- שבת ומועדים
- עניני החג
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
דקלה אלואי ז"ל
4822
והנה מהנקודה שבה נחסמו יהודה וישראל בעניין המים, מתחילה התשועה המתוארת בדברי הנביא, ומתבצעת מיד בפועל 1 .
בראשונה מתמלא הנחל מים בשביל ישראל, באופן נִסִּי, המהווה רק פתיחה לנס 2 היותר גדול של הניצחון על מואב, שבא אחרי זריחת השמש 3 , שגרמה למואב לדמיין כאילו דם לפניהם, ולא מים, דבר שגירה אותם לצאת "ולקחת שלל".
אמנם, בסופה של המערכה עם מואב, נראה למלכם כי כלו כל הקִצִּים ואין בו כוח עוד להטות את הכף, ואז מ'האור' הגדול שחשב שיהיה לו, נופל הוא אל האפלה עד לשלב האחרון, המוזר:
"ויקח את בנו הבכור אשר ימלך תחתיו ויעלהו עלה על החמה..." 4 .
וכל כך למה?
חז"ל 5 נדרשים לכך ומבארים עומקו של עניין:
"שאל מלך מואב את עבדיו, מה טיבה של אומה זו שנעשו להם נסים כאלו 6 ? אמרו לו: אביהם אברהם, בן יחיד היה לו. אמר לו הקב"ה - הקריבהו לפני, ורצה להקריבו לקב"ה 7 , אמר להם: אף אני בן בכור יש לי, אלך ואקריבהו לעבודה זרה".
מלך מואב חש, אפוא, בשורש נשמתו, כי מהותם של ישראל מתגלת במוכנות להתקרב 8 ולהקריב לבוראם ויוצרם לתהילתו, וחשב כי בתהליך חיצוני ניתן להידמות לכך.
אך, ללא השפע האלוקי, ללא החיבור לרצון ה' 9 , ללא ההתקרבות האמִתית שמתחילה ביצירה האלוקית 10 - אין כל משמעות לאותה עקידה, ואין היא אלא שחיתות ואכזריות 11 שסופה אכן אפלה גדולה ונפילה שאין קמים ממנה 12 , לעומת המצבים הזמניים שבהם נמצאים ישראל בסתר המדרגה, אך שומרים על נאמנותם ונחושים לנצח במאבקם, ובמהלך חייהם עד ועד בכלל - להופעת אור גדול 13 .
יב. ייאוש שלא מדעת
לא תמיד מתגלית במלואה נחישותם של ישראל ודבקותם במסכת ערכיהם הפנימיים, עת הם נמצאים בסתר המדרגה 14 . מצב הגלות, הפחד מהסביבה הנָכְרית, וההשתאות מול עָצְמַת השלטון הזר, חוברים יחד ומתישים את יכולת העמידה הרוחנית והנפשית 15 . ואם מוסיפים לכך את החשבונות האנושיים, והפרשנויות הסובייקטיביות, או אז עלול הייאוש לתפוס מקום, ולקנות אחיזה במציאות, אף על פי שאיננו מדעת והוא רק דמיון בעלמא 16 .
באחת מהתקופות המיוחדות לדברי ימי ישראל, קרו כדברים האלו בזמן המלכות הפרסית, ומפגש הדמויות של אחשורוש והמן מצד אחד, ולעומתם להבדיל - מרדכי ואסתר.
כאשר יש אפיסת כוחות במובנו של חוט השדרה הפנימי 17 , ומתלווה לכך חשבון מוטעה של סיום שבעים שנות גלות מאז חורבן בית המקדש השני 18 , ונוצרת אפשרות ל'השתלב' במערכת האזרחית שמסביב - מכל אלו יחד נבנית ההזמנה להשתתף בסעודתו של המלך, סעודה שיוחדה לציון סוף החלום של שיבת ציון 19 , ו'בירור' במציאות, שכביכול לא ישובו עוד כלי המקדש אל מקומם וייעודם האמתי 20 . שהרי חלפו להם שבעים שנה, ונבואת ירמיהו 21 עדיין לא התקיימה.
בסעודה זאת, המאכלים כשרים - "כרצון איש ואיש" 22 - ואין לכאורה מה שימנע את השתתפות היהודים.
אבל, הכיצד יוכלו לֵהנות מסעודתו של אותו רשע 23 ? מדוע אין הם מרגישים כאילו עצם תקועה בגרונם, תוך כדי 'חגיגה' על הייאוש מן הגאולה 24 ?
כי זוהי חגיגתה של הפרטיות המאחזת עיניים 25 , המכהה את הרגישות הלאומית 26 , ומסנוורת את שיקולי חוסר הדעת 27 של הנהנים, המתאווים, המִשְׁתופפים והמשתעבדים לסביבה הנָכְרית 28 .
אף המלך בעצמו, הנותן לכאורה מֵמָד ממלכתי לסעודה, חופש וביטוי אישי 29 , יוצא מכליו עת פרטיותו לא שבעה, ואשתו המלכה לא מספקת את מאוויָו האנוכיים השפלים 30 . על רקע זה, אין פלא שהתגלמות הגאווה 31 בשיאה בדמותו של המן 32 - זוכה לקידום ולמעמד שאין דומה לו בחצר המלכות המופקרת הזאת 33 .
יג. "וראו כל אפסי ארץ..."
לכאורה, הן הסעודה, הן התנהגותו של המלך, הן קידומו של המן, מסירים כל ספק מהערכת המצב הישראלי באותה תקופה, ואינם נותנים מקום לשינוי ולמהפכה 34 . הייאוש הופך להיות למסקנה של השלמה עם 'המצב' 35 .
אבל, כאשר מתרחשת הסרת הטבעת 36 על ידי גזירת המלך, והציבור היהודי מתוודע לסכנה המרחפת מעל לראשו, ו'הפרוטוקולים של אנטי ציון' מגיעים לתהודה הציבורית 37 - אז משתנית התמונה הנפשית והרוחנית עד היסוד 38 .
לא עוד הנאות גרידא, ואין טעם יותר בנסיונות מלאכותיים של 'השתלבות במרחב', ואין כנראה אפשרות חילופית לַזֶהוּת היהודית הכֵּנה והייחודית, וצריך לעשות בדק בית יסודי, הן בהיבט האישי-משפחתי הן בהיבט הציבורי 39 .
וכשאין כוח לעשות בדק בית כזה, אזי לא רק בכי ומצוקה, סבל וחולשה מתבטאים על ידי ישראל, אלא אבל והספד 40 - כי יש תחושה עמוקה וחריפה של 'אפסי ארץ' - תחושת האפסות 41 .
הנה כי כן, ברגע שהתנאים החיצוניים-סביבתיים, אינם כתמול שלשום, ומשאלות הלב הכמוסות או הגלויות לשקט, שלווה, המשך ההנאות מ'סעודות מלכותיות' למיניהן - משאלות אלו מתנפצות אל מול פני המציאות 42 , אז מתעוררת 43 הנשמה הפנימית שכוסתה, נעטפה, נשחקה והסתתרה, וסוף סוף שולחת קווים זעירים אל הרצון והתודעה היהודית 44 וזועקת בלי צעקות את הקריאה לשוב אל עצמנו 45 , אל הכרת שליחותנו האמִתית ללא כחל ושְׂרָק, שֶׁרק ממנה נשאב כוחות לעמוד על נפשנו 46 , להיאבק, ולנצח ללא רפיון וללא חולשה 47 .
הנבואה במשך הדורות באה לכוון את האומה 48 , להגדיר את היעדים, ולטהר את החשבונות והשיקולים - אבל המוכנות הנפשית לקלוט זאת - לא התגלתה 49 ועל כן הנבואה לא נקלטה 50 , ורק אחרי הסרת הטבעת, ותחושת האיום שגורמים לחוסר אונים 51 , או אז מתחילים להיפתח 52 לציר היותר אמִתי של התרחשות המאורעות 53 .
יד. "... את ישועת אלקינו"
זהו החלק האחרון באותו פסוק 54 אשר החל בזכירתו של ה' את חסדו ואמונתו לבית ישראל 55 , וראייתם שלהם את עצמם כאפסי ארץ 56 .
הזכירה והשכחה אינן במישור הידיעה, שהרי "לא יטוש ה' את עמו" 57 נאמר ודאי גם על המצבים שבהם נראית האפסות ומורגש חוסר האונים. אבל הזכירה - משמעותה השימוש וההוצאה לפועל של אותו קשר בל יינתק בין ישראל לאביהם שבשמיים 58 . כשם שבשעה שנפקדו האמהות מעקרותן, נחשב הדבר כזיכרון 59 , אף על פי ש"ה' סגר את רחמה", ואין זאת שכחה גם במחסור, הרי שהאפשרות להוציא לפועל את יכולת הלֵדָה - היא הזיכרון, היא השימוש המחודש שלא התגלה עד כה 60 .
אם כך, כאשר הגיע זמן של גאולה, מוגדר הדבר כזכירת החסד והאמונה, וזהו הביסוס למושג: "ישועת אלוקינו" 61 . כאשר נדייק בדבר, אין זה רק ביטוי של הישועה שלנו , והגאולה ממצוקותינו - אלא הישועה כפי ש התָכְנית האלוקית מתגלית בה 62 .
דווקא באותה פרטיות אנושית אטומה שסופגת את מכותיה על ידי הסרת הטבעת, ומטהרת לשאתה - ניתן לראות כראוי את הישועה האלוקית הכוללת 63 , שמרכיביה, מניעיה ותוצאותיה 64 מהווים מהפכה המתרחשת במקום הרבה יותר מרומם ואמִתי 65 , מעל לחשבונות הקטנוניים, העכשוויים, המבקשים רק את החזרת הטבעת למקומה 66 . הן זוהי תכונתה של שמחת פורים אז והיום, בבחינת - "ונהפוך הוא" 67 , ובגילוי הרווח ולא רק ההצלה 68 .
כאשר בימינו נכיר ונחווה את תחושת האפסות מצִדֵּנו, את חוסר האונים בגללנו, את המבוי הסתום מחמתנו, את מגבלות ההבנה והעָצְמה מצד עצמנו 69 , ונתחבר בכך 70 עם הופעתה החוזרת ונשנית מידי שנה של אותה תחושת האפסות דאז 71 , נוכל, אפוא, להתחבר גם להמשך זרימתו של המעגל השלם 72 , ולשמוח שמחת אמת 73 , בשייכותנו הפנימית 74 למהלך גאולת ישראל ושחרורו העצמי 75 , או אז נתמלא כוחות חדשים שנטע בנו אלוקים כדי להיאבק כראוי ולנצח.

מהותו ועוצמתו של פורים
הרב יאיר וסרטיל | אדר תשפ"ה
הנס הנסתר של פורים והקשר לשבת
שיחת מוצ"ש פרשת כי תשא תשפ"ה
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ט"ו אדר תשפ"ה
הדור קיבלוה בימי אחשורוש
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | ו' אדר התש"ע

ברית האהבה בין ישראל לקב"ה
החוט המקשר בין פורים ומעגל ארבע הפרשיות
הרה"ג שלמה פישר זצ"ל | ו אדר ב', תשס"ג
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
למה משווים את העצים לצדיקים?
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?
האם מותר לקנות בבלאק פריידי?
איך מותר להכין קפה בשבת?
למה ללמוד גמרא?
מהו הסוד הגדול של רחל אימנו?
האם הניסים שקרו במצרים יכולים לקרות גם היום?
ניסוך מים: איך שמחים גם בדרך ליעד?
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
יום העצמאות- החזרה לארץ קודשינו בחודש אייר, מדוע?
הרב מאיר גולדויכט | ב' אייר תשפ"ה
