- הלכה
- קדיש
427
שאלה
היכן אפשר למצוא מקור לאמירת קדיש בצורה מסודרת ולא במקהלה, שהרי אף פעם אינך יודע מתי לענות אמן? המלאכים היו אומרים קדושה ביחד ואם היה מקדים אחד מהם או מאחר אחד מהם היה נשרף! למה לנו להתעסק עם זה! מבקש מקור לאמירה ביחיד בצורה מסודרת.
תשובה
בסימן קלב הביאור הלכה מבאר בהרחבה סדר קדימויות לקדיש - מי יאמר את הקדיש כאשר יש כמה אבלים - ומכאן רואים שרק אחד אומר, ומ"מ המנהג הרווח היום שכולם אומרים, וכך מובא כבר בשיבולי הלקט המובא במשנה ברורה סימן נה ס"ק ד, האומר שכששניים או שלושה אומרים קדיש יחד ואחד מקדים - אם באים כל אחד תוך כדי דיבור של חברו יענה אמן או אחר הראשון או אחר האחרון ויעלה לכולם.
אם-כן ודאי שאין למחות ולהעיר במקום שנוהגים לומר כמה אנשים יחד, אך ודאי שעליהם להשתדל לומר ולסיים כל משפט יחד, וגם על כך יש להעיר כמובן רק בנעימות ולא לעורר מחלוקות.
בברכה,
הרב יאיר וסרטיל