בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
3 דק' קריאה
להיות אדם
"מר כהן, אני רואה שאתה עובד ומשתכר יפה ולמרות זאת הגעת למשרדנו כדי שנוציא אותך מהחובות הגדולים שנקלעת אליהם. איך הגעת למצב הזה?"
"הכל התחיל מהשכן שלי, קובי. כשהוא קנה את המכונית חדשה לא יכולתי להישאר אדיש. הרגשתי שאני לא יכול להמשיך להסתובב בשכונה עם המכונית הישנה שלי. קניתי בתשלומים אוטו חדש ויפה. אם הורים שעשו יומולדת שכרו מתנפחים וליצן אני צריך לעשות לביתי משהו יותר מרשים ולשכור יום בלונה פארק. וכך הלאה בדברים נוספים. בדרך זו נכנסתי לסחרור כספי ולחובות עצומים".
"ולא חשבת להפסיק להתחרות מול כל העולם?"
"תראה, אני לא יכול להישאר מאחור. מה כולם יגידו עלי? איך אוכל להסתובב עם ראש מורם בשכונה?!"
***
הרבה פעמים אנו יכולים להיכנס לסחרור בגלל הסביבה. אנו עושים מעשים כדי שיחמיאו לנו. מעשים שאנו כלל לא מאמינים בהם. אנו קונים דברים כדי שנרגיש חלק מהחבר'ה. ובהרבה מקרים אין לנו כלל צורך בהם.
כל המעשים הללו מקנים לנו נקודות זכות בפני החברה. אנו זוכים למחמאה, לקריאות התפעלות ולרגעים קטנים של אושר. אבל אם נודה על האמת, זו תלות . אדם שחי כך – הוא תלוי בסביבה. התלות הזו יכולה להוביל אותו למציאות כלכלית קשה ולשבר גדול, כמו שראינו בסיפור של מר כהן.
אך באמת, האושר לא תלוי במה יגידו אלא בשאלה האם אני חי לפי מי שאני באמת. אני לא ראוי להערכה רק בגלל שאני חכם או יפה, יודעת לרקוד טוב או אפילו מנגנת מעולה בגיטרה. זה לא אני , מאחורי כל אלו מסתתרת נשמה והיא מי שאני באמת. אדם שחי לאורה הוא מאושר. אך איך עושים זאת?
כאן מגיעה מידת הצניעות.
הצניעות באה לחנך אותנו לבנות עולם כל כך חזק ופנימי שאינו מושפע ממה יגידו. תגובות הסביבה לא משתלטות לו על המחשבה ועל הלך החיים. מה שמעניין אותו הוא איך לחיות את דבר ה'. איך להיות שלם עם מי שאני באמת .
חייו של האדם הצנוע לא נקבעים על פי צו האופנה או הטרנד החדש. הוא עסוק בלבטא את כוחותיו ואת אישיותו. הוא מתייחס לעצמו ולכל אדם כפי מה שהוא, נטול סטיגמות ומסכות, וכך גם מתייחסים אליו.

ביאורים
צניעות – ללכת עם האמת
אתמול למדנו את דברי חז"ל שהמעשה של מסירת הסימנים של יעקב ורחל ללאה נקרא צניעות. לכאורה מעשה זה הוא ההפך הגמור מצניעות, הרי רחל הולכת ומגלה סוד כמוס כל כך בינה ובין בן זוגה?
רחל אמנו חושפת בפנינו נקודה עמוקה מאוד. רחל רצתה בכל מאודה להינשא ליעקב הצדיק. היא הבינה שביתו יהיה בית מיוחד. רחל גם הייתה מאוד קשורה אליו נפשית. אך ברגע שרחל הבינה שגם ללאה אחותה יש תפקיד חשוב מאוד בבניין הבית של יעקב אבינו, היא הסיקה מכך שעליה לפנות מקום גם ללאה אחותה.
רחל שאלה את עצמה מה הקב"ה רוצה ממני. לא יתכן שבית ישראל יבנה מתוך הבושה של אחותי לאה. היא שאלה את עצמה: "מַה טּוֹב וּמָה ה' דּוֹרֵשׁ מִמְּךָ" בשלב מאוד משמעותי של חייה. והיא פעלה לפי המשך הפסוק: "...הַצְנֵעַ לֶכֶת עִם אֱלֹהֶיךָ ". היא בחרה לוותר על כל עולמה בשביל להישאר נאמנה לאמת המוסרית הבסיסית והיא שאחותה לא תתבייש אפילו לרגע אחד. רחל מלמדת אותנו מהי מהותה של הצניעות. ללכת אחרי האמת למרות שהיא לא פשוטה. ללכת אחרי הדבר הנכון לעשות ולא להסתכל על "מה יוצא לי מזה".
[מיכה ו, ח]

הלכה
ערך לימוד תורה - ב
אתמול ראינו שתי סיבות לחשיבותה של מצוות לימוד התורה. האחת – משום שעל ידי הלימוד אנו יודעים כיצד לקיים את המצוות. השנית – לימוד התורה זוהי המצווה הרוחנית ביותר משום שהיא נעשית במחשבה.
בעקבות זאת, למצוות לימוד התורה ישנם שני מרכיבים; הראשון , לדעת את התורה, כלומר לדעת את כל מצוות התורה בכל פרטיהן ודקדוקיהן, וכן את כל הרעיונות האמוניים והמוסריים שבתורה, וזאת כדי לדעת לחיות נכון.
החלק השני , לעסוק בתורה. כלומר, גם אדם שכבר זכה לדעת את כל יסודות התורה, מצווה עליו להמשיך ללמוד ולהתעמק בתורה, שלימוד התורה הוא העיסוק המתאים לנשמה, ועל ידו האדם מתקשר אל שורשו הרוחני של העולם. (מתוך 'פניני הלכה', ליקוטים א')
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il