134
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
"אמר רבי יוחנן: ג' מפתחות בידו של הקב"ה שלא נמסרו ביד שליח, ואלו הן: מפתח של גשמים, ומפתח של חיה, ומפתח של תחית המתים". (תענית ב, ע"א)
שלושת המפתחות הללו שציינו חכמינו, הם מפתחות הקשורים לשורש החיים, בהם נוגע מְחיה החיים בעולמנו בשלוש תחנות מרכזיות של החיים, בהווייתם, בקיומם ובאחריתם.הנגיעה הראשונה - מפתח של חיה, 1 רגע הלידה, הופעת החיים הראשונה היא מפלאי היצירה שבהוויה. מראשית ריקומו של הוולד בסתר, בתחתיות ארץ, עד למלאות ירחי הלידה - זהו מסע מרתק ומדהים בהתפתחותו. מן המציאות הזעירה, האפסית, של הטיפה הסרוחה מתפתח העובר ומכפיל את גודלו פי כמה מליונים עד לפתיחת דלתות הרחם ברגע המתאים, המדויק - זוהי חכמה נפלאה ועצה עמוקה של מאציל החיים לבריותיו, חי העולם.
היאך שואל ה' את איוב: "הֲיָדַעְתָּ עֵת לֶדֶת יַעֲלֵי סָלַע חֹלֵל אַיָּלוֹת תִּשְׁמֹר"?! (לט, א) חכמינו תיארו בצורה דרמתית מאוד רגע מרטיט זה של הלידה אצל האילה והיעל, כיצד היא מתרחשת בתנאים קשים ומסובכים, ואמרו:
"ואלמלי מקדים רגע אחד או מאחר רגע אחד, מיד מתה" (בבא בתרא טז, ע"ב), 2
כן פתיחתו של הרחם וחילוצו של הוולד ברגע המתאים. ההמלטה היא 'ישועת הבן' כי הוולד נושע ונמלט ממעי אמו, כדברי הנביא (ישעיה סו, ז) "וְהִמְלִיטָה זָכָר", (בבא קמא פ, ע"א, תוספות ד"ה לבי, דעת רבנו תם) ובלבד שלא יקדים ולא יאחר - זהו מפתח של חיה. אישה שזכתה לפרי בטן, לחוויית הלידה, קורנת כולה מאושר היצירה הממלא אותה, היא נעשית שותפה לבוראהּ במעשה בראשית. לעומתהּ, צערהּ של העקרה המצפה להיפקד, מהול בקנאה נסתרת, נדמה לה, כביכול, שהיא מיותרת בעולמו של הקב"ה, כי לשווא נבראו בקרבה אברי האמהוּת וההולדה. היאך אומרת רחל במרירות ליעקב?: "הָבָה לִּי בָנִים! וְאִם אַיִן מֵתָה אָנֹכִי" (בראשית ל, א). "מפתח של עקרות אין כל בריה שולטת עליהן, לא מלאך ולא שרף" (דברים רבה ז, ו). הפקידה היא זכייה בחיים חדשים - לא רק לעובר אלא לירך אמו. פרשה זו למדוה חכמינו מרחל: "וַיִּזְכֹּר אֱלֹהִים אֶת רָחֵל... וַיִּפְתַּח אֶת רַחְמָהּ" (בראשית ל, כב).הנגיעה השנייה - גשמים, קיום החיים. הגשמים נועדו להחיות את הבריאה, לדאוג להתמד קיומה, להעניק לה חיים על ידי המים, המגדלים את הצמחים שעליהם יתקיימו בעלי החיים, זהו מפתח של גשמים. "יִפְתַּח ה' לְךָ אֶת אוֹצָרוֹ הַטּוֹב אֶת הַשָּׁמַיִם לָתֵת מְטַר אַרְצְךָ בְּעִתּוֹ" (דברים כח, יב). בפי הנביא קרויה תופעה זו לידה: "כִּי כַּאֲשֶׁר יֵרֵד הַגֶּשֶׁם וְהַשֶּׁלֶג מִן הַשָּׁמַיִם וְשָׁמָּה לֹא יָשׁוּב כִּי אִם הִרְוָה אֶת הָאָרֶץ, וְהוֹלִידָהּ וְהִצְמִיחָהּ, וְנָתַן זֶרַע לַזֹּרֵעַ וְלֶחֶם לָאֹכֵל" (ישעיה נה, י). גם פה ישנה פריצה מן ההעלם אל הגילוי, והוצאה מן הכוח לפועל. בתפילת עמידה, בברכת 'אתה גיבור' חברו יחדיו 'גבורות גשמים' עם 'תחיית המתים', כי שתיהן שייכות לשבחו של מקום, הם מבטאים את גדולתו של בורא העולם בפעולותיו ובמעשיו הכבירים, המתפשטים עד לאין חקר, ללמדנו שיש קשר וזיקה ביניהם.
תהליך הצמיחה הוא לידה מחדש לזרעים שנרקבו ונפסדו באדמה, ובשורת חיים לאילנות, שהיו נעדרי חיים ושקעו עמוק עמוק בתרדמת החורף. פריצתם של הזרעים מן האדמה החוצה, ולבלוב האילנות אחר הגשם, הם תרועת חיים משמחת ומעין 'בשורת תחיית המתים' לעולמנו, ומכאן, אנו מסוגלים להתקרב אל עבר חתימת הברכה בבשורת תחיית המתים - למפתח השלישי.
הנגיעה השלישית - תחיית המתים, אחרית החיים ותקוותם. מה שנראה לבני אדם כסוף הדרך, כקץ כל בשר, כמו שנדמה לבני אדם בפגישתם עם המוות, באה אמונת ישראל ומלמדת אותנו, שהטמנת האדם באדמה אינה לשם סילוקו מארץ החיים, אלא מעין זריעתו לקראת צמיחתו מחדש בעתיד. "וְיָצִיצוּ מֵעִיר כְּעֵשֶׂב הָאָרֶץ" (תהלים עב, טז. ועיין בסנהדרין צ, ע"ב). באוצר העליון מזומן טל תחייה, "טל שעתיד להחיות בו מתים" (שבת פח, ע"ב). לקראת אותו עידן חדש בעתיד, שיבשר על פתיחת מעגל חיים נוסף מכין אותנו הנביא: "וִידַעְתֶּם כִּי אֲנִי ה' בְּפִתְחִי אֶת קִבְרוֹתֵיכֶם" (יחזקאל לז, יג).
הגדרת נגיעות אלו כמפתחות שבידי הבורא, נועדה להדגיש את הזיקה, את הקשר הישיר ואת התלות בבורא עולם. מכאן נוכל ללמוד על דרכי השגחתו על העולם, לקיימו ולהחיותו, הן בדרך הקבועה והסלולה של הטבע, זריחת השמש ושקיעתה, שנוכל לצפות ולדעת מראש את הזמנים הקבועים הללו, והן בדרך של מפתחות, בפתיחת מהלכים שאינם כפופים למסגרת הסדורה והקבועה.
את הגשמים, ואת הלידה לא ניתן לקבוע מראש בצורה החלטית. מה יהיה מזג האוויר בחודש פלוני ביום פלוני, לא נדע ממרחק. גם בעידן שלנו, עם כל האמצעים המשוכללים והמדויקים שבהם נוכל לחזות מראש את מזג האוויר ממבט של לוויין, או מתחנות חיזוי שבקרקע, לא נוכל לדעת זאת מעבר לארבעה או חמישה ימים בלבד, מפני שאין לצפות מראש תהליכים שאינם חקוקים וקבועים בהוויה הטבעית.
הנה לעתים, לאחר הייאוש, מופיעים לפתע הגשמים, ויורדים גשמי ברכה, מעבר לחישובים ולהערכות סטטיסטיות. כשם שבנושא הלידה לא ניתן להבטיח מראש בצורה החלטית, כיצד עקרות נפקדות במפתיע לאחר מצב מיואש ואבוד לכאורה. ללמדנו, שמעבר לכוחות הנגלים שבטבע פועלים כוחות סמויים ונעלמים מכוחה של נגיעת המפתח, שלא ניתן להשיגם ולדעתם אלא בכח ההשגה הנבואית ורוח הקודש.
בתלמודה של ארץ ישראל הוסיפו מפתח רביעי, מפתח של פרנסה, 3 שנאמר: "פּוֹתֵחַ אֶת יָדֶךָ וּמַשְׂבִּיעַ לְכָל חַי רָצוֹן" (תהילים קמה, טז). אולם לדעת ר' יוחנן אין חידוש במפתח זה, כי גם הוא דן בשאלת הקיום והוא כלול במפתח של גשמים, כי הגשמים נועדו לקיים את הבריאה. חכמינו הפליגו בעניין הפרנסה ואמרו: "קשה הפרנסה מן הגאולה, שהגאולה על ידי שליח, והפרנסה על ידי הקב"ה" (מדרש שוחר טוב, תהילים קלו). הפרנסה נמצאת במעלה כה עליונה, שעליה נאמר: "שהקב"ה יושב ברומו של עולם ומחלק מזון לכל בריה" (פסחים קיח, ע"א). הקיום הכללי תלוי רק בבורא עולם בכבודו ובעצמו, ואילו הדברים החלקיים יכולים להימסר לידי שליח. מה שקשור לעצמוּת החיים, לקיומם, זוהי הפרנסה, כשם שהחיים מעורים ודבוקים במקור החיים הכללי, כך גם קיומם ופרנסתם משיקים ונוגעים במפתח החיים הכללי. תפקיד זה לא ניתק ממקור החיים, ועל כן לא נמסר לידי שליח.
אם כן המסירה ל'שליח' 4 פירושה מסירת שרביט ההנהגה לכוחות הטבעיים, הקבועים, עם הענקת הסמכות ליכולת ההפעלה בצורה עצמאית, כמובן בהתאם לתוכנית שנקבעה להם מראש על ידי בורא העולם. הטבע פועל בדרך הסיבתית המסודרת, באמצעות מערכות מורכבות ומסובכות של סיבות ומסובבים, ואילו ה'פתיחה' היא נגיעת הבורא בדרך בלתי תלויה, שאינה כפופה למהלכים הקבועים של הטבע. שלושת המפתחות שנשארו בידי הבורא גם לאחר קביעת סדרי הבריאה הטבעית, נותנים מרחב גדול לכוח הבחירה של האדם לפעול על ידי תפילתו, לעורר ולהפעיל את הכוחות העליונים הרתוקים וקשורים למפתחות שבידי בורא העולם. זהו סוד כוחה של השפעת עבודת הלב בתפילה. מכאן התשובה וההסבר לקשר שבין בקשת הגשמים והתפילה. 5
"ומנא לן דבתפילה? - דתניא: 'לְאַהֲבָה אֶת ה' אֱ-לֹהֵיכֶם וּלְעָבְדוֹ בְּכָל לְבַבְכֶם' איזו היא עבודה שהיא בלב - הוי אומר זו תפילה. כתיב בתריה: 'וְנָתַתִּי מְטַר אַרְצְכֶם בְּעִתּוֹ יוֹרֶה וּמַלְקוֹשׁ'". (תענית ב, ע"א)
לשלושת המפתחות הללו, מצא הגאון מוילנה רמז בפסוק: "וּפִתַּחְתָּ עָלָיו פִּתּוּחֵי חֹתָם קֹדֶשׁ לַה'" (שמות כח, לו). במילה חתם נרמזו המפתחות בראשי התיבות: ח=חיה, ת=תחית המתים, מ=מטר.
בכתוב זה, נרמזות ג' פתיחות: 'פתחת', 'פתוחי' (שהרי מיעוט רבים: שניים) כרמז לשלושת המפתחות: 'ופתחת עליו פתוחי- חתם' - שהם בלבד ביד ה', והם קודש לה' בלבד, ולא נמסרו לשליח. גם לארבעת המפתחות כפי גירסת תלמודה של ארץ ישראל, נתן ר' יעקב בר אשר בעל ה'טור' סימנים (אורח חיים, סימן קיד), בראשי התיבות של המילה: מפתח. מ=מטר, פ=פרנסה, ת=תחית המתים, ח=חיה, יולדת.
מהי מעלת המפתח?
בביאור מידת ה'קדושה' בפרק ה'הויה' של מסילת הישרים לרמח"ל (פרק כו), מדובר על כך שבאחרית כל המדרגות של מסילת הישרים מגיעים למדרגת הקדושה. מה פירושה של דרגה זו?
"כללו של דבר: ענין הקדושה הוא שיהיה האדם דבק כל כך בא-לוהיו, עד שבשום מעשה אשר יעשה לא יפרד ולא יזוז ממנו יתברך, עד שיותר יתעלו הדברים הגשמיים אשר ישמשו לאחד מתשמישיו במה שהוא משתמש בהם, ממה שירד הוא מדבקותו ומעלתו בהשתמשו מדברים גשמיים".
בהגדרה זו מבקש רמח"ל לצייר לנו את המעלה הנשגבת של קדושה, שפירושה, העלאה. האדם הקדוש מצליח להעלות את הדברים הגשמיים למעלה, ואין הדברים הגשמיים גורמים לו לרדת ולהיגרר אחריהם. מעבר למדרגה זו רואה רמח"ל את מדרגת רוח הקודש, שהשכלתו מתעלה מעבר להשגה האנושית הרגילה,
"ויכול להגיע דבקותו אל מעלה כל כך גדולה, שכבר ימסר בידו מפתח של תחית המתים, כמו שנמסר לאליהו ולאלישע, שהוא מורה על עוצם ההתדבקות בו יתברך, שבהיות הוא יתברך שמו מקור החיים, הנותן חיים לכל חי, וכמאמרם זכרונם לברכה: 'שלושה מפתחות לא נמסרו ביד שליח' וכו', הנה הִדַּבֵּק בו יתברך דבקות גמור, יוכל למשוך ממנו יתברך אפילו משך החיים עצמם".
זהו סוד כוחם של בעלי המפתחות שזכו שיאציל עליהם ה', מעין הכוח הא-לוהי.איך ניתן לברור מרק בשבת?
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בצורת ד'?
איך מותר להכין קפה בשבת?
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
מה המשמעות הנחת תפילין?
ארץ החיים – הקשר המיוחד שלנו לארץ
איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?
איך ללמוד גמרא?
דיני קדימה בברכות
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
למה משווים את העצים לצדיקים?

אורות השובה פרק ח' ח'- י"ב
יח אב תשע"ז
בשביל הנשמה | יח אב תשע"ז

תפילת שחרית ליום העצמאות חלק ב
מתוך סידור גואל ישראל
רבנים שונים

סדרי תפילות ביום העצמאות ויום ירושלים
על פי הנחיות הרבנים הראשיים לישראל לדורותיהם
רבנים שונים | אייר תשע"א

סדר תפילה יום העצמאות ויום ירושלים- נוסח עדות המזרח
איגוד רבני הקהילות
רבנים שונים | אייר תשע"ט

לוח דינים ומנהגים לחודש אייר תשפ"ה
רבנים שונים | אייר תשפ"ה
