- הלכה
- תערובת מאכלים
2588
שאלה
שלום לכבוד הרב,
1. מה מברכים על קובה שנמצא בתוך צלחת עם מרק וסלק? האם על כל אחד בנפרד - קובה (מזונות), סלק (אדמה) ומרק (שהכל)? או מזונות על הקובה פותר הכל, יש לציין שכל המינים חשובים עבורי?
2. מה היא הברכה האחרונה על הנ"ל? האם גם כאן על המחיה על הקובה פותר הכל? (בהנחה כמובן שאכלתי מעל ל-כזית גם מהסלק וגם מהקובה.)
תודה רבה
תשובה
שלום וברכה.
א. אם כל מין חשוב וניכר בפני עצמו, יש לברך על כל מאכל בפני עצמו; על הקובה מזונות (וצריך לכוון שלא לפטור בברכה את שאר המינים), על הסלק אדמה, ועל המרק (והבשר) שהכל.
ב. אם אכלת שיעור כזית (27 סמ"ק) מהקובה עד זמן של "אכילת פרס (בערך 4-7 דקות), צריך לברך על המחיה (ולכוון שלא לפטור את שאר המינים כנ"ל), ואם אכלת מהסלק והבשר שיעור כזית בכדי אכילת פרס יש להוסיף "בורא נפשות".
הרחבה ומקורות:
א. לכאורה נראה שיש לברך על הקובה "מזונות" שהוא העיקר ולפטור את שאר המינים במרק. והוא הדין לגבי ברכה אחרונה שמברך רק מזונות. ובפשטות דין זה שייך גם באופן שכל מין ניכר בפני עצמו (כן פסק הביה"ל סי' רי"ב ס"א ד"ה אם בשם דרך החיים דהוי סב"ל).
אולם החיי אדם (כלל נ"א י"ג וכלל נ"ד ט', הובא בבה"ל שם) חולק על האמור, וסובר שבאופן שכל מין ניכר ומובדל בפני עצמו, צריך לברך שתי ברכות, ולא הולכים אחר הרוב או אחר חמשת מיני דגן. וכמה מגדולי האחרונים חששו לשיטתו (שו"ע הרב ד"ד י"ז, קיצושו"ע נ"ד ה, בא"ח פנחס י"ז, שבט הלוי ח"ז כ"ז).
ולכן טוב ונכון למעך את המינים היטב ובכך ברכת המאכל תהיה "מזונות" לכל הדעות (שם בבה"ל) או שיברך "מזונות" ויכון שלא לפטור את שאר המינים ואז יברך עליהם את ברכתם (וכן יעשה בברכה אחרונה (שיכוון ב"על המחיה" שלא לפטור את שאר המינים ואז יברך נפשות, ומעין זה מובא בשו"ת רב פעלים ח"ב סי' ל"ב).
והנה בנידון השאלה, הדברים נוטים שיש לברך על כל מין בנפרד אף ללא העצות הנ"ל. הטעם לכך הוא משום שהחתיכות גדולות וחשובות, וכל מין נפרד וניכר בפני עצמו וגם נאכלים בנפרד ומסתמא כוונת האוכל על כל מין בפני עצמו, ובפרט במציאות שכל המינים חשובים עבור השואל, עם זאת כדי לצאת מכל ספק, יש לברך על הקובה 'מזונות' ולכוון שלא לפטור את שאר המינים, ואז לברך על הירקות 'אדמה' ועל הבשר והמרק 'שהכל'.
ב. כן פשוט. לא התייחסנו למרק, אלא לאכילת כזית מהסלק והבשר (כיון שבדרך כלל אין בשתיית המרק שיעור רביעית בזמן רביעית. כלומר שיעור של 86 סמ"ק בזמן קצר של שתיית שיעור זה, בערך 2-4 שניות (עיין יחוה דעת ח"ה סי' כ"ה). וכמו שמברכים על כל מין בתחילה, הוא הדין לגבי ברכה אחרונה, ולכן צריך לכוון בברכת "על המחיה" שלא לפטור את שאר המינים ואז לברך "נפשות", ומעין זה מובא בשו"ת רב פעלים ח"ב סי' ל"ב שניתן לכוון שלא לפטור בברכת מעין ג' את ברכת "נפשות".
ברכה והצלחה,
שאלת המשך - מדוע לא מברכים ברכת אדמה על המרק