- מדורים
- פרשת שבוע
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
איטה בת חנה ארנרייך אליהו בן שרה זלדה כרמל רחלי בת רוזי בוסקילה
288
"הַמַּלְאָךְ הַגֹּאֵל אֹתִי מִכָּל רָע יְבָרֵךְ אֶת הַנְּעָרִים וְיִקָּרֵא בָהֶם שְׁמִי וְשֵׁם אֲבֹתַי אַבְרָהָם וְיִצְחָק וְיִדְגּוּ לָרֹב בְּקֶרֶב הָאָרֶץ: ... וַיְבָרֲכֵם בַּיּוֹם הַהוּא לֵאמוֹר בְּךָ יְבָרֵךְ יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר יְשִׂמְךָ אֱלֹהִים כְּאֶפְרַיִם וְכִמְנַשֶּׁה" (בראשית מ"ח טז, כ).
ננסה להסביר בדברינו השבוע מה פשר דחייתו החלקית של מנשה שבאה לידי ביטוי בפסוק:
"וַיִּשְׁלַח יִשְׂרָאֵל אֶת יְמִינוֹ וַיָּשֶׁת עַל רֹאשׁ אֶפְרַיִם וְהוּא הַצָּעִיר וְאֶת שְׂמֹאלוֹ עַל רֹאשׁ מְנַשֶּׁה שִׂכֵּל אֶת יָדָיו כִּי מְנַשֶּׁה הַבְּכוֹר"? (שם, שם יד)
ואיך מתקשרת לעניין זה הכרזתו של יעקב "אֶפְרַיִם וּמְנַשֶּׁה כִּרְאוּבֵן וְשִׁמְעוֹן יִהְיוּ לִי"? (שם, שם ה).
נשתדל לצעוד בעקבותיו של הרב מרדכי ברויאר, שסלל עבור דורנו והדורות הבאים דרך חדשה- ישנה בלימוד התנ"ך.
רצף הבכורות הנדחים בספר בראשית נקטע, כאשר מתברר כי ראובן, למרות איבוד בכורתו, איננו נדחה מן המשפחה ויוסף, למרות היותו בכור, זוכה להיות "נְזִיר אֶחָיו" (שם, מ"ט כו). מנשה מצטרף אל רשימת הבכורות הנדחים אבל הוא כאמור, נשאר בתוך המשפחה כראובן דודו. ראובן שנדחה מבכורתו, יקבל נחלה ממזרח לירדן בחלק הפחות מובחר של ארץ ישראל. הוא יגרור עמו לשם את גד בכור בניה של זלפה, שפחת לאה אמו. מנשה מאבד את הזכות להיות תחת ידו הימנית של יעקב, שהרי יעקב שכל את ידיו. מאידך גיסא, מנשה לא איבד את הזכות לעמוד ליד רגלו הימנית של סבו. אם כך הוא נדחה וגם לא נדחה. הא כיצד ? ומדוע?
הסיבה לכך היא שלמנשה שתי נשים: אחת ישראלית והשניה ארמית, כמבואר בדברי הימים:
"בְּנֵי מְנַשֶּׁה אַשְׂרִיאֵל אֲשֶׁר יָלָדָה [אשתו הישראלית] פִּילַגְשׁוֹ הָאֲרַמִּיָּה יָלְדָה אֶת מָכִיר אֲבִי גִלְעָד" (א' ז' יד).
החתונה עם הנסיכה הארמית באה לחזק את מעמדו בבחינת "כדי להתעטר בה" (עיינו ירושלמי סנהדרין פ"ב ה"ג). מעשה מסוג זה גורר עונש של מידה כנגד מידה - של פגיעה במעמדו. צאצאיו של מנשה מאשתו הישראלית, יקבלו נחלה בארץ ישראל המערבית כיאה וכראוי. צאצאיו מן הפילגש-הנסיכה הארמית, ידחו לעבר הירדן המזרחי ויצטרפו אל ראובן וגד. הדרך למנוע את דחייתו של כל השבט היא באמצעות ההכרזה "אֶפְרַיִם וּמְנַשֶּׁה כִּרְאוּבֵן וְשִׁמְעוֹן יִהְיוּ לִי" אם אפרים ומנשה הם בניו של יעקב, מנשה איננו בכור וממילא איננו נדחה.
לכן, יוסף - הבכור שלא נדחה, מקבל נחלה כפולה. אפרים - שאיננו בכור, מקבל נחלה (גדולה מאוד) בעבר הירדן המערבי. מנשה מצד זה שהוא בכור, מקבל נחלה כפולה, עם זאת בכורתו נדחית. ומי שידחו הם בניו מאשתו הלא ישראלית, בניו מאשתו הישראלית יקבלו נחלה מצפון לבני דודיהם, בני אפרים.
על פי הסבר זה, הרווחנו גם תשובה לשאלות מדוע פוצלה נחלת מנשה לשני חלקים? ומדוע חלק מצאצאיו קיבלו נחלה בעבר הירדן מזרחה למרות שלא היו שותפים לבקשה של בני גד ובני ראובן?
המאבק בנישואי התערובת חייב גם בימינו אלה, לתפוס מקום חשוב בסדר היום של עם ישראל גם בארצו וגם בתפוצות.

פרשת השבוע: רחל, לאה ודוד המלך, מה קרה? (חלק ד')
הרב יוסף כרמל | שבט תשפ"ה

פרשת השבוע: רחל, לאה ודוד המלך, מה קרה? (חלק ה')
הרב יוסף כרמל | שבט תשפ"ה

פרשת השבוע: מִתּוֹךְ בִּטָּחוֹן בְּצוּר יִשְׂרָאֵל וְגוֹאֲלוֹ
הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה

אֲרֻבּוֹת בַּשָּׁמַיִם - גבולות הנס
רבנים שונים | תשע"א
איך נראית נקמה יהודית?
הלכות שטיפת כלים בשבת
יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?
'לדוד ה' אורי וישעי' מה הקשר לאלול?
מה המשמעות הנחת תפילין?
האם מותר לפנות למקובלים?
למה באנו לעולם הזה?
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
למה משווים את העצים לצדיקים?
למה ללמוד גמרא?
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?

מדוע מר בריה דרבנא צם בשבת?
עיון בפסחים דף ס"ח ע"ב
הרב יואל ליברמן

הלכות ספירת העומר
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | ניסן ה'תשס"ב

מנהגי שלושת השבועות
הרב אליעזר מלמד | שבט תשפ
