1378
שאלה
אני רואה רבים שנוהגים לאחר ברכת להתעטף בציצית לעטוף את ראשם בטלית ולאחר מכן מורידים את הטלית על כל הגוף. מה הטעם לזה? ומדוע העטיפה שלאחר הברכה שונה מהעיטוף הרגיל?
תשובה
תשובה לשאלתך טמונה בדיון הלכתי בשאלה האם כדי לקיים מצוות לבישת ציצית צריך אדם להיות עטוף בציצית גם בראשו מלבד כל גופו או שעיטוף הגוף בלבד מספיק.
נפרט את הדיון להלן בשלושה סעיפים -
א: האם עיטוף בטלית כולל גם את הראש?
דעת הגאונים (כפי שהובאה בטור בסימן י) שהתעטפות בטלית פירושה עיטוף הגוף והראש! לדעתם, לבישת הבגד על הגוף ללא עטיפת הראש אינה לבישה המחייבת ציצית ובודאי שבצורת לבישה זו אי אפשר לברך להתעטף בציצית. לדעתם העיטוף הראוי הוא עיטוף גמור המכסה את הראש ורוב הגוף. בניגוד לדעה זו סובר בעל העיטור שעיטוף בטלית הוא כדרך שבני אדם לובשים את בגדיהם, ומכיון שרגילים ללבוש בגד גם ללא עיטוף הראש, בעיטוף כזה אפשר גם לקיים מצוות ציצית.
השוע פסק כעיטור שאין חובה לכסות את הראש בטלית וכך כתב בסימן ח סעיף ב: סדר עטיפתו כדרך בני אדם שמתכסים בכסותם ועוסקים במלאכתם, פעמים בכיסוי הראש ופעמים בגילוי הראש, ונכון שיכסה ראשו בטלית. כלומר לפי השו"ע אין חובה לכסות הראש בטלית ומכל מקום כדאי לכסות הראש כי זה מביא להכנעה ויראת שמים.
ב: בשעת הברכה מחמירים לעטוף גם את הראש.
השוע (סימן ח סעיף ג) ופוסקים רבים כתבו שלפחות בשעת הברכה להחמיר לעטוף גם את הראש וכך לקיים מצוות עיטוף בטלית גם לפי השיטה המצריכה כיסוי הראש. לשיטה זו לאחר הברכה אדם עוטף ראשו וגופו בטלית לכמה רגעים ואחר כך מוריד את הטלית לגופו כרגיל.
ג: בשעת הברכה יש נוהגים עיטוף כדרך הישמעאלים.
יש נוהגים שבשעת הברכה לא מסתפקים בעיטוף הכולל את הראש אלא בעיטוף מיוחד, כמובא בספר בן איש חי (פרשת בראשית סעיף ה) שבשעת הברכה יתעטף בטלית כדרך הישמעאלים. הבא"ח מפרט שם סדר מיוחד כיצד לקיים את העיטוף בשעת הברכה. בספר פסקי תשובות ( חלק א עמ' עח) הזהיר לעשות את עטיפה זו באופן שמכסה גם חלק מגבו ואם לא עושה כך ומתעטף בראשו בלבד, אין לברכה על מה לחול שהרי עטיפת ראש והצוואר בלבד בודאי אינה עטיפה (כמובא בשו"ע בסימן י סעיף י). אמנם הבא"ח שם כתב בשם האר"י שאין לעטוף הגוף אלא הראש בלבד.
לסיכום: נוהגים בשעת הברכה לעטוף גם את הראש כדי לצאת ידי חובת השיטות הסוברות שעיטוף בציצית צריך להיות כזה הכולל את עיטוף הראש.