בית המדרש

  • פרשת שבוע ותנ"ך
  • וירא
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
14 דק' קריאה
אברהם אבינו הוא התשתית של העולם
פרשת וירא פותחת בהתגלות האלקית אל אברהם לאחר שקיים בעצמו מצוות מילה, ולמרות חוליו וגילו המתקדם הזדרז לפתוח את ליבו ואת ביתו לקראת אורחים מזדמנים שהתגלו בסופו של דבר כמלאכי ה' אשר נשלחו כדי לבשר את הבשורה המיוחלת - בשורת הזרע.
לאחר מכן התנבא אברהם על עתידה של סדום, וכך נאמר:
"וַה' אָמָר הַמְכַסֶּה אֲנִי מֵאַבְרָהָם אֲשֶׁר אֲנִי עֹשֶׂה: וְאַבְרָהָם הָיוֹ יִהְיֶה לְגוֹי גָּדוֹל וְעָצוּם וְנִבְרְכוּ בוֹ כֹּל גּוֹיֵי הָאָרֶץ: כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ ה' לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט לְמַעַן הָבִיא ה' עַל אַבְרָהָם אֵת אֲשֶׁר דִּבֶּר עָלָיו: וַיֹּאמֶר ה' זַעֲקַת סְדֹם וַעֲמֹרָה כִּי רָבָּה וְחַטָּאתָם כִּי כָבְדָה מְאֹד" 1 .
אברהם אבינו הוא התשתית של העולם כולו, הוא המייסד של המעצמה הרוחנית הגדולה ביותר, לכן אי אפשר לכסות ממנו מידע על התפתחויות עתידיות שיש להן השלכה על המבנה הרוחני של האנושות.
הפסוק שבתווך, "כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו...", מדבר על חינוך זרעו של אברהם וממשיך את בשורת הזרע, אך קשה להבין מה מחבר בין פסוק זה לפסוקים שאחריו, מה הקשר בין מהפכת סדום לחינוך זרעו של אברהם?

המסלול של המלאכים
לפי הרשב"ם 2 , התשובה לכך קשורה במסלול המלאכים, וכה דבריו:
"ויקמו משם האנשים - שנים מהם הלכו לסדום כדכתיב: 'ויבאו שני המלאכים סדומה', וגדול שבהם היה מדבר עם אברהם".
כלומר שניים מהמלאכים שדיברו עם אברהם המשיכו הלאה לסדום. אמנם מדובר בשתי שליחויות שונות לחלוטין, אבל מבין המלאכים שהופקדו על השליחות הראשונה שניים צוו להמשיך הלאה לשליחות נוספת.

מקור מצוות החינוך
ה"משך חכמה" 3 לומד מהמילים "כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו..." על מצוות החינוך, וזו לשונו:
"כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו וכו' - הנה חינוך מצוה לבנים במצוות עשה לא נזכר, רק עשה ד'ולמדתם את בניכם', הוא בתלמוד תורה.
ואמרו בנזיר (כט ע"א), דהאב חייב לחנך בנו במצוות, ואין האישה חייבת לחנך בנה במצוות, פירוש דהוה כמו מצוות עשה של תלמוד תורה, דהאישה פטורה. ויעויין אורח חיים (סימן שמג בביאורי הגר"א ובמגן אברהם).
ומקור מצוות חינוך במצות עשה, מקורו בזה הפסוק מאברהם אבינו שציוה את בניו בקטנם על המצוות. קרא ד'חנוך לנער על פי דרכו' (משלי כב, ו) שהביא הרמב"ם בסוף הלכות מאכלות אסורות [ושם לענין איסורים] הוי מדברי קבלה, אבל העיקר מאברהם. וכאן משמע שאף לבנות מצוה על האב".
מצוות חינוך הילדים איננה מפורשת בתורה, ולפי ה"משך חכמה" מקורה בפסוק שלנו. ובשונה ממצוות תלמוד תורה הנוהגת בבנים בלבד, מצוות חינוך כוללת גם את הבנות, לכן נאמר: "אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ".

משמעות המילים 'כי ידעתיו'
לאחר שלמדנו על מקורה של מצוות החינוך, נוכל להבין ביתר בהירות מה משמעות המילים 'כי ידעתיו'.
התרגום מתרגם "ארי גלי קדמי", כלומר 'כי גלוי לפני', גלוי וידוע לפני הקב"ה שאברהם אבינו יצווה את בניו להמשיך בדרך ה' 4 .
רש"י מביא את לשון התרגום ומקשה על כך, שלפי פירוש זה לא מובנת המילה 'למען' שבפסוק, כי משמעות המילה 'למען' היא, נתינת טעם, וזה לא מתאים ללשון 'ידיעה' ['יודע אני בו - בעבור שיצווה'].
לכן מפרש רש"י, שמשמעות המילים 'כי ידעתיו' היא 'כי אהבתיו', כלומר הקב"ה אוהב את אברהם בעבור שמצווה את בניו ללכת בדרך ה'.
רבנו מיוחס מביא הסבר שלישי. לדבריו, משמעות המילה 'ידעתיו' היא, 'אני מכיר אותו', כלומר ריבונו של עולם יודע שאברהם אבינו ינחיל את דרך ה' לזרעו אחריו, כי הוא מכיר את אברהם באופן אישי, לפני ולפנים. ובלשונו: "מפני שכבר ניסיתיו וידעתיו שהוא צדיק".
אם נשוב לדברי רש"י נגלה משפט שבעצם כולל בתוכו את שלושת ההסברים, שכן רש"י כתב:
"שהמחבב את האדם מקרבו אצלו ויודעו ומכירו".
כלומר החיבה באה מתוך קרבה אשר באמצעותה קיימות הידיעה וההיכרות.
הרמב"ן מפרש שני פירושים נוספים, וזו לשונו:
"ויתכן שיהיה 'ידעתיו', גידלתיו ורוממתיו, בעבור אשר יצווה את בניו אחריו לעשות את הישר לפני, ולכך אשימנו לגוי גדול ועצום שיעבדוני".
כלומר ריבונו של עולם גידל את אברהם ורומם אותו, כדי שיצווה את בניו אחריו להמשיך בדרך ה'. ופירוש נוסף:
"והנכון בעיני שהיא ידיעה בו ממש. ירמוז, כי ידיעת השם שהיא השגחתו בעולם השפל, היא לשמור הכללים. וגם בני האדם מונחים בו למקרים עד בא עת פקודתם. אבל בחסידיו ישום אליו ליבו לדעת אותו בפרט, להיות שמירתו דבקה בו תמיד, לא תפרד הידיעה והזכירה ממנו כלל. כטעם 'לא יגרע מצדיק עיניו' (איוב לו, ז)".
המילה 'ידעתיו' נוגעת להשגחת ה' בעולם, הקב"ה שומר שמירה כללית על העולם בהתאם לכללי הטבע שקבע, ולפעמים יש נפילות והדברים לא עובדים בדיוק לפי הספר, אבל יש אנשים שהקב"ה שם עליהם עין ומשגיח עליהם בהשגחה מדוקדקת. דוגמא לכך היא אברהם אבינו שהיה בכל עת בדבקות עם הקב"ה וזכה לליווי אלקי מתמיד.
דברים דומים כותב רבי שמשון בן רפאל הירש 5 , הרש"ר הירש, בסיגנונו המיוחד, וזו לשונו:
"'ידע' פירושו לזכור חפץ על פי סימניו המובהקים, להכיר. לגבי היחס בין איש לאישה מציין אותו שורש את קרבת היחסים של חיי האישות.
ביחס האלקים אל האדם - הוא מציין את ההשגחה הפרטית. מי שאינו מתהלך בתמימות לפני ה', הריהו עומד רק תחת ההשגחה הכללית של ה'; לעומת זה, ההולך באור פני ה', הרואה את עצמו רק כשליח ה' עלי אדמות, הרי גם ה' משגיח עליו במיוחד, הוא זוכה להשגחתו הפרטית.
אכן כשם שאנו מבקשים את ה' - כן הוא דורש אותנו. ההולך עם ה' 'בקרי' (ויקרא כו, כג), במקרה - מי שאינו מבקש בראש וראשונה שיהיו מעשיו מכוונים לרצון ה', אלא הולך אחר שאיפות אחרות, והללו מכוונות לרצון ה' רק בדרך מקרה - הרי אף ה' הולך עמו בקרי, ועוזב אותו לחליפות המקרה.
ואילו הצדיקים, המקדישים את עצמם להיות כלי שרת לרצון ה' עלי אדמות ורואים את עשיית רצונו כמטרה יחידה לחייהם ולמעשיהם, ומשליכים את יהבם וכל צרכיהם על ה' המכלכלם - הרי גם הוא הולך לפניהם בהנהגתו המיוחדת ומשגיח עליהם בהשגחתו הפרטית. השגחה פרטית זו נקראת 'ידע'".
לאור דברי ה"משך חכמה", שבפסוק שלפנינו מונח היסוד למצוות החינוך, נוכל לומר שהמשמעויות השונות של המילה 'ידעתיו' מלמדות אותנו על הקומות השונות שבבנין החינוך. הקומה הראשונה היא קומת ה'הכרה', על המחנך להכיר את מקומו של המתחנך ולא להסתפק בידיעה כללית, עליו להגיע לרזולוציות הגבוהות ביותר ומתוך כך לפתח חיבה אמיתית שנותנת כוחות ומרוממת את המתחנך למדרגת ה'ידיעה'.

השגחה פרטית והשגחה כללית
שאלה: ההשגחה האלקית קשורה לעבודת ה' הפרטית של כל אחד ואחד? וכי אין השגחה פרטית על כולם?
תשובה: הרמב"ם כתב בספרו "מורה נבוכים" 6 , שקיימות חמש השקפות שונות בנושא השגחה הפרטית. הוא מביא דעות שונות, ובסופן הוא מביא את 'דת אמונתנו'. יש אומרים שהכל צפוי וידוע, אבל לפי הרמב"ם ישנה השגחה כללית על המין הכללי, וככל שאדם קרוב יותר לה', הוא זוכה להשגחה פרטית יותר. כלומר הקב"ה לא משגיח על כל נמלה ונמלה מה יקרה אתה, אלא באופן כללי על המין הכללי של הנמלים, הפרות, וגם האנשים. אדם שהוא רחוק מה', ההשגחה עליו היא ברמה נמוכה, וביחס לעם ישראל כעם, ההשגחה היא פרטית יותר.
ישנן דעות נוספות החולקות על הרמב"ם בנושא ההשגחה. הרמח"ל 7 למשל כותב, שהשגחת ה' קיימת רק על "העם הנבחר", ומוסיף ששאר האומות נמסרו להשגחה כללית של השר הממונה עליהם.
ולפי גדולי החסידות, ובראשם ה"בעל שם טוב" 8 , קיימת השגחה פרטית על כל צמח ועל כל בעל חיים בפרטות.
מרן הרב קוק 9 מוצא מכנה משותף בין שיטות השונות. למעשה הפרטים הם הופעות של הכלל, וההשגחה הכללית חודרת עדיהם, אלא שההשקפה הדתית נוטה להכיר את ההשגחה על הפרטים, ואילו ההשקפה הפילוסופית נוטה להכיר את ההשגחה הכללית.

להודיע כמה חיבתו של אברהם
עשרה ניסיונות נתנסה אברהם אבינו ועמד בכולם. לשם מה ניסהו הקב"ה? אומרת המשנה באבות 10 : "להודיע כמה חיבתו של אברהם אבינו עליו השלום".
ניסיונותיו של אברהם אבינו אינם מאורע היסטורי השייך רק לנחלת העבר, אברהם אבינו מעביר אלינו את כוחות החיים שצריכים להיות נחלת הכלל בכל הדורות כולם, "כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו...", אברהם אבינו מחבר עבר הווה ועתיד להמשכיות אחת.

אברהם אבינו לא מפקפק ולא שואל שאלות
מכאן אנחנו מגיעים לפרשיית העקידה שבסופה אומר הקב"ה לאברהם אבינו: "עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי יְרֵא אֱלֹקִים אַתָּה וְלֹא חָשַׂכְתָּ אֶת בִּנְךָ אֶת יְחִידְךָ מִמֶּנִּי" 11 . מבאר רש"י:
"כי עתה ידעתי - מעתה יש לי מה להשיב לשטן ולאומות התמהים מה היא חיבתי אצלך, יש לי פתחון פה עכשיו שרואים כי ירא אלקים אתה".
העולם היה תמה, מה מצא הקב"ה באברהם אבינו שאין באחרים, וכעת לאחר מעשה העקידה, יש לקב"ה מה להשיב, אברהם אבינו הוא ירא אלקים, הוא נאמן לדבר ה' עד כדי מסירות נפש ממש. הקב"ה אמר לו שביצחק יקרא לו זרע, וכעת הוא מצטווה להעלותו לעולה, לכאורה זה תרתי דסתרי, אבל אברהם אבינו לא מפקפק ולא שואל שאלות, אלא מקיים את דבר ה' בנאמנות. אברהם אבינו מייצר בעולם את התשובה הניצחת לאומות העולם, ומחזק את ההבדלה בינינו ובין אומות העולם.

עשרה ניסיונות היו להישיר הדרך לפנינו
ראש ישיבת וולוז'ין ומייסדה הגאון רבי חיים מוולוז'ין 12 בפירושו למסכת אבות 13 עומד על משמעות הניסיונות, וכה דבריו:
"עשרה נסיונות נתנסה אברהם אבינו. כאן אמר 'אברהם אבינו' ולעיל אמר 'מנח ועד אברהם', ולא אמר 'אבינו'. ירצה בזה על פי מה שכתוב (משלי כ): 'מתהלך בתומו צדיק אשרי בניו אחריו', כי כמה מידות שהצדיק טרח ויגע להשיגם, לבניו אחריו המה כטבע מוטבע, ובקצת יגיעה יגיעו לזה, כמו שנראה בחוש שרבים מעמי ארץ מהיהודים מוסרים את עצמם על קידוש השם. והוא מוטבע בנו מאבינו אברהם שמסר נפשו לאור כשדים על אמונתו. וכן כל עשרה נסיונות היו להישיר הדרך לפנינו. וכן ההתעוררות לאדם פתאום לילך לארץ הקודש הוא מנסיון 'לך לך'".
כשצדיק עובד על מידותיו, עבודתו נחקקת גם בקרב הדורות הבאים. ניסיונותיו של אברהם אבינו מטביעים חותם עמוק באומה לדורותיה ומשכללים ומשביחים את הגֵן הישראלי, אברהם אבינו מטביע בנו את יסודות החינוך של האומה, וממנו והלאה כל יהודי שמוסר את נפשו על קידוש השם יונק את כוחו מאברהם אבינו, בבינת ג'בייל במלחמת לבנון השנייה או בכל מקום או זמן בהיסטוריה היהודית, פפוס ולוליינוס 14 , עשרת הרוגי מלכות, הרוגי לוד, ועוד מיליוני יהודים שמסרו את נפשם על קידוש השם וכולם בנים של אברהם אבינו.
מסירות הנפש של אברהם אבינו מתגלה גם אצל יהודים המבקשים לחיות על קידוש השם. לאורך הדורות אנו עדים לסיפורי מופת מופלאים של יהודים שמסרו את נפשם כדי לעלות לארץ הקודש. לא מדובר רק בזמנים שבהם היה קשה בגלות, היו זמנים שבהם היהודים הרגישו טוב בגלות, ואדרבא בארץ ישראל היה קשה, ואף על פי כן אנשים עזבו את משפחתם, פרנסתם ורכושם בגלות ובאו לארץ ישראל.

רחל אמנו רוצה לראות בנים שמתגעגעים לאמא
בימים אלה חל יום פטירתה של רחל אמנו. יש ספר נפלא שנקרא "שמחת אלעזר". מחברו הוא רבי אלעזר שמחה וסרמן 15 , בנו של רבי אלחנן וסרמן. בספר זה ישנו ביאור נפלא על הכתוב "קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים רָחֵל מְבַכָּה עַל בָּנֶיהָ מֵאֲנָה לְהִנָּחֵם עַל בָּנֶיהָ כִּי אֵינֶנּוּ. כֹּה אָמַר ה' מִנְעִי קוֹלֵךְ מִבֶּכִי וְעֵינַיִךְ מִדִּמְעָה כִּי יֵשׁ שָׂכָר לִפְעֻלָּתֵךְ נְאֻם ה' וְשָׁבוּ מֵאֶרֶץ אוֹיֵב. וְיֵשׁ תִּקְוָה לְאַחֲרִיתֵךְ נְאֻם ה' וְשָׁבוּ בָנִים לִגְבוּלָם" 16 . רבי אלעזר עומד שם על הכפילות שבפסוקים ומבחין הבחנה נפלאה, ואלה דבריו 17 :
"בדברי תנחומים אלו בהם הקב"ה מנחם את רחל אמנו, נראה כאילו יש כפילות. תחילה 'יש שכר לפעולתך וגו' ושבו מארץ אויב'. אחר כך שוב, 'ויש תקוה לאחריתך וגו' ושבו בנים לגבולם'. למה צריך להוסיף פעם שניה 'ושבו בנים לגבולם' אחרי אשר כבר 'שבו מארץ אויב'? ומה מקום יש להוסיף תנחומים של 'יש תקוה לאחריתך', אחרי שכבר נאמרו לרחל אמנו דברי תנחומים של 'יש שכר לפעולתך'?
התגשמותה של נבואה זו זוכים אנו לראות בימינו, ודרך המאורעות שעוברים עלינו בזמננו, יש להבין את דברי אלקים חיים אשר התנבא הנביא על תקופתינו.
תחילת ההתעוררות לשיבת ציון המונית אשר החלה לפני כמאה שנה, נוצרה מסיבת האנטישמיות אשר נתקלו בה המוני בית ישראל בארצות פזוריהם. ההשקפה שהיתה יסוד ההתעוררות של רוב יהודי הגולה לעלות ארצה היתה השקפה של בריחה מאותה אנטישמיות. השקפה של 'ככל הגוים יהיה בית ישראל' (חלילה). השקפה שאמרה שאם רק תהיה 'מולדת יהודית' אזי נפטר אחת ולתמיד מצרת האנטישמיות. לצורך יישום השקפה זו היו כאילו ששקלו להקים 'מולדת' אף חוץ לגבולות ארץ ישראל. זה היה פועל יוצא מהצורך לברוח מאנטישמיות; 'בריחה - מולדת'. לא אהבת ארץ ישראל.
והנה אודות ה'עליה' שנוצרה כתוצאה מאותה השקפת עולם, אמר הנביא: 'יש שכר לפעולתך וגו' ושבו מארץ אויב'. אמנם ישובו, אך לא מחמת אהבת ארץ ישראל, אלא כדי לברוח 'מארץ אויב'.
אך רחל אמנו, בראותה את אלו שחזרו לארץ ישראל 'מארץ אויב' המשיכה לבכות. וכי בכיתי על בנים אלו? וכי לעליה כזו קויתי? וכי זהו שכרי?
ואז הקב"ה ממשיך לנחם את רחל אמנו, ואומר לה שאמנם אין זה כל שכרה, ועליה לדעת: 'ויש תקוה לאחריתך וגו' ושבו בנים לגבולם'. יש לה תקוה שיבוא בשלב מאוחר יותר, שלב בו ישובו 'בנים' - 'בנים אתם לה' אלקיכם' - 'לגבולם' - לגבולות ארץ ישראל, מחמת ורק משום שזה גבולות ארץ ישראל. בראות רחל אמנו את ה'בנים' האלו חוזרים לגבולם, באה סוף סוף רחל אמנו אל סיפוקה, ומסירה את הדמעות מעל לחייה.
ואכן עינינו רואות. בזמננו זוכים אנו לראות את תחילת התגשמות החלק השני של הנבואה, כאשר הרוב המכריע של העליה מארצות המערב כיום הם בני תורה ושומרי תורה ומצוות, הבאים להתענג על ה' בארץ הקודש - 'בגבולם'!".
כלומר תהליך השיבה לארץ ישראל מתחלק לשניים, יש מצבים שבהם המניע לשיבה הוא חמת המציק - הורגים בנו, רוצחים בנו, טובחים בנו, לא נותנים לנו אפשרות להישאר אז אנחנו שבים הביתה אל אמא רחל. אומרת אמא רחל: אתם באים אלי רק בגלל שרע לכם. אומר לה הקב"ה: מנעי קולך מבכי, כי יש תקוה לאחריתך, הם עוד יבואו לא רק בגלל שרדפו אותם. רחל אמנו רוצה לראות את בניה שבים לא בגלל שהורגים אותם, אלא בגלל שהם מתגעגעים לאמא ורוצים לחזור הביתה לארץ ישראל, מצד קדושתה ומצד חמדתה, מתוך השתוקקות להשראת השכינה המופיעה בה.

מה גרם לרבי ישראל משקלוב לכתוב את "פאת השולחן"?
ישנו ספר מופלא בשם "פאת השולחן". מחברו הוא רבי ישראל משקלוב, בן העיירה שקלוב, שעלה לארץ ישראל בראש תלמידי הגר"א והתיישב בצפת. בהקדמתו לספר ניכרת גדלות רוחו, הערצתו הגדולה לגר"א, ומסירות נפשו למען יישוב ארץ ישראל. הוא מגולל בדברי ההקדמה את המאורעות הקשים שעברו עליו ועל משפחתו. במחלת דבר שפרצה בצפת נספו אשתו וארבעת ילדיו. הוא כיהן זמן מה כרב הקהילה האשכנזית בצפת אך החליט לעבור לירושלים יחד עם רבים מזקני העיר וחכמיה. הוא הקים מחדש משפחה אך כאשר פרצה מגפה בירושלים, שארית משפחתו נספתה. הוא ניסה להסדיר את קבלת התרומות מוילנא גם ליהודי ירושלים, אך הכסף אבד בעסקות כושלות בדרך. ועם כל זה לא נח ולא שקט, אלא עשה כל שביכולתו למען התורה הקדושה ולמען הארץ הקדושה, עד שבסיון התקצ"ט הלך לבית עולמו.
בוילנא של אותם הימים החיים היו טובים יותר מאשר בארץ ישראל, וכן בשקלוב. רבי ישראל משקלוב ערך חשבון נפש פרטי, והגיע למסקנה שכל הצרות באו עליו, כי בדרכו לארץ ישראל קיבל על עצמו, שאם הקב"ה יעזרו להגיע לארץ ישראל, יכתוב ספר של קודש, וטרם כתב. זהו הרקע שהביא לכתיבת הספר "פאת השולחן" המוקדש להלכות מצוות התלויות בארץ.



איש חסד מופלא
הניסיונות שעברו על אברהם אבינו לא גרמו לו להרהר ח"ו אחר מידותיו של הקב"ה, אלא אדרבא, הם בנו בנפשו ובנפש האומה כולה יכולות עמידה והתמודדות מתוך מבט עמוק יותר על מציאות החיים ועל הייעודים שאליהם אנו שואפים להגיע כעם וכיחידים.
פעם פגשתי יהודי, איש חסד מופלא, שמידי שבוע דואג לחלוקת ירקות למשפחות נזקקות. שאלתי אותו: מאיפה הכוחות האלה? הבית שלו נראה כמו מחסן ירקות, פה עגבניות ופה תפוחי אדמה, פה מלפפונים ופה גזרים, אוסף שלם. מידי שבוע הוא הולך לשוק ומביא ערמות של ירקות, וביום חמישי הוא פותח "חמ"ל". מילא הוא, אבל איך אשתו מסתדרת עם זה, איך היא לא זורקת אותו מהבית?! הרי לפעמים ירקות לא מריחים כל כך טוב, וצריך לארגן ולסדר, לפני ואחרי ותוך כדי... מאיפה מקבל יהודי את הכוח המופלא הזה של נתינה ללא גבול?
יש יהודים מופלאים כאלה, שהלב שלהם פתוח לרווחה, וזה לא משנה אם זה ערב שבת או ערב חג, כשכולנו עסוקים בבית שלנו, הלב שלהם במקום אחר לגמרי.
השיב לי אותו יהודי מופלא: מאיפה הכוחות האלה? אני חי ככה מגיל אפס! זה מה שראיתי בחיי, אני לא מכיר משהו אחר, אבא שלי התחיל ואני קיבלתי את זה בירושה, זה הפך להיות משהו טבעי, זו תכונה משפחתית...
לא יכולתי להתאפק, וביקשתי לשאול שאלה נוספת: מה עם אשתך, מה היא חושבת על זה?
השיב איש החסד: לפני ארבעים שנה, לפני שהתחתנתי, הזמנתי את אשתי אלינו הביתה, והראיתי לה איך הבית של ההורים שלי נראה. אמרתי לה, שאם היא מסכימה שהבית שלי ייראה אותו הדבר, יש אור ירוק... ואם היא לא מסכימה, נפרד כידידים, וב"ה היא הסכימה.

יסוד אבדת סדום
שאלנו מה הקשר בין מהפכת סדום לחינוך זרעו של אברהם. בתורה אין שום חלוקה, לא פרשה פתוחה ולא פרשה סתומה, בין פרשיית בשורת הזרע לאברהם ושרה, לפרשיית מהפכת סדום. נראה כאילו יש כאן מהלך אחד. כדי להשיב על שאלה זו נבקש לעיין בדברי מרן הרב קוק בספרו "עין איה" 18 למסכת ברכות, וזו לשונו:
"יסוד אבדת סדום היה להעמיד בעולם גודל ערך החסד, וכמה גדולה היא ההשחתה של אבדן מידת החסד בעולם. והנה ההיפך ממידת סדום ממש היה אברהם בעל החסד ומרחיבו בעולם.
והנה בנוהג שבעולם כשישנם מלחמות של דעות, ישנם כאלה שהם מתנגדים לאיזה שיטה אבל התנגדותם היא רק בשלילה, מפני שמוצאים את הרעות הבאות ממנה, אבל כל זמן שלא ימלאו ידם לבנות שיטה אחרת שתנהיג את העולם בדרך רצוי וטוב ממנה, עוד לא השלימו את המבוקש.
על כן באשר לסדום היתה שיטה מדינית של שנאת החסד וקבעו על ידי זה הנהגה מסודרת, אם כן מי שחלק עליהם אין די לו רק בשלילת שיטתם כי אם צריך להעמיד שיטה משוכללת ראויה להנהגה מדינית על פי דרכי החסד. וזאת היתה מידתו של אברהם שתיקן את החסד בדרך קבוע ומסודר, כמו שנאמר עליו 'אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט'".
העיר סדום, היא סמל לדורות של אי חסד, ומקום כזה שאין בו שום ניצוץ של חסד, סופו חורבן. העולם כולו בנוי מחסד, "עוֹלָם חֶסֶד יִבָּנֶה" 19 .
אברהם אבינו הוא הנגטיב של סדום, הוא לא מתווכח עם אנשי סדום על דרכם, אלא בונה מנגד עולם גדול יותר של חסד.

בנין החסד של עם ישראל
בנין החסד שאברהם אבינו בונה איננו בנין פרטי, אברהם אבינו סולל דרך לאומית כללית, ובונה את בנין החסד של עם ישראל כאומה. הבחנה זו מבוארת בדברי מרן הרב קוק במקום אחר, וכה דבריו:
"בראשית מטעו של העם הזה, אשר ידע לקרוא בשם הרעיון האלקי הברור והטהור בעת השלטון הכביר של האליליות בטומאתה פראותה, נתגלתה השאיפה להקים צבור אנושי גדול אשר 'ישמור את דרך ה' לעשות צדקה ומשפט'. זוהי השאיפה, שבאה מכוח ההכרה הברורה והעזה והתביעה המוסרית הכוללת והרמה, להוציא את האנושיות מתחת סבל נורא של צרות רוחניות וחומריות ולהביאנה לחיי חופש מלאי הוד ועדן, באור האידיאה האלקית, ולהצליח בזה את כל האדם כולו".
עם ישראל מציע אלטרנטיבה לתרבויות העמים, הוא מציע הנהגה אלקית של קודש ושל אמונה אל מול תרבות החטא שבקרב העמים.



^ 1.בראשית יח, יז-כ.
^ 2.רשב"ם בראשית יח, טז.
^ 3.משך חכמה בראשית יח, יט.
^ 4.וכן ברד"ק ובבכור שור שם.
^ 5. הרב שמשון בן רפאל הירש (רש"ר הירש) (גרמניה), התקס"ח-התרמ"ט - מהבולטים שבמנהיגי היהדות באירופה ומחשובי פרשני המקרא האחרונים. אבי שיטת "תורה עם דרך ארץ". בילדותו למד תורה מפי סבו ואביו. בהמשך אחת מהדמויות שהשפיעו עליו מאוד, היה הרב יצחק ברנייס, רבה של המבורג. בגיל עשרים נסע אל ישיבתו של רבי יעקב עטלינגר, בעל ה"ערוך לנר", ולאחר שנתיים וחצי בלבד של לימודים קיבל ממנו היתר הוראה. עם פרישת רבה של דוכסות אולדנבורג, נתמנה הרש"ר הירש בהמלצתו למחליפו והוא רק בן עשרים ושתיים. בתקופה זו התפלמס בחריפות עם מנהיגים רפורמים, וכן עם שונאי תנ"ך נוכריים, וחיבר את ספרו "חורב" על הסברת טעמי המצוות ומיונן לסוגיהן. קודם לכן פרסם חוברת בשם "אגרות צפון". בשנת התר"א מונה לרבם של שני המחוזות המערביים של ממלכת הנובר, אוריך ואוסנאבריק, ועבר להתגורר באמדן. שם המשיך בפעילותו הפולמוסית נגד הרפורמה תחת הסיסמה "האמת מתקיימת. השקר לא מתקיים", וכן הרבה לעסוק בחינוך ובגמילות חסדים. כעבור שש שנים נקרא לכהן כרבה הראשי של מורביה, משרה שלא היתה לה מקבילה באירופה מבחינת הסמכויות שניתנו לנושא בה. ממקום מושבו בניקלשבורג היה אחראי על חמישים ושתיים קהילות. בשנת התרי"א החליט לנטוש רבנות חשובה זו לטובת קהילת פרנקפורט, שם הקים בית ספר תיכון בו שולבו לימודי חול ולימודי קודש - "תורה עם דרך ארץ". בפרנקפורט חיבר הרב הירש את פירושיו לתורה, לסידור התפילה ולספר תהלים. בתקופה זו עמד בראש המערכה להפרדת הקהילה האורתודוקסית מהקהילה הכללית, שנטתה לרפורמיות. הרב הירש התנגד נחרצות לראשוני חיבת ציון ולרעיון החדש של הלאומיות היהודית כמטרה לגאולת העם, אף בצביונה הדתי.
^ 6.מורה נבוכים ג, יז, יח, נא.
^ 7.דרך ה' ח"ב, פרק רביעי, אות ח; פרק חמישי, אות ד. וראה גם פרק ראשון, אות א.
^ 8.כתר יום טוב, סימן קעט ואילך, בהוספות.
^ 9.אורות הקודש ח"ב עמ' תקמט.
^ 10.אבות פ"ה, מ"ג.
^ 11.בראשית כב, יב.
^ 12. רבי חיים (איצקוביץ) מוולוז'ין, התק"ט-התקפ"א - מגדולי הדור בתקופתו ומחשובי תלמידיו של הגאון מוילנה (הגר"א), רב העיירה וולוז'ין ומייסד ישיבת וולוז'ין ("אם הישיבות"). בצעירותו למד אצל רבי רפאל זיסקינד הכהן מהמבורג, רבה של מינסק‏‏, ואחר כך אצל הרב אריה ליב גינצבורג, בעל ה"שאגת אריה", שהיה רב העיירה באותה עת. מגיל תשע עשרה החל נוסע אל הגאון מוילנה, ונעשה לתלמידו החשוב. בהסכמתו ובברכתו של רבו, הגאון מוילנה, חזר רבי חיים מוילנה לוולוז'ין ושימש כרבה של העיירה. לאחר פטירת רבו, ייסד רבי חיים את ישיבת וולוז'ין. המפורסם מבין ספריו הוא ספר "נפש החיים", ספר יסודי בהדרכה לתורה, לתפילה ולעבודת ה' טהורה על פי תורת הנגלה והנסתר. כמו כן חיבר ביאור לפרקי אבות בשם "רוח חיים".
^ 13.רוח חיים על מסכת אבות פ"ה, מ"ג.
^ 14.נתנו להם מים בכלי זכוכית צבוע ולא רצו לשתות ונהרגו על קידוש השם (ירושלמי שביעית פ"ד, ה"כ).
^ 15. רבי אלעזר שמחה וסרמן (ארצות הברית-ירושלים), התרנ"ח-התשנ"ג - ראש ישיבת "אור אלחנן" בארצות הברית ומייסד הישיבה בארץ ישראל, בנו בכורו של הרב אלחנן וסרמן. למד אצל אביו בישיבת "אוהל תורה" בברנוביץ', ולאחר מכן למד בישיבות נובהרדוק, טלז, גרודנה וקלצק. נסע לצרפת בשליחותו של אביו להקים ישיבה בניודורף שליד שטרסבורג. מאוחר יותר הגיע לארצות הברית, שם היה פעיל בוועד ההצלה. הקים את ישיבת "אור אלחנן דקליפורניה" בלוס אנג'לס. בשנת התשל"ט עלה ארצה, התיישב בירושלים ויזם את הקמתה של ישיבת "אור אלחנן" בארץ ישראל. עסק בהוצאת ספרי אביו ובראשם הספר "קובץ שיעורים", ואף כתב את ההקדמה לספר.
^ 16.ירמיה לא, יד-טז.
^ 17.שמחת אלעזר ח"א המאמר השמיני.
^ 18.עין איה ברכות ח"ב פרק תשיעי אות יב.
^ 19.תהלים פט, ג.



את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il