לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
3598
לעיל, ראינו שכוחו של החכם הוא לגלות את ההלכה בלבד. דהיינו שמצוות ה' הינן דבר אובייקטיבי, שאנו באים ומגלים אותה, ואיננו יכולים להחליט מכח נשמתנו מה תהיה המצוה.
נרחיב בזה מעט.
הרב התיר לי
לעיתים, לאחר דיון הלכתי ממושך, באה האמירה: "מה אכפת לי, הרב התיר לי!". אם כוונת אומר הטענה שבין אם בעל מחלוקתו צודק ובין אם טועה, אין הדבר מעלה או מוריד כיון שהרב התיר והאחריות היא על הרב – טעות מרה בידו!
האחריות הסופית למעשיו של האדם מוטלת עליו, גם אם שאל רב.
פר העלם דבר של ציבור
הקדמה
ביטוי לעקרון זה של אחריות אישית של האדם על מעשיו, אפילו נגד הלכה פסוקה, ניתן למצוא בסוגיית "פר העלם דבר של ציבור".
בכללות, אומרת התורה שאם הסנהדרין הגדולה הורתה דין מוטעה חובת הקורבן איננה על העושים, אלא על הסנהדרין:
ויקרא פרק ד פס' יג-יד
וְאִם כָּל עֲדַת יִשְׂרָאֵל יִשְׁגּוּ וְנֶעְלַם דָּבָר מֵעֵינֵי הַקָּהָל וְעָשׂוּ אַחַת מִכָּל מִצְוֹת יְקֹוָק אֲשֶׁר לֹא תֵעָשֶׂינָה וְאָשֵׁמוּ:
וְנוֹדְעָה הַחַטָּאת אֲשֶׁר חָטְאוּ עָלֶיהָ וְהִקְרִיבוּ הַקָּהָל פַּר בֶּן בָּקָר לְחַטָּאת וְהֵבִיאוּ אֹתוֹ לִפְנֵי אֹהֶל מוֹעֵד:
וְנוֹדְעָה הַחַטָּאת אֲשֶׁר חָטְאוּ עָלֶיהָ וְהִקְרִיבוּ הַקָּהָל פַּר בֶּן בָּקָר לְחַטָּאת וְהֵבִיאוּ אֹתוֹ לִפְנֵי אֹהֶל מוֹעֵד:
רש"י ויקרא פרק ד פסוק יג
עדת ישראל - אלו סנהדרין:
ונעלם דבר - טעו להורות באחת מכל כריתות שבתורה שהוא מותר:
הקהל ועשו - שעשו צבור על פיהם:
ונעלם דבר - טעו להורות באחת מכל כריתות שבתורה שהוא מותר:
הקהל ועשו - שעשו צבור על פיהם:
ובמשנה בריש מסכת הוריות, שנינו:
מסכת הוריות פרק א משנה א
הורו בית דין לעבור על אחת מכל מצות האמורות בתורה, והלך היחיד ועשה שוגג על פיהם, בין שעשו (הדיינים) ועשה (הוא) עמהן, בין שעשו ועשה אחריהן, בין שלא עשו (הדיינים) ו(הוא כן )עשה - פטור, מפני שתלה בב"ד (דהיינו שהיתה דעתו תלויה בדעת ביה"ד, וחשב שבאמת הורו לו). הורו ב"ד, וידע אחד מהן שטעו או תלמיד והוא ראוי להוראה, והלך ועשה על פיהן, בין שעשו ועשה עמהן, בין שעשו ועשה אחריהן, בין שלא עשו ועשה - הרי זה חייב, מפני שלא תלה בב"ד (כלומר, שכיון שידע שהם טועים, לא הטעו אותו ביה"ד, אלא הוא בעצמו החליט לנצל את ההזדמנות ולהורות היתר לעצמו). זה הכלל: התולה בעצמו - חייב, והתולה בב"ד - פטור.
נמצאנו למדים, שמי שעשה מעשה ע"פ פסיקת בי"ד, ואח"כ נתברר שטעו ביה"ד, הרי זה פטור מהקרבן, ואילו ביה"ד חייבים בקרבן. טעם לפטור האדם היחידי מן הקרבן הוא משום שסמך את דבריו על הוראת ביה"ד.
משמעות מביא הקרבן
על דין החיוב בקרבן אין להסתכל כעל נתון יבש. כאשר מחייבים אדם בקרבן, פירושו של דבר הוא שמוטלת עליו אשמת החטא. מאידך, כאשר אנו פוטרים אדם מקרבן, ישנה אמירה שעקרונית, אין אדם זה נושא באחריות ישירה למעשה.
וא"כ לאור האמור כעת, היה נראה לכאורה שאם יש לאדם היתר מביה"ד למעשה מסויים, אין אחריות המעשה עליו, אלא על ביה"ד.
מתי ביה"ד מביאים קרבן
אלא שבדין האמור ישנן הגבלות מהותיות. חלק מהגבלות אלו מופיעות במשנה הנ"ל, וחלקן נידונות בגמ' 1 . הרמב"ם בפירוש המשנה, מנה את התנאים הדרושים באופן כללי:
פירוש המשנה לרמב"ם מסכת הוריות הקדמה
וזה אשר אמרנו שיתחייב בית דין הקרבן אם שגגו והורו, וכל מי שעשה בהוראתם פטור מן הקרבן, יש לזה תנאים רבים. אם ישלמו כולם, אז יהיו בית דין חייבין בקרבן וכל העם פטורין, ואם יחסר מהם אפילו תנאי אחד, הרי יסתלק חיוב פר העלם או פר ושעיר של עבודה זרה, ויהיה הדין דין היחידים: כל מי שעבר ועשה בשגגה יביא קרבן יחיד המחויב לזה החטא, בין שהיה העושה מבית דין עצמם או משאר בני אדם, וכל מי שלא עשה לא יתחייב כלום. אבל אם ישלמו התנאים אשר יתבארו בזה הפרק, הרי כל בני האדם פטורין על מה שעשו, והקרבן מחויב לבית דין בגלל שגגתם בהוראה, ואף על פי שהם לא עשו כלום, לפי שהם אמנם חייבים הקרבן על שבני האדם עשו בהוראתם, והעיקר אצלנו: מעשה תלוי בקהל והוראה בבית דין. ואף על פי שאלו התנאים יתבארו בזה הפרק, מכל מקום אזכרם, כדי שיהיו מצויים תמיד.
התנאי הראשון , שיהיה ראש ישיבה נמצא בהוראה, ובית דין כולם השבעים נמצאים עמו.
התנאי השני , שלא יהיה בהם פסול, אלא יהיו כולם ראויין להוראה בסנהדרי גדולה.
והתנאי השלישי , שישגגו כולם, ולא תהיה ביניהם מחלוקת בהיתר מה שיתירוהו.
והתנאי הרביעי , שישגגו במה שתתכן שגגה בשכמותו, לא שישגגו בכתוב, או במה שיורה עליו הכתוב, כמו שיתבאר.
והתנאי החמישי , שיעשו בהוראתם כל יושבי ארץ ישראל או רובן, רצוני לומר רוב מנין האנשים או רוב מנין השבטים השנים עשר, רצוני לומר שאפרים ומנשה אינם נחשבים שני שבטים לזה הענין, ואמנם נעשו שני שבטים לנחלה בלבד.
והתנאי השישי , שיהיו אלו העושים בהוראתם שוגגים, חושבים שבצדק הורו, לא שידעו שהם שגגו ויעשו בהוראתם.
והתנאי השביעי , שידעו בית דין בעצמם הדבר אשר שגגו בו, לא שיתעלם מהם, אף על פי שאלו שעשו בהוראתם ידעוהו.
משל זה: אם יתירו מקצת החלבים האסורים, ויאמרו שהוא מותר ואינו נקרא חלב, ואכלוהו רוב הקהל על פיהם, ואחר כן נזכרו שהם הורו בשגגה, ולא ידעו האם מקצת החלבים האסורים הוא אשר התירו, או מקצת הדמים האסורים, הרי לא יתחייבו פר העלם, ואפילו בני אדם כולם אומרים להם: החלב התרתם לנו, ובהוראתכם אכלנו החלב הפלוני, למאמר הכתוב: "ונודעה החטאת אשר חטאו עליה", ולא שידעו החוטאים.
וכל זמן שחסר אפילו תנאי אחד מאלה התנאים נפל דין קרבן בית דין, ויהיה דין כל מי שעבר ועשה דין יחיד ששגג בלא הוראת בית דין, אשר יתחייב חטאת: או שעירה דוקא, או כשבה או שעירה, כמו שביארנו.
נמצאנו למדים שבכדי להסיר את אחריות המעשה מהאדם, ולהטילו על כתפי ביה"ד, צריך שיחולו תנאים מרחיקי לכת. יש צורך בסנהדרין גדולה של שבעים ואחת, ושכולם יורו אותו דבר בדין זה, ושרוב יושבי א"י יעשו על פיהם וכו'.
תלמיד שברור לו שביה"ד טעו
אחד התנאים שמנה הרמב"ם היא שעל התלמיד העושה על פי ביה"ד, שלא לדעת שטעו הסנהדרין בדין זה. אם יודע התלמיד (לפי דעתו) שביה"ד טועים אין הוא נפטר מן הקרבן.
נביא את דברי הגמ' בתנאי זה:
תלמוד בבלי מסכת הוריות דף ב עמוד ב
(ציטוט מהמשנה:) "וידע אחד מהן שטעו (שאחד מהסנהדרין יודע שחבריו טעו) או תלמיד וראוי להוראה (או שיודע זאת תלמיד הראוי להוראה)". תרתי למה לי (מדוע צריך לכתוב גם מקרה שידע אחד מהדיינים שטעו, וגם מקרה של תלמיד הראוי להוראה שיודע שהדיינים טעו? והלא ניתן לכתוב רק שתלמיד היודע שטעו, אינו נפטר, וכ"ש דיין בפועל)? אמר רבא: איצטריך, סלקא דעתך אמינא הני מילי גמיר וסביר, אבל גמיר ולא סביר לא (כפילות זו נצרכת ללמדנו שגם אם התלמיד איננו גם בעל סברא תלמודית וגם ידען – אעפ"כ אם ידע בטעותם ולמרות זו עשה כהוראתם – חייב קרבן!). אמר ליה אביי: "להוראה" - גמיר וסביר משמע (מקשה אביי: איך ניתן להסביר כך, והלא גם ה"תלמיד" המוזכר במשנה, הוא תלמיד הראוי להוראה, דהיינו בעל סברא וידע)! אמר ליה (ענה לו רבא:), אנא הכי קאמינא (מה שהיה בכוונתי לומר הוא): אי מההיא - הוה אמינא ה"מ גמיר וסביר, אבל גמיר ולא סביר לא, תנא ראוי להוראה, ממשנה יתירה - אפי' גמיר ולא סביר, סביר ולא גמיר (הלימוד של רבא לא היה ממשמעות המילים, אלא מיתור המקרה למדנו דין נוסף של תלמיד שאינו ראוי להוראה, שאם יודע שטעו ביה"ד אינו יכול לסמוך על הוראתם). (שנינו במשנה:) "ראוי להוראה וכו'". כגון מאן (כגון מי נקרא ראוי להוראה שחייב קרבן חטאת בעשותו כדברי בהי"ד למרות שידע שטועים)? אמר רבא: כגון שמעון בן עזאי ושמעון בן זומא (רש"י קידושין מט ע"ב: "בן עזאי ובן זומא - תלמידים היו ובחורים ולא באו לכלל סמיכה ולא היו בימיהם כמותם בתורה כדתנן (סוטה דף מט) משמת בן עזאי בטלו השקדנים"). א"ל אביי: כי האי גוונא מזיד הוא (תלמיד כזה אינו יכול להביא קרבן חטאת, כי הוא כבר חוטא במזיד במה שעשה כביה"ד)!(מקשה הגמ' על אביי שגם לשיטתו קשה:) ולטעמיך, הא דתניא: "(ויקרא ד) בעשותה אחת - יחיד העושה מפי עצמו - חייב, בהוראת ב"ד - פטור, כיצד? הורו ב"ד שחלב מותר, ונודע לאחד מהן שטעו, או תלמיד יושב לפניהן וראוי להוראה כגון שמעון בן עזאי, יכול יהא פטור? ת"ל: בעשותה אחת, יחיד העושה על פי עצמו - חייב, בהוראת ב"ד – פטור" (הרי שמפורש בבריתא שדוגמא לתלמיד שראוי להוראה וחייב חטאת הוא כגון שמעון בן עזאי)! אלא היכי משכחת לה? כגון דידע דאסור וקא טעי במצוה לשמוע דברי חכמי', לדידי נמי, דטעו במצוה לשמוע דברי חכמים (אלא צריך ליישב שמה שאין שמעון בן עזאי נחשב כמזיד, הוא שאע"פ שידע שהמעשה אסור, חשב שהוא צריך בכ"ז לשמוע בקול הסנהדרין, ובזה שגג. וע"כ מביא קרבן).
רש"י מסכת הוריות דף ב עמוד ב
אמר ליה אביי - שמעון בן עזאי ושמעון בן זומא כי האי גוונא דידעי שטעו ואפ"ה עשו אמאי חייבין קרבן והא מזידין נינהו ומזיד לאו בר קרבן הוא.וקא טעה במצוה לשמוע דברי חכמים - אפי' למיעבד איסורא.
הרי שאפילו מול סנהדרין גדולה, וראש הישיבה עמהם, ופשטה הוראתם בכל בני ארץ ישראל וכו', ככל התנאים הנ"ל, עדיין אם ישנו תלמיד שלמד את הסוגיה או שהוא בעל סברא (רש"י), ונראה ברור בעיניו שביה"ד טועה בדבריו – אם עשה כדבריהם והתברר שטעו, חייב קרבן!
ולא זו בלבד. אם אותו תלמיד ראוי להוראה, דהיינו שגם למד את הסוגיה והוא גם בעל סברא באופן שאינו נופל מדייני ביה"ד, ונראה לו בבירור שביה"ד טעה, ואעפ"כ יעשה כהוראתם (אף אחר שעמדו בכל התנאים הנ"ל) - הרי הוא נחשב כמזיד! אלא אם כן שגג וחשב בטעות שחייב לשמוע להם בזה בגלל הפסוק של (דברים יז, יא): "עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יֹאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל", שאז אין דינו כמזיד, אלא כשוגג החייב בקרבן.
סנהדרין גדולה וזקן ממרא
אמנם יש להעיר שכאן ראינו שאדם החושב שסנהדרין גדולה טעו בדינם, לכאורה אסור לו לעשות כהוראת הסנהדרין הגדולה, ואם שגג ועשה כהוראתם חייב חטאת.
אך מאידך בכדי שתהיה בעם ישראל תורה אחת, נתן הקב"ה סמכות מיוחדת לסנהדרין הגדולה שבלשכת הגזית (דוקא), שאי אפשר לחלוק על דבריהם, והם סוף הוראה. והם כח תורה שבע"פ, והם כדבר ה' למשה.
ולא זו בלבד אלא שהחולק על דבריהם בהוראה לאחרים או במעשה בעצמו – הרי הוא זקן ממרא שדינו מיתה (וראה בהרחבה בהערה 2 ).
לעניננו
מכל מקום יש לזכור שכל הדיון הוא בסנהדרין גדולה, אך פשוט לכו"ע שסתם אדם הניגש לחכם לשאול דבר הלכה, וטעה החכם – חיוב הקרבן הוא על העושה ולא על מורה ההלכה. (בענין תוקפה של הגמרא, ראה בנספחים)
ולענינו נמצא שאין אדם יכול לפטור עצמו מאחריות לאיסור, בהוראת הרב.
אמנם יש להדגיש שאין זה אומר שלא יסמוך על דברי הרב, שהלא הרב יודע ודאי טוב יותר ממנו. משל למה הדבר דומה? לאדם ההולך לרופא. ודאי ישמע אותו אדם להוראותיו של הרופא, אך לא מכח מרות מיוחדת של הרופא, אלא משום שהרופא יודע טוב יותר ממנו. אך אם לדוגמא ישנו רופא אחד שאומר שאין הוא צריך ניתוח, ואילו חמשה רופאים ממוחים אומרים שהוא כן צריך ניתוח. ודאי אדם זה לא יאמר בשלוות הנפש שאיננו צריך ניתוח כי יש לו רופא שהתיר לו שלא לעשות ניתוח, ויש לו על מי לסמוך.
או לדוגמה, מח"ט בצבא, שכשלה פעילות צבאית תחת פיקודו, לא יוכל לטעון שאין הוא אחראי לכשל אלא אחד החיילים הפשוטים הוא האשם. אף אם מח"ט זה איננו אשם ברמת רשלנות פושעת, עליו מוטלת האחריות לודא שלא יקרו כשלים כאלו.
איסור - מציאות עצמית
עוד יש להבין שאיסור הוא מציאות ממשית.
ברור שהקב"ה המציא את העולם ואת המצוות מתוך החופש המוחלט, וכשם שהחליט שכאשר עוזבים חפץ באויר הרי הוא נמשך לכדור הארץ, כך יכל להחליט גם שמי שאוכל נבלה יהיה קדוש וטהור. וכלפי רמה אלוקית זו אפשר לומר שכל המצוות הם רק להמליכו עלינו, ולא היה ענין עצמי במצווה זו או אחרת 3 . אך יחד עם האמור אין זה אומר שאין למצוות פעולות ממשיות כשם שיש למעשים גשמיים. הלא הקב"ה "אסתכל באורייתא וברא עלמא" (זהר תרומה קסא ע"א), וממילא מציאות העולם ממש היא ע"פ התורה 4 .
מהאמור מובן ממילא מדוע רעת החוטא באה אליו מאליה – מתוצאת מעשיו:
דברים רבה (וילנא) פרשה ד ד"ה ג ד"א ראה
ראה אנכי - א"ר אלעזר משאמר הקב"ה הדבר הזה בסיני באותה שעה (איכה ג) מפי עליון לא תצא הרעות והטוב אלא מאיליה, הרעה באה על עושי הרעה והטובה באה על עושי הטובה. 5
דבר שיש לו מתירים
דוגמה למציאותו הממשית של האיסור, ניתן למצוא בהלכות כשרות.
דבר של איסור שנתערב ונתבטל בהיתר – הרי הוא מותר לאכילה. עם כל זה "דבר שיש לו מתירים", דהיינו שעומד איסורו לפקוע ממנו ממילא בלא העירוב בהיתר (כגון ביצה שנולדה ביו"ט וכיום היא מוקצה, אבל למחרת ביום חול תהיה ממילא מותרת באכילה) – איננו בטל כלל, ויש להמתין לזמן או לאופן פקיעת האיסור. בטעם הדבר כתב רש"י 6 :
רש"י מסכת ביצה דף ג עמוד ב
שיש לו מתירין - שיכול לאכלו אחר יום טוב בהיתר גמור.אפילו באלף לא בטיל - ואף על גב דמדאורייתא חד בתרי בטיל, דכתיב (שמות כג) אחרי רבים להטות - אחמור רבנן, הואיל ויש לו מתירין לאחר זמן - לא יאכלנו באיסור על ידי ביטול.
הרי שאע"פ שעל ידי העירוב הותר האיסור בביטולו, עדיין ראו פגם באכילתו, ולא התירוהו אם ישנו אופן אחר שניתן לאוכלו.
הותרה או דחויה
עוד מצינו השלכה של מציאות ממשית במצוות, בדין חילול שבת לשם הצלת נפש מישראל, וכן בדיני טומאה שהותרה בציבור. בסוגיות אלו נחלקו האם המעשה "הותרה" או שהשבת/טומאה רק "דחויה". דהיינו שאע"פ שרצון ה' הלכה למעשה ברור הוא, ולדוגמה עלינו לחלל שבת לצורך פיקו"נ, מ"מ ישנה מחלוקת האם במציאות זו אין פגם בחילול השבת.
מחד, אפשר שהעיסוק בפיקו"נ מעלה אותנו לעלום עליון יותר מהשבת ולכן אין נעשה פגם בקדושת השבת (על דרך מה שכאשר תלמיד מפסיק פתאומית את שיחתו עם רב-חבר, עקב פניה של גדול הדור אליו, אין בכך משום פגיעה בכבודו של הרב. כי אין שני הרבנים כלל בערך אחד לשני, שיפגע הקטן ממה שנדחה מפני הגדול).
מאידך, אפשר שהפגם נשאר אלא שנדחה איסורו מפאת חשיבות פיקו"נ.
אם נפסק שהשבת רק "דחויה" במקום של פיקוח נפש, הנפק"מ היא שעקרונית יש למעט בחילול השבת סביב אותה הצלת נפשות.
היתר הדומה לאיסור
דוגמה נוספת למציאות עצמית באיסור ניתן לראות בסיפור ילתא ובעלה רב נחמן:
תלמוד בבלי מסכת חולין דף קט עמוד ב
אמרה ליה ילתא לרב נחמן: מכדי, כל דאסר לן רחמנא שרא לן כוותיה (הרי כל מה שאסר עלינו הקב"ה, התיר לנו דבר כלשהו כמותו): אסר לן דמא - שרא לן כבדא (אסר לנו דם – התיר כבד שטעמו כטעם דם), נדה - דם טוהר, חֵלב בהמה - חֵלב חיה, חזיר - מוחא דשיבוטא (מח של דג שיבוט), גירותא (שם של עוף טמא) - לישנא דכוורא (לשון של דג), אשת איש - גרושה בחיי בעלה, אשת אח - יבמה, כותית - יפת תאר, בעינן למיכל בשרא בחלבא (המשיכה ילתא ואמרה: רוצה אני לטעום טעם בשר בחלב)! אמר להו רב נחמן לטבחי: זויקו לה כחלי (אמר רב נחמן לטבחים: שפדו לה כחל (עטיני בהמה)).
כאשר אנו באים לקבוע יחס עקרוני להיתר הדומה לאיסור, מסתמנות לפנינו שתי דרכים. אם אין מציאות ממשית למצוות, מסתבר שאע"פ שדבר מסוים דומה לאיסור - מכל מקום יהיה כשר למהדרין. כל עוד לא אסרו הקב"ה, אין שום משמעות לכך שיש בו דמיון כל שהוא לאיסור.
לעומת זאת, אם אנו אומרים שהמצוות הם מציאות ממשית, מסתבר שדבר האסור על פי ההלכה, הוא דבר שהגיעו בו גורמי האיסור לנקודה מכריעה, אבל באמת גם דבר הדומה לאיסור יהיה בו גורמי איסור רבים, ואע"פ שהוא מותר, מכל מקום לא יהיה מומלץ.
כאשר אנו מסתכלים על הדברים אותם מונה ילתא כדברי היתר הדומים לאיסור, מפליא לראות שמסיבות שונות, כמעט כל מה שמזכירה הם דברים שנאסרו במהלך הדורות, או עכ"פ הוכרו כלא מומלצים:
כבד – יש נזהרים שלא לאוכלו – כה"ח קנז אות כח:
ועוד נראה דלפי מה שכתב האר"י ז"ל בע"ח שער כ' פ"ה ושער מ' פי"ב, דעיקר גילוי הנר"ן הם במוח לב כבד, ושם מושבם, יעוין שם, נראה דגם במוח וכבד יש ליזהר מלאוכלם כי גם הם משכחים. ואפשר שג"כ מזיקין. וסי' מל"ך – מח, לב, כבד.
אשת יפת תואר – לא הותרה אלא כנגד יצר הרע:
קידושין דף כב ע"א
תנו רבנן: וראית בשביה...יפת תואר - לא דברה תורה אלא כנגד יצר הרע, מוטב שיאכלו ישראל בשר תמותות (פי' גוססות) שחוטות ואל יאכלו בשר תמותות נבילות.
דם טוהר - דם טוהר, אע"פ שהוא טהור, למעשה נאסר:
טור יורה דעה סימן קפג
משרבו הגליות ותכפו הצרות ונתמעטו הלבבות חשו שמא יבאו לטעות באיסור כרת שמא תראה אשה בימי נדתה ששה ימים ויהיה הכל דם טוהר ובשביעי שמא תראה דם טמא וסבורה לטבול בליל שמיני וצריכה עוד שבעה ימים החמירו לטמא כל מראה דם אדום.
טור יורה דעה סימן קצ
י"א דאפילו האידנא נמי, שאין בועלין על דם טוהר, תולה בה ...
גרושה בחיי בעלה - הנושא גרושה שגרשה בעלה משום שמצא בה ערות דבר, אינו דבר של מעלה:
תלמוד בבלי מסכת גיטין דף צ עמוד ב
"ופרומה משני צדדיה, ורוחצת עם בני אדם" - עם בני אדם ס"ד? אלא במקום שבני אדם רוחצין. זו מצוה מן התורה לגרשה, שנאמר: +דברים כ"ד+ כי מצא בה ערות וגו' ושלחה מביתו... והלכה והיתה לאיש אחר, הכתוב קראו אחר, לומר, שאין זה בן זוגו לראשון, זה הוציא רשעה מביתו וזה הכניס רשעה לתוך ביתו.
האמור הוא בגרושה שמצא בה ערות דבר, אמנם נלמד מכאן את פירוש מילת "איש אחר" המוזכר בפסוק. וכפי שמצינו באמת שעל כהן נאסרה גרושה. אפילו אם היא יראת שמים ביותר – עכ"פ עצם היותה גרושה, אינה מעלה.
נוסף על האמור, אם בעלה הראשון של הגרושה עודו חי – ישנו פגם מפורש בדבר אפילו לישראל 7 :
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף קיב עמוד א
"לא תבשל בקדירה שבישל בה חבירך". מאי ניהו (מה הכוונה במשפט זה?) - גרושה בחיי בעלה. דאמר מר: גרוש שנשא גרושה - ארבע דעות במטה.
כחל (עטיני הבהמה) - מן התורה היה מותר לאוכל את הכחל עם החלב שבו. מדברי סופרים הרי זה אסור. עוד הצריכו מעשים שונים להוצאת החלב שבו. ואחר כל זה, נוהגים שלא לבשלו עם בשר:
שולחן ערוך יורה דעה סימן צ
סעיף א
הכחל (פי' הדד של הבהמה), אסור מדברי סופרים, שאין בשר שנתבשל בחלב שחוטה אסור מן התורה. לפיכך אם קרע ומירק החלב שבו, מותר לצלותו ולאכלו. ואם קרעו שתי וערב, וטחו בכותל עד שלא נשארה בו לחלוחית חלב, מותר לבשלו עם הבשר. וכחל שלא קרעו, בין של קטנה שלא הניקה בין של גדולה, אסור לבשלו. ואם עבר ובשלו, בפני עצמו, (וכ"ש אם צלאו), מותר לאכלו. ואם בשלו עם בשר אחר, משערין אותו בששים, וכחל מן המנין. כיצד, אם היה הכל עם הכחל כמו ששים בכחל, הכחל אסור והשאר מותר. ואם היה בפחות מששים, הכל אסור. בין כך ובין כך, אם נפל לקדירה אחרת, אוסר אותה, ומשערין בו בס' כבראשונה; שהכחל עצמו שנתבשל נעשה כחתיכה האסורה. ואין משערין בו אלא כמות שהוא בעת שנתבשל, לא כמות שהיה בשעה שנפל. הגה: ויש אומרים דאם נפל תחלה לקדירה שאין בה ס', ונאסר הכחל, אם נפלה אחר כך לקדירה אחרת, אין הכחל מצטרף לס' (טור בשם הרשב"א וד"ע לר"ן דלא כב"י לר"ן), וכן עיקר.
סעיף ב
נהגו שלא לבשלו עם בשר כלל. ולבשלו בלא בשר, בטיגון או בפשטיד"א, מצריכין קריעה שתי וערב וטיחה בכותל; ולצלי, קריעה שתי וערב.
יבמה - עקרונית אסרה התורה אשת אח לעולם. אלא שלצורך הקמת שם לאחיו התירה התורה ייבום – והראיה, שאם יש זרע לאחיו, הרי אשתו אסור ככל אשת אח אחרת. אף לאחר היתר, לא זו בלבד שלא הותר אלא לצורך המצוה, אלא שיש אומרים שלא הותר אלא במתכון לשם המצוה 8 :
תלמוד בבלי מסכת יבמות דף לט עמוד ב
אבא שאול אומר: הכונס את יבמתו לשם נוי, ולשום אישות, ולשום דבר אחר - כאילו פוגע בערוה, וקרוב אני בעיני להיות הולד ממזר; וחכמים אומרים: +דברים כ"ה+ יבמה יבא עליה - מכל מקום.
נמצא שחלק גדול מהדברים הנ"ל נאסרו, הלכה למעשה, או לכל הפחות אין רואים אותם בעין יפה, וא"כ עולה שגם כשהתירה התורה את הדברים הנ"ל (כולם), אין זה היתר גמור, אלא שלא נכנס בכלל איסור, אך לעולם הקרוב לאיסור אינו דבר אידאלי.
שני מרכיבים במצווה
נמצאנו למדים שישנם שני מרכיבים בכל מצוה: א. ציווי ה' האוסר לעשות את הדבר. ב. המציאות האוביקטיבית הנגרמת כתוצאה מעשיית/אי עשיית המצוה 9 . וכלשון הרמב"ן (דברים פרק כב פס' ו): "כי בכל אחד טעם ותועלת ותקון לאדם, מלבד שכרן מאת המצוה בהן יתברך".
כאשר יש ריכוז מכריע של גורמים במעשה בא ציווי ה'. אם אין מספיק גורמים מכריעים אזי לא נמצא בתורה מצוה בענין זה, אלא רק רמז בעלמא, אסמכתא, או איסור דרבנן הנתלה במציאות קיצונית יותר האסורה מן התורה.
לסיכום
טיעון האומר ש"הרב התיר לי" – לא יועיל ביום עברה.
כיון שכוחו של הרב רק לגלות את ההלכה, אין אדם יכול לסמוך על קולתו במקום שהאיסור ברור לו, או שהדין יכול להיות ידוע לו בצורה ברורה. אמנם יכול טיעון זה להפוך אותו לשוגג אם לא ידע שהוא תועה בהלכה, כנ"ל.
בנוסף, ברור שטיעון זה איננ מועיל מצד המציאות האוביקטיבית של הפגם שנעשה.
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
איך מתכוננים לקבלת התורה?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
איך לקשור את הסכך?
איך נראית נקמה יהודית?
הלכות קבלת שבת מוקדמת
לו הייתי רוטשילד
הלכות שטיפת כלים בשבת
איך מותר לנקות בגדים בשבת?
איך מותר להכין קפה בשבת?
