- משפחה, ציבור וחברה
- גזל ונזיקין
32
שאלה
שלום וברכה! התנגשו בי וגרמו נזק לרכב שלי, ב"ה ללא פגיעות לנוסעים. הנזק הוא כזה שתיקון מושלם שלו (פח וצבע) יקר (יותר מ60% מערך הרכב, מה שמביא להשבתה של הרכב ומחייב בתשלום של מחיר הרכב המלא, כעשרת אלפים ש"ח), בעוד שאם אני הייתי גורם לעצמי את הנזק, כנראה שהייתי מסתפק בתיקון קל וזול יותר. האם הערכת הנזק תלויה בדעת הניזק או שהיא קבועה לפי השוק? האם אני רשאי לתבוע כתיקון החמור? תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה,
בדר"כ שומת נזק היא כמה נפחת שווי החפץ, אם קודם החפץ היה שווה מאה, וכעת שווה שמונים יש לשלם עשרים (שו"ע חו"מ שפז,א).
אך באבן האזל (טוען ונטען ה,ב ד"ה ובעיקר וד"ה ובזה) כתב שלדעת הראב"ד באופן שהתביעה למלא החפירות פחותה מתביעת הממון לשלם דמי הנזק, יכול לתבוע רק מילוי החפירות.
והחזון איש (ב"ק סי' ו ס"ק ג) כותב שגם אם אין פחת אך הנזק עומד לתיקון יש לשלם כשווי התיקון, כגון חלון של בית שנשבר אף שערך הבית לא יורד יש לשלם את שווי התיקון. אך בדבר שעלות התיקון גבוהה ובדרך כלל לא מתקנים נזק זה יש לשלם רק כפי הפחת. לכן אם אין פחת (ערך הרכב נשאר כמו שהיה) ואף אדם לא מתקן נזק כזה אין חיוב לשלם שום דבר.
ועיין בפסק דין של הרב צבי יהודה בן יעקב בקישור: https://www.psakim.org/Psakim/File/843#ogen13 וז"ל:
"נשאלתי בעבר ע"י בעל רכב שניזוק, ותובע את חבירו בתשלום, והמזיק עונה כי יביא קבלה ממוסך וישלם לו, והניזק טוען שאינו חפץ לתקן אך חפץ שישלם לו לפי ירידת ערך הרכב. דהנה בדין חובל איתא בב"ק פה,א ונפסק בשו"ע חו"מ תכ,כג דאם אמר הנחבל לחובל שיתן לו שכר הרופא וירפא הנחבל את עצמו, יכול החובל לומר לו שמא לא תרפא עצמך יפה ויקראו לי מזיק לעולם (לש' הגמ' - כל שכן דפשעת בנפשך וקרו לי שור המזיק). דברים אלו אמורים דוקא בחובל ומזיק בגופו של חבירו, אבל במזיק ממון חבירו אין זה גנאי אם לא יתקן, וע"כ יכול לדרוש שישלם לו את הפחת בין שומתו קודם הנזק לשומה שאחר הנזק וכמבואר בשו"ע חו"מ שפז,א. אמנם זכותו של המזיק לשלם את מחיר התיקון, אם הוא פחות ממחיר שומת הנזק, דיכול המזיק לדרוש לתקן, וכמש"כ לעיל מהגרא"ז באבן האזל טוען ונטען ה,ב. ואף למה שהבאנו לעיל מהתומים צה,ז שיכול הניזק לדרוש לתקן החפץ, היינו לתשלום דמי התיקון כשהוא פחות משומת הנזק, אך אין מקום לחיוב תיקון בפועל. וא"כ אם שומת התיקון פחותה משומת הנזק, יפרע לו כשומת התיקון, אך מ"מ אינו חייב לתקן בפועל".
אך אם יש ביטוח שניתן לתבוע אותו, נראה שמעיקר הדין ניתן לתבוע את הביטוח, כך שמעתי כמה פעמים מהרב זלמן נחמיה גולדברג, שגם אם לפי דיני תורה אין חיוב מותר לתבוע את הביטוח כיוון שהם התחייבו לפי מה שבתי המשפט מחייבים.
בברכה,