85
שאלה
שלום הרב ,
הבן שלי למד לפני כמה שנים בבית ספר שהוא חלק מרשת חינוכית שבה גובים שכר לימוד חודשי,
שנה אחת הייתה מנהלת קשה מאוד שהתנהגה לכל התלמידים בצורה נוראה, אולם לבן שלי היא התייחסה בצורה לא הוגנת במיוחד, הוא חווה השפלות מצידה ועלבונות וקיבל עונשים על דברים שלא עשה. היא מתוך נקמנות לא נתנה לו להשתתף בתחרות ספורט למרות שהוא היה הכי מתאים לפי דברי המאמן.
פיטרו אותה זמן קצר לאחר שעזב.
השאלה האם אני צריכה לשלם שכר לימוד לרשת על שנה כזאת כשהמנהלת התייחסה אליו בצורה רעה כל כך?
תשובה
שלום וברכה,
ראשית אני מבין את עוגמת הנפש שנגרמה לך במהלך השנה בה אותה מנהלת היתה בבית הספר.
בקשר לחובת התשלום לבית הספר קשה להכריע במסגרת זו בדיוק כמה עליך לשלם, מאחר שנכון שמצד אחד נפגעת ממנהלת שהתנהגה בצורה לא ראויה, אך מאידך הילד כן שהה בבית הספר במהלך השנה ולמד מהמורים בבית הספר ונהנה מעוד שירותים נוספים אותם בית הספר נותן, ולכן תצטרכי להגיע יחד עם נציג מבית הספר לדיין שישום את הנזק שנגרם לך לעומת מה שבנך קיבל מבית הספר ויקבע את גובה התשלומים שתדרשי לשלם לבית הספר.
התשובה בהרחבה:
מלמד שלא פשע, אך נמצא מלמד טוב ממנו:
ז"ל שו"ת הרא"ש כלל קד' סימן ד' "ששאלת: מי ששכר מלמד לבנו ללמדו שנה אחת, ובתוך השנה מצא טוב ממנו, אם יש להוציא מן הראשון לתת לו דע, כי כיון ששכרו לזמן קצוב והתחיל במלאכתו, אינו יכול להוציאו מתחת ידו תוך זמנו, אם אינו פושע במלאכתו".
מדבריו עולה שכאשר ישנו חוזה של בעה"ב עם המלמד לשנה, ובמהלך השנה מצא בעה"ב מלמד טוב ממנו, בעה"ב חייב לשלם למלמד שנשכר לשנה את מלא שכרו כפי שהתנה איתו מעיקרא כאשר המלמד לא פשע במלאכתו, והסיבה להחלפתו היא זה שבעה"ב מצא מלמד טוב ממנו.
מלמד שפשע:
ז"ל הגמ' ב"מ קט. "דאמר רבא: מקרי דרדקי, שתלא, טבחא, ואומנא, וספר מתא - כולן כמותרין ועומדין דמי. כללא דמילתא: כל פסידא דלא הדר - כמותרין ועומדין דמי."
הרמב"ם בהל' שכירות פ"י ה"ז והשו"ע בחו"מ ס' שו' סע' ח' פוסקים את דברי רבא שאומנים שנתמנו לשרת את הציבור ואי אפשר לתקן את ההפסד שנגרם בעקבות רשלנות במלאכתם מסלקים אותם ממלאכתם בלי התראה, מאחר שהם כמותרים ועומדים לעסוק במלאכתם בצורה הטובה ביותר.
גם המלמד נמנה על אותם האומנים המותרין ועומדין מאחר שהוא עוסק בלימוד התלמידים, ואם חלילה ילמדם טעויות, טעויות אלו יקבעו בדעתם לתמיד.
הריא"ז (מובא בשלט"ג על הגמ' הנ"ל) כתב שמלמד שלימד שיבושים וטעויות מסלקים אותו מיד אפילו קודם סיום החוזה, ומשלמים לו את שכרו על מה שעשה בלבד.
ע"פ האמור יש לדון בנידון דידן האם בצורה אמיתית אכן המנהלת לא נהגה כשורה ומעלה בתפקידה ביחס אל התלמיד, ואם אכן יתברר שלא נהגה כשורה יש לדון כמה התלמיד נהנה משאר השירותים אותם בית הספר כן נתן לו כדוג' לימוד המורים, טיולים וכדו', לעומת ההפסד שנגרם לו כתוצאה מכך שמנהלת בית הספר פגעה בו וכך יקבע הסכום עליך לשלם לבית הספר.
בברכת התורה ולומדיה,
הרב שלמה שי פינטו.