- משפחה חברה ומדינה
- גירושין
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
יהודה בן הדסה הינדה מלכה
2243
הורי פרודים ונמצאים בהליכי גירושין. ובעלי ואני מרגישים שאנו בין הפטיש והסדן. באופן טבעי, אני בקשר הדוק יותר עם אימי, ואבי טוען שאני נגדו בסכסוכים שביניהם, מאידך, כאשר אני מזמינה את אבי לשבת, אימי כועסת עלי. אנו בדילמה מתמידה מה מותר לנו ומה אסור לנו. אולי לדבר עם שניהם שינסו לעשות שלום בית ובכך תפתרנה כל הבעיות.
תשובה
כל זוג נשוי, כל זמן שלא נפרדו ע"י גט כריתות, מצוה לנסות ולשכנעם לחזור ולהיות יחד, עם בירורים ותיקונים, כמובן. אולם, לעיתים, מערכת היחסים מגיעה למצב בו כל דיבור וניסיון להשיב את שלום הבית, פועל רק בכיוון ההפוך. אתם כבנים להוריכם, ודאי חייבים לרצות ולשאוף להשכנת השלום ביניהם, אך בראש ובראשונה הנכם חייבים לאמוד האם יש סיכוי קל שאכן ישמעו דבריכם. אם לא נראה שיש סיכוי, אל תעלו זאת על דעתכם ותתמקדו בשיפור המצב בתנאים הנוכחים.
ובעניין הסכסוכים שיש בין ההורים, הדרך הנכונה היא, לא להיות מעורבים כלל וכלל בכל הסוגיא. גם אם לפעמים נראה לכם שתוכלו לעזור, זו טעות אופטית. בני משפחה קרובים, ברוב מוחלט של המקרים, רק מחריפים את הקשיים ע"י התערבותם. לכן, עשו בחכמה, ומשכו ידיכם מכל עיסוק בויכוחים ביניהם. הדבר היחיד שהנכם יכולים לעשות, וטוב שתעשו, הוא להפנות את ההורים לייעוץ. במצב בו ישנם עוד אחוזים בודדים לשיקום, ההכוונה צריכה להיות לייעוץ זוגי. במצב בו אין סיכוי לכך, ההכוונה לייעוץ היא בפתרון המחלוקות ביניהם, כדי שיגיעו במהירות ובקלות לפירוד מלא, עד כמה שאפשר, ללא טרוניות איש על רעהו.
וביחס להתנהלות שלכם אל מול ההאשמות, מכאן ומכאן: אתם כמשפחה בונים באופן עצמאי את ההחלטות שלכם. כמובן, בהתחשב עד כמה שאפשר בהורים. אבל לא להגיע למצב בו כל אחד מההורים קובע לכם את סדר היום, אם לנסוע לביקור אצל ההורה השני ואם לארחו לשבת או לא. יש לכם מערכת של קשר תקין עם האבא ועם האמא, כל אחד במעגל עצמאי. ואם לאב יש טענות, היו חכמים, ואל תתייחסו כלל לגוף הטענות אלא רק לכלל מערכת היחסים. כלומר, אל תאמרו לו שאין זה נכון שאתם פועלים לטובת האמא וכד'. אימרו לו רק זאת: אבא יקר, אתה יודע שאנו אוהבים ומכבדים אותך ורוצים בטובתך. נמשיך כך תמיד ונסייע בכל מה שנוכל. באותו אופן, כמובן, להתייחס גם לטענות של האמא. במקביל, להמשיך לארח ולהתארח, כפי שטוב לכם ובהתאם לצרכים ולשיקול הדעת שלכם. גם אם נוצר מצב בו אתם מתארחים אצל אחד יותר מאצל השני, אין חובת איזון מדויק, והנסיבות מכתיבות שוני בקשר מול האב או האם. עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל.
__

תביעת נזיקין בגין סרבנות גט
מתוך כנס דיני ממונות ה-18 של ארגון הליכות עולם
הרה"ג שלמה דיכובסקי | יום שני י"ח בכסלו תשס"ט

קשר לאב גרוש – מצווה
הרב אליעזר מלמד | שבט תשע"ז

פסיקת מזונות ריאליים בסכסוכי משפחה
שיעור גובה המזונות הראוי
הרב אוריאל אליהו | תשרי תשפ"א

סוגי הפקעת נישואין
מתוך ערב עיון בנושא:"עגונות ומסורבות גט: עד מתי?"
הרה"ג שאר ישוב כהן זצ"ל | כ"ז אדר א' תשס"ה
איך עושים קידוש?
מהי עיקרה של הגאולה?
איך מותר להכין קפה בשבת?
על מה בכלל שמחים בט"ו בשבט?
היסוד הגדול שנלמד מרבי שמעון בר יוחאי
יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
איך ללמוד גמרא?
אוי ויי!
הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

וחי בהם
סנהדרין דף עד ע"א; יומא דף פה
הרב יאיר וסרטיל | כסלו תשע"ו

סדר תפילה יום העצמאות ויום ירושלים- נוסח עדות המזרח
איגוד רבני הקהילות
רבנים שונים | אייר תשע"ט

דיני יחוד
הרב שמואל אליהו | תשע"ג

מנהגי אבלות בספירת העומר
הרב אליעזר מלמד | אייר התשס"א

חמדת השבת: שינוי תפקיד הזימון
הרב בצלאל דניאל | אייר תשפ"ה
הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל
קצרים למועדים - הרב יוסף צבי רימון
הרב יוסף צבי רימון | אייר תשפ"ה
