- תורה, מחשבה ומוסר
- שאלות כלליות
99
שאלה
שלום כבוד הרב,
לאחרונה אני מתעניינת וקוראת על פילוסופיה ובפרט על אריסטו. ראיתי שיש עניין שהרמב"ם הסכים עם כמה מדבריו של אריסטו ואף הקדיש לו ספר או פרק בספר כלשהו, אני מתנצלת על חוסר הידע בנושא והמטרה היא באמת לדעת מה היא האמת. השאלה בנושא היא, האם באמת יש אמת בחלק מדבריו של אריסטו והאם זה בסדר ללמוד עליו? (כמובן הכל בידיעה שהתורה הקדושה היא האמת)
הנושא השני שאבקש הסבר עליו הוא, פרעה. ראיתי שפרעה זה בעצם שם כולל למלכים של מצרים, האם זה אומר שפרעה זה בעצם שם לכמה אנשים ולא אדם אחד?
אני גם מתעניינת בכתיבת ספר שהוא בעיקרו בדיוני ואני רוצה לכתוב גם על דברים מהתורה, כי אני רואה שהתורה והיהדות בכלל זה המרכז ל הכל, כמובן הכל בכבוד ואמונה שלמה. האם זה בסדר לבסס דמות בדיונית על פרעה בלי לציין שזה פרעה כמובן? להבנתי הרמב"ם אף אמר שפרעה הוא יצר הרע, האם אוכל להראות זאת דרך דמות בדיונית?
שוב אציין שהכל נעשה בכבוד ואמונה שלמה בבורא ברוך הוא.
תודה רבה לכבוד הרב.
תשובה
שלום
לימוד פילוסופיה זרה שאיננה מבית המדרש מהווה אתגר גדול. היכולת להבחין בין טוב ורע בין "פסולת ואוכל" דורשת ידע רב והבחנה דקה.
גדולי ישראל שעסקו ולמדו תורה והתמלאו באמונה עסקו בפילוסופיה ובררו לנו את הטוב והחשוב מבין דעותיהם של הפילוסופים.
לא כדאי למי שעדין איננו מלא בתורה באמונה וביראת שמים לעסוק במדע זה ללא "המסננת" של חכמי ישראל.
אכן פרעה הוא שם כללי לכל מלכי מצרים כמו שאבימלך היה שם כללי למלכי פלישתים, ויש עוד דוגמאות לכך התנ"ך.
אפשר לכתוב סיפור שמתבסס על דמות תנכית או על מה שהיא מייצגת כאשר הדברים נעשים מתוך כבוד לכתבי הקודש, כאשר אדם שקורא את הסיפור מתמלא באמונה וביראת שמים.
בהצלחה רבה!