שאל את הרב

  • הלכה
  • כלים והכשרתם
קטגוריה משנית
שאלה
האם אפשרי להגעיל סכין פרווה שחתכו איתה בצל על קרש חיתוך בשרית כאשר יש לסכין כת מפלסטיק? תודה רבה וחג שמח
תשובה
למעשה אין כלל צורך להכשיר את הסכין! הרחבה: א. בגמ' (חולין דף קיא, ב) מבואר שאם חותכים דבר חריף בסכין בשרי - הדבר החריף מקבל טעם מהסכין ואסור לאכלו עם חלב, אף שהן המאכל והן הסכין קרים לחלוטין. וכן נפסק בשולחן ערוך בסימן צו. ב. בגמ' מבואר שהדבר החריף מקבל דין הסכין. אך לגבי השאלה האם סכין פרווה מקבלת דין הדבר החריף - דבר זה נתון במחלוקת אחרונים: לדעת רוב האחרונים אין להחמיר בזה (אבן העוזר, רעק"א, חוות דעת, ישועות יעקב, שואל ומשיב), אך המשנה ברורה (תנא, ס"ק צ) מכריע כדעת המגן אברהם (ס"ק לא) שהסכין מקבלת את דין הדבר החריף. על כן לכתחילה, אין לחתוך דבר חריף בסכין פרווה על משטח חלבי/בשרי בן יומו, אך בדיעבד אם עשה כן - הסכין נשארת להיות פרווה. ג. בגמ' הוזכר שדבר חריף מקבל טעם רק מסכין, ולא ממשטח חיתוך. רק החכמת אדם (כלל נו, דין ב) חידש שאף כאשר חותך דבר חריף בסכין סתמי על משטח חיתוך בשרי - גם אז הדבר החריף מקבל טעם בשר, ואסור לאכלו עם חלב. מכל הנ"ל עולה שאין צריך להכשיר את הסכין, משתי סיבות: א) לדעת רוב האחרונים סכין לא מקבלת טעם מדבר חריף, אלא רק הדבר החריף מקבל מן הסכין. ב) הטענה ש"דבר חריף" מקבל טעם ממשטח חיתוך ולא רק מסכין - הינה חידוש שמופיע רק בחכמת אדם, ובוודאי שלעניין דיעבד יש מקום גדול להקל בכך. בברכה, הרב עודד מילר
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il