4179
שאלה
מה הדין לילד פחות מגיל 13 שגנב בקבוק מיץ מהמכולת . האם כשהגדיל חייב לחזיר מן הדין . או לא חייב כלל או חייב לפנים משורת הדין?
האם הרב יוכל לכתוב לי מקורות או שו"תים בנושא כי ברצוני ללמוד סוגייא זאת בעיון, שלצערי בקטנותי נכשלתי בזה מספר פעמים.
תשובה
נפסק בשו"ע חו"מ שמט, ג: "קטן שגנב מחזירין קרן לבעלים אם היא בעין ואם אינו בעין פטור אף לאחר שיגדיל". טעם הדבר הוא שהקטן אינו בר דעת ועל כן פגיעתו רעה, היינו הפוגע בו חייב והוא שפגע באחרים פטור (ב"ק פז:).
מה דינו של מי שהזיק או גנב בקטנותו אחרי שגדל?
כאמור, נפסק שהוא פטור. עם זאת חלק מהפוסקים כתבו שחייב לשלם משום לפנים משורת הדין (ט"ז), ויש שכתבו שאפילו משום לפנים משורת הדין פטור אלא שישלם משום דרכי תשובה וכפרה (עיין רמ"א אורח חיים סוף סימן שמ"ג ובמשנ"ב סק"ט).
לבקשתך מקורות נוספים לעיון – שו"ת רעק"א ח"א סוף סימן קמז, אגרות משה חו"מ ח"א סימן פח, יביע אומר חלק ח' חו"מ סימן ו.
אמנם ישנם מצבים, ויתכן שזהו הנידון דידן, שיש לקטן חיוב לשלם מעיקר הדין. בפתחי תשובה (שמט, ב) מובאת תשובת שבות יעקב (ח"א קעז) שכתב שכל מה שכתב השו”ע שפטור זה דווקא כשהקטן איבד את הגניבה אך כשהקטן נהנה מהגניבה, כגון: גנב בקבוק מיץ ושתה אותו, חייב לשלם אף כאשר הגניבה כבר אינה בעין כשגדל [כיון שקטן פטור מאיסורים הוא לא מתחייב באיסור גזל, גניבה ומזיק אמנם כן חייב לשלם כשיגדל מדין נהנה, מה שאין כן בגדול שגזל והשתמש בגזילה, שעל ידי שקנה את החפץ בקנייני גזילה לא מתחייב בתשלומים על ההנאה]
אמנם יש חולקים על חידושו של השבות יעקב (עיין בערך ש"י חו”מ סימן שמ”ט) אך כאמור חיוב מלפנים משורת הדין ומשום תשובה בטח כל שכן ששייך. שיעור הכפרה בזה על פי האחרונים הוא שאם יש לו אפשרות לפייס את הנגזל במחיר מסויים, יצא בזה ידי חובתו, ואם קשה לו לפנות לנגזל מחמת הבושה, יפייס ע”י שליח באופן אנונימי.
הרב ינון זמיר