- שבת ומועדים
- חודשי השנה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
רחל בת יקוט
224
נדמה כאילו הקב"ה אומר לנו "ילדיי, תראו לי איך אתם מיישמים בחיי היומיום הקדושה והמחויבות שצברתם בחודשי החגים וההכנה לקראתם". עיקרי היהדות מלמדים אותנו שאיכות החיים שלנו וההישגים שלנו נמדדים בדברים קטנים, במעשי חולין שאנחנו עושים מדי יום ביומו, בשגרה. לפיכך חודש מר-חשוון הוא מעבדה שבה הניסוי היומיום הזה נבדק ונמדד. זאת מעין סביבה סטרילית, כפי שצריכה מעבדת ניסוי להיות, שאין בה ימים מיוחדים שישפיעו על ההתנהגות שלנו ביומיום.
לחודש הזה יש שם, ולא סתם חשוון אלא מר-חשוון. למילה "מר" יש כמה פירושים. לרוב מפרשים אותה כאן במשמעות של "טיפה" או "מים". חודש מר-חשוון הוא, כך אנחנו מקווים, הפתיח לעונת גשמים ברוכה בארץ-ישראל. אנחנו מקווים שהתפילה לגשם שאנחנו אומרים בשמיני עצרת, הלא הוא שמחת תורה, התקבלה ונעתרה. כיום אנחנו סובלים ממחסור חמור במים. הכנרת ומאגרי המים שלנו מתרוקנים בקצב מסוכן, ולכן אנחנו פונים לשמים בתחינה בחודש חשוון ומבקשים לשלוח לנו "מר" - מיליונים רבים של טיפות גשם שיזינו את האדמה ויקיימו את החקלאות שלנו. למעשה, אנחנו אומרים שהחודש הזה צריך להיקרא "חשוון המים".
המילה "מר" היא גם תואר כבוד שמרבים להשתמש בו בתלמוד כאשר מתייחסים לאישים חשובים ולפעמים לעורך התלמוד עצמו. זאת מילה שמביעה כבוד ואפילו חיבה. התואר הזה מוענק לחודש חשוון בגלל מיקומו הייחודי בלוח השנה, קרבתו הגדולה לחודשי הקדושה והחגים. חודש חשוון מקבל את התואר "מר" או "אדון" חשוון, מפני שבלעדיו בלוח השנה שלנו זה חודש שקל להתעלם ממנו.
בעברית המילה "מר" פירושה גם ההיפך ממתוק, או מאכזב. אנחנו מתארים מזון שטעמו אינו נעים לנו כ"מר" או "מריר", ובסדר פסח יש לנו "מרור". על אף שזאת בוודאי איננה המשמעות הבסיסית של המילה כפי שהיא מופיעה בצמד מר-חשוון, מאחר שאיננו רוצים חודש מר ואפילו לא נתאר חודש בדרך זו, בכל זאת יש שמץ של עצבות ואכזבה עם בואו של החודש הזה. קשה לרדת מהשיאים של תשרי שיש בו חגים חשובים, מפגשים משפחתיים ותפילות יפות והרות משמעות, ובכלל מהאווירה המיוחדת ששוררת בו.
לרדת בחן ובהצלחה משיא רוחני ורגשי כזה זה לא תמיד עניין קל או פשוט. זה משהו שדורש ראייה לטווח רחוק. כדי שנהיה מסוגלים לחיות חיים מאוזנים, עלינו להגביל את נקודות השיא והשפל, להיות פחות הפכפכים ולאמץ לנו השקפת עולם והתנהגות יציבות הרבה יותר. לכן מעט אכזבה ואפילו טיפת מרירות הם דברים צפויים שיש לטפל בהם כראוי. גם זה חלק מהמסר של חודש מר-חשוון.
מיטב האיחולים לחורף בריא ושליו.

לוח דינים ומנהגים לחודש אדר תשפ"ה
רבנים שונים | אדר תשפ"ה

לוח דינים ומנהגים חודש אלול תשע"ו
רבנים שונים | אלול תשע"ו

לוח דינים ומנהגים לחודש טבת תשפ"ה
רבנים שונים | טבת תשפ"ה

וְהָיָה אוֹר הַלְּבָנָה כְּאוֹר הַחַמָּה
מעלת חודש אייר
הרב שמואל אליהו | ד' אייר תש"פ
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
האם הניסים שקרו במצרים יכולים לקרות גם היום?
דווקא בשעות (הכי) חשוכות של הלילה - מתחיל להשתפר
איך ללמוד גמרא?
למה משווים את העצים לצדיקים?
איך נראית נקמה יהודית?
הקשר בין ניצבים לראש השנה
הלכות קבלת שבת מוקדמת
מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?
איך מותר לנקות בגדים בשבת?
מה צריך לעשות בשביל לבנות את בית המקדש?

הוצאת ספר תורה ביום העצמאות
הרב אורי בצלאל פישר | איר תשס"ט

סדרי תפילות ביום העצמאות ויום ירושלים
על פי הנחיות הרבנים הראשיים לישראל לדורותיהם
רבנים שונים | אייר תשע"א

אורות השובה פרק ח' ח'- י"ב
יח אב תשע"ז
בשביל הנשמה | יח אב תשע"ז

דיני יחוד
הרב שמואל אליהו | תשע"ג
מהי עיקרה של הגאולה?
קצרים למועדים
רבנים שונים | אייר תשפ"ה
ימין ושמאל בקיום מצוות – דיני איטר
הרב יצחק בן יוסף | ניסן תשפ"ה

פרשת השבוע: מִתּוֹךְ בִּטָּחוֹן בְּצוּר יִשְׂרָאֵל וְגוֹאֲלוֹ
הרב יוסף כרמל | אייר תשפ"ה
