית שבנה אברהם אבינו. לפיכך, הוא מחפש אישה שתתאים ל... אברהם אבינו. כך יצא, שהיו הבדלים מסוימים בדרך עבודת ה' בין יצחק לרבקה.
ואכן, לפי דברי הנצי"ב (בנושא אחר), אליעזר תכנן להביא את רבקה למפגש מקדים עם אברהם. אברהם יסביר לה על דמותו המיוחדת של יצחק, וכך יבנה בהדרגה הקשר ביניהם. אולם הופעתו הפתאומית של יצחק, שיצא לשוח בשדה, ונגלה לרבקה כדמות 'מלאך אלוקים נורא מאד', הבעיתה את ליבה, וגרמה לה ליפול מעל הגמל. מאותו היום והלאה, התייחסה רבקה ליצחק ביראת כבוד וריחוק מסוים.
כך רצף של 'כשלים וטעויות' יצר, כביכול, ריחוק בין בני הזוג. אולם האמת היא שאת הכול סובבה עצת ה' העליונה. בגלל הריחוק ביניהם, לא העזה רבקה לפנות ישירות אל יצחק, ולתבוע ממנו לתת את הברכות ליעקב במקום לעשיו, (כפי שביקשה שרה מאברהם בנוגע ליצחק וכו'). לפיכך, הוצרך יעקב לקבל את הברכות במרמה ובדרך פתלתלה. כך לבש יעקב את בגדי עשיו, כלומר את כוחותיו הגשמיים של עשיו, ובכך היה ראוי לקבל את הברכות הגשמיות שהעניק יצחק. כך הביאו הטעויות לבניית קומתו השלימה של יעקב וזכייתו בברכות באופן אמיתי ומלא.
לעיתים, חשוב שנזכור שאחרי כל התכנונים והמהלכים שלנו, דווקא 'הדייט הכושל' מוביל בסייעתא דשמיא ל'חתונה המוצלחת'.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il