- הלכה
- מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה
- הלכה
- המתנה ביניהם
665
שאלה
שלום כבוד הרב,
גיסתי מכינה עוגה חלבית, ומחממת במיקרוגל (שמחממים בו בשרי גלוי) את המרגרינה, אותה אחר כך מערבבת עם חומרים חלביים.
1. האם מותר לאכול מעוגה כזאת?
2. ומה אם תכין עוגה פרווה? מה יהיה הדין אם אוכל ממנה?
אשמח לתשובה,
חג כשר ושמח,
תודה רבה
תשובה
שלום וברכה!
1. לגבי העוגה החלבית: מותר לאכול אותה. הפוסקים נחלקו האם מותר לנהוג לכתחילה באופן זה, אולם בדיעבד, לאחר שכבר עירבו את המרגרינה בעוגה, מוסכם שהעוגה אינה נאסרת ומותר לאוכלה.
2. כאשר מדובר בעוגה פרווה:
למנהג הספרדים מותר לאכול אותה אפילו עם חלב.
למנהג האשכנזים: אם ידוע שבתוך 24 שעות לפני חימום המרגרינה חיממו במיקרוגל בשר ללא כיסוי, אין לאכול את העוגה עם חלב. אם חימום הבשר היה יותר מ-24 שעות לפני חימום המרגרינה, או שלא ידוע כמה זמן עבר בין חימום הבשר לחימום המרגרינה, מותר לאכול את העוגה עם חלב.
לכל הדעות, אין צורך להמתין באכילת מאכלי חלב לאחר אכילת העוגה הזו, ומותר לאכול מיד לאחריה מאכל חלבי.
הרחבה:
כאשר עירבו את המרגרינה בעוגה חלבית: מקרה זה נקרא בהלכה "נותן טעם בר נותן טעם דהיתרא", דהיינו: הבשר נותן טעם במיקרוגל, והמיקרוגל נותן טעם במרגרינה, ועדיין הכל מותר, שהרי המרגרינה אינה חלבית ולא נוצר עדיין כל איסור. רק בשלב הבא, שמערבבים את המרגרינה עם מרכיבים חלביים, אז נוצרת לכאורה בעיה.
בעניין זה נחלקו הפוסקים: לדעת המחבר (מנהג הספרדים), מאכל פרווה שבושל בכלי בשרי מותר לערבב אותו עם חלב. לדעת הרמ"א (מנהג האשכנזים), אין לערבב מאכל כזה בחלב, אולם אם כבר עירבו אותו בחלב, התערובת מותרת באכילה. (עיין שולחן ערוך יו"ד צ"ה, א-ב; סיכום מפורט מופיע בספרנו "ואכלת ושבעת" עמ' 74 ואילך.)
כאשר מדובר בעוגה פרווה:
למנהג הספרדים מותר לאכול אותה עם חלב, וכפי שראינו, שלדעת המחבר מאכל פרווה שבושל בכלי בשרי מותר לאוכלו עם חלב.
למנהג האשכנזים, כפי שראינו, מאכל פרווה שבושל בכלי בשרי אסור לערבב אותו עם חלב. אולם זאת דוקא כאשר הכלי הבשרי היה "בן יומו", דהיינו שבשעת בישול הפרווה עדיין לא עברו 24 שעות מבישול הבשר. אם בין בישול הבשר לבישול הפרווה עברו יותר מ-24 שעות, מותר לאכול את המאכל הזה עם חלב (הגהת הרמ"א בשולחן ערוך שם).
אם לא ידוע כמה זמן עבר בין חימום הבשר לחימום המרגרינה - ההלכה היא שבמצב של ספק אין צריך לחשוש שמא הכלי הוא "בן יומו", וניתן להתייחס אליו כדין כלי שאינו בן יומו (עיין שו"ע יו"ד קכ"ב, ו-ז).
לכל הדעות ובכל המצבים, אין צורך להמתין בין אכילת העוגה הזו לבין אכילת מאכלי חלב. הדין של המתנת שש שעות (או זמנים אחרים, על פי המנהג) הוא רק באכילה של בשר ממש או תבשיל שהתבשל עם הבשר עצמו וקיבל ממנו טעם במישרין, ולא באכילה של תבשיל פרווה שהתבשל בכלי בשרי (עיין הגהת הרמ"א בשו"ע יו"ד פ"ט, ג).

מרק פרווה בסיר חלבי
הרב משה ליב הכהן הלברשטט | י"ב כסלו תשע"ט

חלבי ובשרי
הרב בנימין במברגר | כ ניסן תשפ"ב

אכילת פרווה בחזקת חלבי
הרבנות הראשית לישראל | כ"ט סיון תשפ"ד
