- הלכה
- כלים והכשרתם
25
שאלה
מהם הכללים שהאדם הפרטי צריך לדעת לפני שלוקח כלי להגעלה
תשובה
שלום וברכה,
א. יש לנקות את הכלי לפני ההגעלה מלכלוך ושמנונית, משום שההגעלה רק מפליטה את הטעם הבלוע בכלי אבל לא מוציאה את החמץ הממשי הדבוק בכלי.
צריך להוריד חלודה שיש בה ממשות, (שכמשפשפים אותה יש שם קצת עפרורית), שאז יש לחוש שמא יש תחתיה משהו ממשות האיסור בעין והחלודה מכסה על החמץ. אבל אם אין בחלודה ממשות כלל, רק מראה בלבד כפי שלפעמים יש מראה שחור בצד הפנימי של הכלי אין בזה בעיה (שו"ע תנא ג, מ"ב ס"ק כב).
ב. לכתחילה אין להשתמש בכלי למשך עשרים וארבע שעות קודם ההגעלה. אך גם אם השתמשו בכלי בעשרים וארבע שעות האחרונות, ההגעלה מועילה (הטעם הוא כי מגעילים קודם שעת איסור החמץ ולכן טעם החמץ אינו אוסר. ועוד שבדרך כלל יש פי ששים במים, ועוד שהרבה פעמים שמים סבון במים שפוגם את הטעמים שיוצאים מהכלים ראה שו"ע ורמ"א תנב א-ב, ומ"ב וביאור הלכה ד"ה שאין ופסקי תשובות תנב ח).
ג. כאשר יש סיר עם ידיות לפעמים מצטבר לכלוך ושומן בין הסיר לידית. ולכן אם הידיות מחוברות עם ברגים לכתחילה יש לפרק את הידיות ולנקות שם. אם אי אפשר לפרק את הידיות, יש לנקות טוב עם סבון רב, כך שזה יפגום את מה שאולי נבלע בין הידית לסיר (ראה חזון עובדיה עמ' קלז, פסקי תשובות תנא לח).

הכשרת צלחות פורצלן
הרה"ג דוב ליאור | כ"ב טבת תשס"ח

סיר חלבי שבושל בו בשר
הרב יצחק בן יוסף | ט"ז מרחשון תשע"ח

מנגל - שלא ידוע מה נעשה עליו
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ב אלול תשס"ח
כשרות דג שנחתך בסכין שנחתך בו בשר לא כשר
הרבנות הראשית לישראל | י"א מרחשון תשפ"ה
