בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש להצלחת

עם ישראל

2 דק' קריאה
עיקרי ההלכות
א. מאכל חריף שנחתך בסכין בשרית או חלבית אסור לאוכלו עם המין הנגדי. במקרה שהסכין אינה 'בת יומה' לדעת רמ"א אסור, לדעת השו"ע מותר.
ב. רשימת המאכלים המוגדרים בפוסקים 'דבר חריף': צנון, בצל, שום, חזרת, פלפל חריף, לימון, מלח, דגים מלוחים מאוד, ג'ינגר (זנגביל), מלפפונים וזיתים כבושים במלח או חומץ (אם הם חריפים או מלוחים מאד).

א. האם מותר לאכול בחלב מאכל חריף שנחתך בסכין בשרית?
כבר למדנו שכאשר טעם הבשר מגיע למאכל ממקור שני ולא מן הבשר עצמו, המאכל מותר עם חלב (ונחלקו הפוסקים האם לכתחילה או בדיעבד). היתר זה הוא ההיתר המפורסם הנקרא 'נ"ט בר נ"ט'.
אולם, לא בכל המאכלים היתר זה נכון. במאכלים חריפים אין היתר של 'נ"ט בר נ"ט', מאחר והחריפות מחזקת טעמים והטעם שהיה 'קלוש' מתחזק במאכל החריף.
לכן מאכל חריף שנחתך בסכין חלבית אין לאוכלו עם בשרי (או להיפך)1.
לא זו בלבד, אלא אפילו אם הסכין אינה 'בת יומה' אסור לדעת רמ"א [והשו"ע מתיר]. לפי שכמו שבכוח החריפות לחזק את הבליעה, כך בכוחה להשביח את הבליעה ולהפוך טעם פגום לטעם טוב2.
על מנת להתיר- לדעת השו"ע יש לחתוך כ2 ס''מ מהמאכל. לדעת רמ"א אין דרך להתיר לכתחילה, אך בדיעבד אם התערב המאכל החריף עם בשרי (או להיפך) צריך לשער ששים נגד להב הסכין, ומותר3.

ב. מה מוגדר 'מאכל חריף'?
בגמרא הוזכרו רק שלשה מאכלים שנחשבים חריפים - 'צנון', 'חלתית' ו'סלקא'4.
הפוסקים חלוקים מה הדין במאכלים אחרים5. למעשה יוצא שהמאכלים הבאים הם המוגדרים כחריפים:
צנון, בצל, שום, חזרת, פלפל חריף, לימון, מלח, דגים מלוחים מאוד, ג'ינגר (זנגביל), מלפפונים וזיתים כבושים במלח או חומץ (אם הם חריפים או מלוחים מאד)6.
פירות חמוצים מאד- נחשבים גם הם לחריף7.
לגבי שאר המאכלים החריפים שאינם מנויים בגמרא - יש מקלים בדיעבד בסכין שאינה בת יומה. דהיינו שאם נחתכו בסכין שאינה בת יומה והתערבו כבר בחלב, מותרים באכילה בדיעבד גם אם אין ששים נגד להב הסכין8.

3 תגובותב2 דיונים

  • א אורח |כ"ז אב תשפ"א

    מאכל חריף

    כל סוג של בצל נחשב חריף? גם בצל ירוק?

  • ע עמיחי שוקרון |ח' אלול תשפ"א

    בצל לבן אינו חריף לדעת הגרמא

    לדעת הרב מרדכי אליהו - רק בצל סגול. גם בצל לבן אינו חריף

  • ד דב |ו' חשוון תשפ"ב

    חריף או לא חריף?

    קשה להגדיר טעם "מלוח מאוד", כאשר מדובר בדג מלוח ("הרינג")..

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il