- משפחה, ציבור וחברה
- מצוות ישוב וכיבוש הארץ
שאלה
אנחנו קבוצת צעירים מאמינים שחרדים מאוד ממצב הפגיעה באדמה הקדושה של ארץ ישראל בפרט ובכלל בפגיעה הנגרמת מההתנהלות העולמית. הפעם לא מדובר במשהו שמישהו אחר עושה אלא מדובר במה שאנחנו עושים לארץ ולמשאבים הטבעיים ש- ה’ יתברך חונן אותנו בהם.
היינו מעוניינים לשמוע את דעת הרב לגבי אותם עניינים סביבתיים מתוך אמונה שתפקיד התורה וחכמיה להוביל את סדר היום הציבורי בעם ישראל בפרט ובעולם בכלל. במיוחד חורה לנו שבנושאים כמו שמירה על הסביבה בה אנו חיים, וניתוב הכוח והיכולת שניתנה לאדם על-ידי הקב"ה בשמירה ובתיקון העולם הזה - "לעבדה ולשמרה", אין מספיק מודעות בציבור הדתי והכללי לגבי עמדת התורה בענין זה.
במסגרת הכנותינו לערוך כנס בנושא אנו מבקשים לשמוע פסיקות הלכה ואמירות מהותיות לגבי שאלות המעסיקות אותנו, שהיינו רוצים שחלקם גם ידונו במהלך הכנס.
א. מה הם המצוות הסביבתיות שהתורה מצווה אותנו?
ב. האם מצוות אלו הם בגדר מצוות בין אדם למקום או בין אדם לחברו?
ג. האם ייתכן מצב שפשיעה של בני אדם במבשאבים הטבעיים של העולם ייגרמו לכך שהעולם ייחרב?
ד. האם יש לנו אחריות רק למצב הרוחני של העולם או גם למצבו הפיזי של העולם שאנחנו חיים בו?
ה. האם היחס המיוחד בין עם ישראל לארץ ישראל אינו מחייב שעם ישראל ישמש דוגמא וישקיע מאמץ מחשבה ומשאבים ברמה האישית, החברתית והלאומית בדאגתו לארץ כחלק מתהליך הגאולה?
ו. האם פעילות לשיפור ושמירה על הסביבה היא מצווה שאני חייב בה, מצווה שהיא רשות או סתם מעשה טוב?
ז. האם פעילות סביבתית היא פעילות שניתן לממן מכספי מעשר?
תשובה
ראשית, יישר כח על עיסוקכם בנושא, ואם אקבל הזמנה לכנס אשמח לבוא ולהשתתף בו.
וכעת נעבור לשאלותיכם בקיצור נמרץ.
א. יש מצוה לשמור על יופיה של ארץ-ישראל, וכבר חז"ל הדריכו אותנו בדברים מעשיים כאלה. לדוגמא: במסכת בבא-בתרא כתוב שיש להרחיק את העצים מרחק מסוים מן העיר, משום שאז חשבו שזה נותן יופי לעיר.
ב. לדעתי יש בזה גם בין אדם לחברו וגם בין אדם למקום.
ג. לא נראה לי שהעולם ייחרב, אבל אין ספק שיגרם נזק בלתי הפיך. הקב"ה ברא את העולם באיזון מסוים, ואם אנחנו מפירים את האיזון הזה יש בעיות. כפי שידוע שבהדברת מזיק אחד מתרבים בעלי-חיים אחרים. אם הקב"ה ברא את העולם באיזון מסוים, הרי שיש חשיבות לשמירה על מעשיו של ה'.
ה. יש לשמור על יופיה ותכונותיה של הארץ. הקב"ה נתן לאדם רשות למשול בעולם, לא להרוס אותו.
ו. כפי שכתבתי, לדעתי זו מצוה.
ז. כספי מעשר מיועדים למשפחות עניות, לא לדבר כזה, אף-על-פי שהוא חשוב.